• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHAMANICO: prima - významné části jsou na google!
    The great psychotherapy debate ... - Bruce E. Wampold - Google Books
    http://books.google.com/books?id=glGPRwSlgrsC&printsec=frontcover&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    GHOST:
    no tak třeba:
    Great psychotherapy debate (Wampold) - shrnuti vsech hlavnich dosavadnich metaanalýz: http://www.amazon.com/Great-Psychotherapy-Debate-Investigating-Perspectives/dp/0805832025

    nebo jedna z hlavních studií, která porovnává PST farmakoterapii a "neterapeuticky rozhovor" (aneb placebo)
    NIMH Treatment of Depression Collaborati... [Arch Gen Psychiatry. 1985] - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2983631
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: no Kratochvíl tam má ocitované ty výsledky oné studie. Tuším, že to je ona - rozhodně nějakou velkou metastudii efetivity. Z počítačových sítí, co mají přístup třeba do pubmedu (většina univerzit) se jistě dostaneš k ful textu originálu. Ježe jaksi tím že se neléčí fyziologický stav nějakými konrétními biochemickými látkami, tak ten proces je pochopitelně složitější, než léčba zápalu plic.
    Co do toho dáš, to z toho dostaneš.


    Drtivá většina výzkumů potvrzuje efekt psychoterapie při práci s problém založenými na úzkostech, depresích a u závislostí. Velké rozdíly nebývají moc velké mezi styly psychoterapiie (jen teda klasická psychoanalýza trvá moc dlouho). U psychotických stavů a závažných poruch osobnosti už to je daleko horší, a zejména jaksi dynamické styly s odkrýváním příčin mohou sebou nést velká rizika. Na druhou stranu v rámci následné péče u psychotiků jsou nejrůznější podpůrné terapii značným usnadněním procesu.
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: No, zrovna k ceskym ucebnicim se stavim dost skepticky, ale urcite se na to podivam a vecer napisu. Jsem na to zvedav.

    Clovek by se rad vylecil, ale delat to na (pripadnych) nepodlozenych zaverech, mi prijde celkem o dusevni zdravi. Navic v momente, kdy je vztah mezi klientem a terapeutem "silne" asymetricky a terapeut je navic vystaven moralnimu hazardu.

    Co se tyce proplaceni, tak to je v USA, myslim (mozna bych to dohledal, ale priznam se, ze to ted nemam podlozene), zalozeno na principu diagnozy, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: tak klíčová je metastudie z 70 let
    http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=1978-10341-001

    výsledky cituje třeba Kratochvíl ve své učebnici, takhle narychlo se mi nedaří najít full text.

    Současné výzkumy jaksi už nebývají takhle široké, tudíž z nich moc nejde dělat ještě širší metananalýza. Ovšem americké pojišťovny proplácí psychoterapii a ti neproplácí nic, co by nebylo podložené důkazy
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Jasne, ted jsem na mobilu. Az dorazim domu, tak to poslu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: můžeš dodat konkrétní citaci, to by mě poměrně zajímalo, jak ten výzkum byl stavěný.

    A teda terapeutický vztah je jaksi základ účinnosti, pravda snaha vyhovět tam nepatří, jen mi není jasné, jak se to měří.
    GHOST
    GHOST --- ---
    SHAMANICO: To mne zajima, da se to nekde dohledat?
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Odkazuju na Psychology od Myerse a British Journal os Psychiatry. Placebo effect je tendence vnimat subjektivni zlepseni jen diky vztahu k terapeutovi a snaze vyhovet.

    Ty testy se delaji s kontrolni skupinou, ktera prosla "terapii s laikem" (kamaradem, osobou blizkou apod.) v podobe setkani parkrat za tyden.

    Skodlivosti pak ve specifickych pripadech zvysena pravdepodobnost suicidality a zavislosti na terapii (slovo terapie pouzivam promiskue a nerad bych se poustel do podrobnosti, na to nemam vzdelani :-)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    GHOST: Pokud vim, tak o ucinnosti psychoterapie (obecně) uz neni moc pochyb. Rozdily mezi jednotlivymi terapeuty, klienty a kvalitami jejich "lecebneho" vztahu ale mohou byt opravdu velke.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: validní výzkumy, kde psychoterapie škodí? V případě práce s úzkostma a depresema? Vážně? Placebo efekt v psychoterapii? Jak se to dělá? Která z účinných látek se nahradí cukrem?

    Jinak právě ohledně zpětné vazby se řeší terapeutický kontrakt, který by po úvodní fázi měl být nějak pojemnován - proč se ti lidi schází a na čem pracují a ideálně aby to mělo i nějaké kontrolovatelné cíle. Ale uznávám, že to nebude běžná praxe, zejména u terapeutů ze starší školy.
    GHOST
    GHOST --- ---
    Existuje nejaka moznost, jak ohodnotit kvalitu vlastni terapie v jejim prubehu a osobnost terapeuta z pozice klienta?
    Myslim tim konkretne zjistit, ze terapie k necemu je apod.? Dohledaval jsem si vyzkumy ohledne psychoterapie a vyplyva z toho, ze vetsinou je mluvici terapie spise na skodu nez k uzitku (z pohledu nakladu ve forme penez, energie a casu vzhledem k vysledku).

    Nemluve o silnem placebo effectu a obecne velmi sugestibilni snaze klienta vyhovet terapeutovi (treba jen slovem, fantazii, ci snem).
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    :DDD

    nj, freude freude, vždycky na tě doje :)
    tak hlavně, že už sme si to vyjasnili :)


    DARJEEL: kdybych byla belmondo, byla bych prostě ten chlap, co kurva ŽIJE, co de vždycky tam, kam ho jeho srdce táhne ať to stojí, co to stojí, blázen a šašek, co zpívá a tancuje až do zemdlení smyslů a když mu řeknou, ať toho nechá, tak ještě přidá :-) jo, belmonda prostě miluju :-) v jeho klasických i méně klasických rolích (např. naprosto luxusní Víkend na Zuydcoote - http://www.csfd.cz/film/32452-vikend-na-zuydcoote/)

    no a abych to uzavřela zas tím freudem - tak na fotce z my ikonky je belmondo navic trochu podobnej mýmu otci a hodně podobnej mýmu bráchovi (ač máme otce jinýho:-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FONTAIN: ano, ano vážený kolego :D
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    DARJEEL: takže vážení kolegové konečně v tom mam jasno...oboema jsem prisuzovala opačné pohlaví :D ten freud by z nas mel radost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LENISH: jak píše tuhle Belmondo, duševní rozvoj je hrozně široké téma, podobně jako osobnostní rozvoj. Duševní rozvoj nastává i při čtení hodnotné beletrie :)

    Každopádně možností je mnoho, od pragmatických "inženýrských" metod typu NLP až po všelikjaké ulítlé šamanismy :) Záleží na tom, co chceš a co si od duševního rozvoje slibuješ.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ANOUKE: z toho si nic nedělej Belmondo, mně si zas občas pletou s ženou (i když má duše ženská dozajista je :). Třeba jen chceš chlapy všude kam se podíváš .) Kdybys byla Belmondo, tak bys byla profesionál? :)
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    FONTAIN: nojo, já sem ženská :-) ale kdybych byla chlap, byla bych belmondo :-)
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ANOUKE: A ty si ženaska? No tak to bych si doterapie vzala :D
    ja jsem si jen tak z legracky rejpla....
    ANOUKE
    ANOUKE --- ---
    FONTAIN: no teda to je hrozný .... fakt nevim, proč všechny považuju automaticky za chlapy ... že by to mělo co dělat s tim, že mám jednoho v ikonce ... hmmm ... asi si to budu muset vzít do terapie :-)))

    LENISH: promiň! příště už se budu dívat do infa než někomu přiřadim pohlaví:-)
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    ANOUKE: to je ona...určitě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam