• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: pleteš si nyx s vejškou.. klídek darjeele, nic se přece neděje..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: bohužel není z "nyx psychologů" jediný, co je se vším a šmahem hotový, empatie by ses nedořezal a arogance mu stříká z uší. Bejt kolem mě takových "psychologů" víc, tak půjdu radši dělat keramiku, než se konfrontovat s takovými dementy.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: to já samozřejmě taky, zrovna tady, být tou paní, řeknu mu hned, ať si na tohle najde fakt supervizora. Ale když na to přistoupili, průběh mě nepřekvapuje.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: souhlasim s tim, že je to nestrukturovaný zoufale, ale to se týká i toho druhýho dílu, jak tam naběhl vojáček a pravidla se tam začly řešit ad hoc a o kontraktu vlastně řeč vůbec nebyla. jinak narážky na Bašteckou mě taky pobavily, zajímalo by mě, jestli je to náhoda nebo...
    a vůbec, nevíte, jestli jim tu dělal nějakou odbornou konzultaci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: Já mám tendenci věci oddělovat. Takže s kamarádem se budu bavit jako s kamarádem a pokud budee potřebovat vyloženě léčbu a tedy pomoc spočívající v terapeutickm - záměrně nerovnoměrném - vztahu, tak předávám kontakty.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jak to myslíš, jak to je s přáteli a odbornou pomocí pro ně? Co jsem chtěla říct já, bylo to, že když za mnou přijde kamarád, tak to prostě bude probíhat trochu jinak, než s někým cizím. Historii nevymažu, nejsem schopná dělat, že ho neznám, že nic nevím, že mám odstup. Neříkám, že to nejde, jen že to může/bude probíhat nestandartně. A imho je úkolem terapeuta/supervizora se tomu přizpůsobit a netrvat na svých schématech a běžných postupech.

    Ok, neprohlídla jsem, že to tak teď už bude vždycky, že v pátek bude supervize. Pokud se s touhle paní osm let neviděl, očekávám kde co, jejich vztah se zřejmě taky bude vyvíjet. Primární motivací nemusí být kvalitní supervize, ale jakýkoli kontakt s kýmkoli jiným, zvláště pokud ho osm let neměl.

    Jinak souhlasím, seriál je fajn a může nám přitáhnout platící klienty ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak ten díl se supervizí mě pobavil.. jak kdyby roden přišel k vědmě.. docela mazec
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: A jak je to s přáteli a odbornou pomocí pro ně? ;-)

    Tak jako kdyby se nevracel, tak co by vysílali v pátek? Respektive tipla bych si, že takovouhle výměnu by analytik mohl považovat za běžnou součást procesu. A teda konkrétně si to nepamatuju.

    Struktura je jeden klient denně, v pátek je terapeut v pozici klienta. Docela by mě zajímala ta původní izraelská předloha. S titulkama.

    Asi bych to uzavřela, že z mého pohledu je to povedený seriál a může to docela znormalizovat pohled na psychoterapii. A když pak přijdou někam, kde to bude strukturovanější a více podpůrné, tak budou diváci jen mile překvapeni...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: a v americe se tam vrátil? Proč?

    Mluví z tebe systemička? ;)

    Ano, dohoda je fajn, taky ji beru za základ, otázka je, jestli bychom se shodly v podobě té dohody a v procesu jejího tvoření :) Ale imho v realitě se tohle klidně stát může, i když se o kontrakt budeš snažit hned, zvláště v situaci, kdy jde o přátele...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: tak matně si pamatuju, že v americké předloze spolu oba dva dost vyjebou, nemyšleno sexuálně.

    A z toho milé děti plyne, že když se na začátku nedohodnete, co kdo chcete a potřebujete, tak skončíte jak v seriálu ;-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Mně ten supervizní díl ale přišel vtipnej v tom srovnání, jak on něco říká svým klientům a oni se brání, že tak to vůbec není, aby on sám pak dělal totéž.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: imho nemá žádnej důvod, on je ale debil, když jde za někým, koho není ochotnej poslouchat a jede si furt svou. Neviděla jsem originál, nemohu srovnávat. Umím si představit, že se mu časem nějak ty věci, co mu ona řekla, srovnají a bude nad nima přemýšlet. A pak může přijít znova, protože na tom něco užitečnýho najde. Ale pokud žádnou z jejich myšlenek neuzná a půjde tam znova, nechápu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: ale jakej důvod, kromě masochismu má ta postava přijít znova? V rámci klasické psychoanalýzy, kdy je normální, že již fungující terapeut je v analýze u někoho dalšího to smysl má. Ale takhle mi to nedrží pohromadě. Ovšem uznávám, že jsem hnidopich a mám spíš opačné problémy, než splývání hranic...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: tak já jsem to celý pochopila tak, že přišel na kamarádkou/kolegyní, sice si jako profesionálně popovídat, ale on v ní vlastně supervizorku úplně vidět nechtěl. To poněkud komplikovalo jejich domluvu, s tím ona mohla dělat dost málo. Nebyla jí určena jasná role supervizorky. A i když ona se snažila, on tam furt montoval nějaký jejich minulý konflikty.
    Takže ano, byla to hádka, ale nejsem si jistá, že to byla její vina.
    (a ji, z toho co říkali, jsem pochopila jako analytičku)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: ji supervizorku. Vona to v originále tuším byla klasická psychonalýza, ale tady z něj udělali rogeriána a z ní kdoví co a spíš než cokoliv profesionálního to vypadá jako hádka a moc si neumám představit, že bych v pozici klienta přišla znovu.

    Ale mě prostě přijde divné řešit libovolný pomáhací proces bez předchozí dohodě na zakázce.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jsem asi nějaká nechápavá - když říkáš "že někdo dělá supervizi tak zoufale nestrukturovaně..." tak tím někým myslíš ji jako supervizorku nebo jeho jako supervizi potřebujícího terapeuta?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Tak jsem si konečně přečetla tu vaši diskuzi o efektivitě psychoterapie. Kdyby někoho zajímalo, přikládám tematický článek Juraje Barbariče. Mnozí z vás tam nic zásadně nového nenajdou, ale pro některé by to možná mohlo být zajímavé.

    Selektivní kritika knihy Současná psychoterapie.pdf (583958 B)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a jéje.. v tomhle je nyx prima.. díky takovým lidem jako ty, morphlere, mě to tu baví.. tvoji omluvu přijímám a přeji hodně štěstí a pěkný den
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: proč hned tak diagnostika? a navic takhle zpatra bez vysetreni a tak.. tohle mi prijde hodne neeticke a neprofi, i kdyz se jedna jen o serial. sorry.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: ještě nevím, jestli mě to baví, ale supervizní díl byl velmi vtipný ;)
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Nevim, jak se to vyviji v ceske verzi, ale v originale mu ten odstup moc dlouho nevydrzi a skvele to ukazuje, ze v normalnim zivote se tak chovat opravdu neda. Naopak se mi na tom libi, ze to ukazuje pozitiva i negativa :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam