• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: proč chceš propojovat závisláky a psychotiky? S nehiearchickými komunitami pro závisláky se původně začínalo, ale prostě to nefungovalo. Hierarchciké fungujou. Ještě teda částečně fungujou přístupy, které se více či méně podobají skupině s manipulativním vůdcem.

    Hele, bylas v Mýtě? Než to začneš plánovat, tak se jed podívat tam, kde to už funguje a docela dobře.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: Skvělé, myslíš, že musím do té práce uvádět celý zákon nebo jej stačí zmínit pod paragrafem?
    Takže sociální zákon stačí a pak už jen rozvést vlastní pravidla komunity, jeslti to chápu správně...

    Mýto, díky juknu! :) Moc jsem o něm nevím, přiznám se...

    Zatím mám návrh a potřebuju ho v červnu konzultovat a pak to zkusit uvádět pomalu do praxe...
    Kdyby mne přijali na školu, tak bych návrh rovnou ráda využila pro bakalářskou práci... A když mne nepřijmou, tak to budu muset udělat jinak :).
    V návrhu mám mezirezortní zařízení, konkrétní zaměření v současnosti vypracovávám, do června bych to měla mít obecně zpracované a tak nějak ucelené a pak ladit detaily a zkoušet praxi, kde mám obavy hl. z dotací a grantů, financování a organizace vhodného týmu.

    Ještě k tomu spojení schizofrenie a závislosti - v TK to není vhodné kv. rozdílnému řádu a tak mne napadá otázka, šlo by spojit schizofreniky a závislosti v nějakém novém nebo i již používáném terapeutickém postupu?
    Např., že by se kladl důraz na odlišnost potřeb klientů, ale zároveň by spolupracovali na nějakém společném cíli...
    Je nějaká psychoterapeutická metoda, která by se tímto jíž někdy zabývala?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A poláci toho budou asi mít víc, než češi. Rozhodně s komunitami pro toxíky začínali tak o dvacet let dříve. A nebudou mít problém sdílet info ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: zákon fungovná komunity postihuje pouze tím, že musí mít vypracované standardy a ty musí projít registrací.

    Takže hledáš to o standardech soc. služeb.

    108 je na české poměry dobře udělanej zákon.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: v češtině - nic moc, hledej anglické internetové zdroje. Legislativa? Jen zákon o sociálních službách (a to je postačující).

    Závislé a psychotické klienty - ne to nebude fungovat. Drogové komunity fungují na hierarchickém řádu, komunity třeba pro mentálně postižehné (camphil copisty), nebo klasické terapeutické komunity pro neurotiky (Klasika - Knoblochovi/Kratochvíl) a nebo psychotiky mají ze zásady co nejplošší strukturu.

    Jinak o Vysokém Mýtě jistě víš, ne?
    Terapeutická komunita Mýto - ČAPZ - Česká asociace pro psychické zdraví
    http://www.capz.cz/terapeuticka-komunita-myto

    A pro co to potřebuješ - plánuejte nějakou novou dlouhodobou, pobytovou komunitu? Bylo by to super!
    MEA
    MEA --- ---
    NARVAH: jj, Kalina se mi líbil moc a pak, co postoval Darjeel, tak to byla další pěkná kniha v závěsu, která byla dobře zpracovaná. Jasně zdroje :). A do třetice PĚČ, díky, taky jsem ho zmerčila, ale v jiné publikaci, tak se juknu i na tuto knihu. Paráda!

    Tu legislativu, možná si pletu pojmy, ale jako zákon o zdratovnické a sociální péči... Potřebuju mít zmíněny zákony, o které se opírá fungování komunity, zatím jsem se o tom nedočetla v pročítaných pramenech... Asi budu muset totiž ocitovat části zákonů nebo je zmíňit...
    Já si nejsem jistá, zda legislativa komunity se týká jak státního zákonu, tak vlastních vnitřních pravidel v komunitě.

    A k tomu třetímu jsem myslela spojení závislostních klientů a schizofrenních... Teďka by byla otázka, kam by se podle diagnozy zařadila toxická psychoza, její zařazení neznám...
    MEA
    MEA --- ---
    DARJEEL: díky, s Ondřejovem spolupracujeme, poptám se i na Boně, třeba mi také poradí, možná inspirace je i v Krásný Lípě, ale to spíš už tak okrajově, tos napsal dobrý podnět k tomu konkrétnímu se poptávání a pátrání, projdu stránky :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MEA: ten kalina je dobrej, tam to obecný fungování je dostatečně sepsáno.. pokud chceš víc, podívej se na zdroje, z kterých čerpal.. nevím o knížce, která by se přímo zaměřovala na komunitní léčbu pro psychotiky, ale něco napsal pěč: http://www.kosmas.cz/knihy/147015/psychozy/
    jak to myslíš s tou legislatovou? každá komunita si stanový vlastní rules, jinak maj rules odvislý od organizace, pod kterou pracují.. tu poslední otázku nechápu moc: jak reálné? reálně se to přece děje.. spousta klientů s toxickou psychózou jdou nejdřív na akuutní příjmový oddělení, pak se můžou rozhodnout pro komunitu a být cusamen se zavislýma v léčbě.. nebo máš na mysli jinej koncept?
    MEA
    MEA --- ---
    MEA: zákon o sociálních službách
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MEA: http://knihy.abz.cz/prodej/komunitni-a-skupinova-psychoterapie-v-ceske-perspektive

    A ta Kalinova knížka může taky podat nějaký obecný info o principu TK... btw. ona stejně většina komunit je pro drogově závislé.
    Pokud se chceš podrobněji dozvědět o jiných TK, tak není nad to kontaktovat přímo pracovníky zařízení (např. Ondřejov) a doptat se jich, mám dojem, že třeba operační manuály zařízení jsou v podstatě veřejný dokumenty, který by měly být v případě žádosti poskytnuty k nahlédnutí, případně třeba zkus hledat články na nějaké parciální téma.
    Prostě víc hledat a jít po primárních zdrojích ,)
    MEA
    MEA --- ---
    Pěknou středu přeju,
    doporučili byste mi prosím vhodnou literaturu o psychoterapeutických komunitách? Našla jsem zatím knihu od Kaliny, jenže ta se zaměřuje hlavně na závislosti a já bych chtěla nějakou víc zaměřenou na další poruchy (schizofrenie apod.)... Jde mi zatím hlavně o obecné fungování TK.

    Dále prosím o radu, nemohu se dopátrat legislativ ke komunitám, možná zadávám špatně, můžete mne odkázat?

    A třetí dotaz - myslíte si, že je reálné spojovat závislé a psychotické klienty v jednom centru? Ptám se, protože vidím určitou spojitost mezi nimi a tak si říkám, že by to nemuselo být nereálné, ale nejsem odborník...
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    ZUZKAOU: jsem to popsala tak jak jsem psala v minulem prispevku a jestli mi to hodi na hlavu, tak to udelam podle tveho doporuceni:) musela jsem to odevzdat co nejdriv, abych se mohla ucit a nejak extra jsme to nehrotila, kdyz je to jen zapocet z uvahy.. kazdopadne dekuju:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MODRAPUSINKA: no hele - nevím jak ve školce, ale u školního psychologa je to s psychoterapií dost na hraně, co se rolí týče.

    Protože tento je primárně členem týmu pedagogických pracovníků. A to velmi snadno může haprovat s terapeutickým vztahem. Nemluvě o tom, jak složité je vytvořit bezpečné prostředí, pokud je jeden vnímán jako součást učitelského sboru (vstup do školní budovy téměř v každém vzbuzuje nepříliš příjemné vzpomínky a vede k následným projekcím, zejména podpořeno při styku se současnými účami) Takže čistější je v případě zájmu rodiny o psychoterapii je poslat někam jinam, kde terapeut bude jen pro ně.

    Takže bych se pro účely seminárky asi ponořila do internetů a našla nějaké americké školky s psychoterapeutickými programy (určitě budou existovat) a ten systém popsala. A pak to sem hodila na přečtení ;-)
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    No, je to jen úvaha jak by se dala psychoterapie využít, takže tam můžu napsat všechno z toho co píšete a i něco navíc, ale napsat k tomu, že to všechno je možné, ale v případě domluvy s rodičem a dostatečným vzděláním a výcvikem atd. co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: spec. školky pochopitelně jsou, ale ne spec. ped. Psychology tam budou mít taky, ale hlavně na diagnostiku a poradenství. Respektive v americe patrně budou mít i školky na porouchané dětí.

    No vidíš - to by si modrapusinka mohla dogooglit.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak třeba v nějaký spec. mš to může jet v základu.. ale nevim, jesli takový sou.. třeba pro autisty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: no moment - v mš využívat psychoterapii můžeš jedině, pokud jaksi tuto zakázku dohodneš s rodiči dítěte.


    MODRAPUSINKA: hele - to bude nějaká seminárka, že? Tak si především zjistit, jak to chápe daný pedagog, protože je dost dobře možné, že vlastně arteterapie projde.

    Ovšem pozor - aby to byla terapie, tak se tím musí něco konkrétního léčit. To že někdo nechá nakreslit třídu dětiček začarovanou rodinu, nebo používá jinou konkrétní techniku, tak to ještě není psychoterapie.

    Rozhodně se terapeutické/supervizní metody velmi hodí pro práci učitelského týmu, zejména pokud by to byla škola s náročnějšíma dětičkama - ať už zdravotně, nebo sociálně. (supervize a pedagogové - poněku hořký smích).

    A techniky sociálně- interakčního výcviku se samozřejmě hodí pro tréning komunikace s rodiči.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MODRAPUSINKA: to rozlišení tkví v tom, kdo může vykonávat psychoterapii a kdo ne.. můžeš využívat psychoterapii v mš, pokud na to máš vzdělání a máš výcvik v psychoterapii.. pokud tomu tak není, tak se nejedná o psychoterapii..
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Změna - právě mě políbila múza...jdu tvořit:) Díky za info
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Nééé, to jsem přesně slyšet nechtěla.. mám napsat úvahu na téma využití psychoterapie v mém zaměstnání(mateřská škola) totiž. Pokud bych tam mohla psát o arteterapii, zooterapii, muzikoterapii apod., tak s tím nemám problém, ale pokud se mám omezit jen na psychoterapii, tak jsem v koncích:/ = sháním jakékoliv pomocné podklady:)))) Má to být jen na 3 stránky a jendu už mám, tak nic extra...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam