• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: no, říkám, že se v tom potřebuji zorientovat.. jedna věc je nesvéprávnost, další ochranné léčby, kde může být užívání drog v léčbě bráno jako maření soudního rozhodnutí, dále bude ve hře ochrana osobních údajů pacienta..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LIESKOVEC: no s (ex)userama o hovně, protože se stejně nemůže zakládat na důvěře ,)
    A terapeut je v docela nezáviděníhodné pozici, protože má na jednu stranu ohlašovací povinnost a na druhou stranu vlastně jsou klienti chránění, protože jsou v "léčbě" :o)
    Takže typicky mezi mlínskými kameny a teď si vyber ,)
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    Pokud maji psychologove chodit na policii s tim, ze pacient bere/rozdava marihuanu, tak o cem je pak terapeuticky vztah?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: taky nepocitam se specialni pravni upravou pro pacienty. pokud nejsou nesvepravni, tykaji se jich bezne zakony. ted nevim jestli na to je ohlasovaci povinnost. jinak dukazni bremeno je na policii, tedy dokud to nedokaze ona (a neprijme to soud), neni dokazane nic, kdokoli ji muze akorat dat podnety a podklady.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: 188a, oblíbený protiústavní paragraf, po tolika letech udělali konečně pořádnou cenzuru svobody slova. I pár hiphopovýh fláků vzniklo na to konto :)
    A: "Dáš si cígo?"
    B. "Tak to budou 3 roky natvrdo, pane."

    A jak hospitalizovaní pacienti? To bude imo důležitý, vztahovat se na ně může nesvéprávnost nebo to, že nejsou při smyslech, ale jinak by se to mělo hodnotit úplně stejně. Nebo proč myslíš, že by se to mělo hodnotit jinak? Imho teda hlavně záleží na zařízení, kde jsou hospitalizovaní... je jasný, že třeba u ex-userů v PLku to bude jiné než v úrazovce kde vedle sebe leží pobodaní ukrajinci a nabízejí si máro .)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Nevíte, kde najít právní úpravu týkjající užívání návykových látek u hospitalizovaných pacientů - jestli platí stejné zákony jako pro občany, tzn. např. za dokázanou distribuci marihuany ostatním pacientům § 287 - Šíření toxikomanie
    (1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří,  bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

    Počítám, že tam bude právní úprava jiná a bude brán v potaz psychický stav pacienta a do toho pravděpodobně ještě mlčenlivost pracovníka. Rád bych se v tom podrobně zorientoval.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: když mi to čas dovolí a nějak to tam zakomponuju, vyrazím tam. ještě mám v plánu krásnou lípu, tam máme nějaké klienty a chci se za nima jet podívat a rovnou to mohu spojit i s nějakými informačními dotazy. v červnu se uvidí víc, když to vyjde, tak to bude supr a nabere to třeba nějakou rychlost, když to nevyjde, tak to nechám chvíli být a oddychnu si a pokračovat budu pomalu, ale jistě :)...

    jinak ten zákon je docela srozumitelný, až jsem se divila :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A jestli se tomu chceš věnovat, tak si hlavně domluv stáž. V drogovejch komunitách jsou na to zvyklí a počítají s tím. (tedy ty, co jsou sdružený v A.N.O a jedou to seriozně, do Pastor Bonus a nebo k Čumpelíkovejm to je složitější, ale tam bych se stejně neinspirovala.)

    V Mýtě ze stážistů asi budou méně nadšení, protože vono to klientů nedělá dobře, ale minimálně nebývá problém se pobavit se zaměstnancema. Pokud teda jsi z nějakého sdružení a máte podobnou činnost a nebo student. Pokud jsi jen nadšený jedinec, co studium plánuje, tak holt počkej a zaměř se spíš na kontrolu reality, než na zámky na nebesích.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: s jednou, se závislostmi jsem nedělala...

    Tak jeslti to není dobré kombinovat, tak to bude i lepší, když se zaměřím jen jedním směrem. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: ocitovat to musíš cele, co je v závorkách. Tedy zákon o sociálních službách 108/2006 sb. Respektive klíčové je to 108/2006 sb.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: hele - máš praktickou zkušenost s jednou, nebo s druhou skupinou v léčbě? TEdy ne že tví blízcí lidi tím trpí?

    Ty potřeba a postupy jsou odlišné, stejně jako dynamika problémů, komunikační styl a tak. Dokonce ani američani na psychotiky neaplikují 12 kroků, který jinak vytahují naprosto na cokoliv a zakládají skupiny anonymních bordleářů, přílišných čtenářů, milovníků koček a kdoví čeho.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: jj, jdu na to... Prosím tě, ocitovat jej musím komplet celý - zákon 108?
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: nechci je bezpodmínečně spojovat v komunitách, spíš jsem se potřebovala ujistit i sama s sobě, zda se zaměřit na jedny nebo druhé, když nejdou ideálně společně... zas jesltiže není dobré kombinovat vzájemné řády, tak to chci nechat při jednom řádu... asi se zatím zaměřím na psychotiky, zvlášť jestli tady nemají takovou komunitní podporu...

    ale zas ráda bych schi. a alkotoxo vzájemně spojila třeba v metodách (například artetrapeutických), protože mi připadá, že spolu dost souvisejí, přestože každá problematika pramení jinde, má odlišnosti, mají mnoho společného...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud se chceš podílet na vzniku libovolné sociální služby a nebo v nich pracuječ, či plánuješ pracovat na jiné pozici, než uklízečka, tak je prostě potřebuješ znát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: jo to je ono, na prostudování by měla stačit

    http://www.mpsv.cz/files/clanky/5965/skss_final_web.pdf

    Ten zákon je potřeba citovat správně - tedy " zákon o sociálních službách 108/2006 sb. "

    A koukej si ho přečíst!
    http://www.palata.cz/userfiles/file/kestazeni/zakon-o-socialnich-sluzbach.pdf
    MEA
    MEA --- ---
    Jinak jsem našla toto - http://www.mpsv.cz/cs/5962 - Kvalita sociálních služeb – standardy, podpora, podle toho je třeba se řídit, to jsou ony standardy?

    Jinak ten zákon jsem do práce napsala prostě jenom pod odkazem na paragraf 108, kdyby to bylo špatně, tak to opravim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A hlavně si tu 108 přečti a přečti jak se konstruujou standarty. Bez toho dávat dohromady nějaký princip je blbost, že.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: proč chceš propojovat závisláky a psychotiky? S nehiearchickými komunitami pro závisláky se původně začínalo, ale prostě to nefungovalo. Hierarchciké fungujou. Ještě teda částečně fungujou přístupy, které se více či méně podobají skupině s manipulativním vůdcem.

    Hele, bylas v Mýtě? Než to začneš plánovat, tak se jed podívat tam, kde to už funguje a docela dobře.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: wow, Poláci! To je dobré :)... A jsou to sousedi.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: Skvělé, myslíš, že musím do té práce uvádět celý zákon nebo jej stačí zmínit pod paragrafem?
    Takže sociální zákon stačí a pak už jen rozvést vlastní pravidla komunity, jeslti to chápu správně...

    Mýto, díky juknu! :) Moc jsem o něm nevím, přiznám se...

    Zatím mám návrh a potřebuju ho v červnu konzultovat a pak to zkusit uvádět pomalu do praxe...
    Kdyby mne přijali na školu, tak bych návrh rovnou ráda využila pro bakalářskou práci... A když mne nepřijmou, tak to budu muset udělat jinak :).
    V návrhu mám mezirezortní zařízení, konkrétní zaměření v současnosti vypracovávám, do června bych to měla mít obecně zpracované a tak nějak ucelené a pak ladit detaily a zkoušet praxi, kde mám obavy hl. z dotací a grantů, financování a organizace vhodného týmu.

    Ještě k tomu spojení schizofrenie a závislosti - v TK to není vhodné kv. rozdílnému řádu a tak mne napadá otázka, šlo by spojit schizofreniky a závislosti v nějakém novém nebo i již používáném terapeutickém postupu?
    Např., že by se kladl důraz na odlišnost potřeb klientů, ale zároveň by spolupracovali na nějakém společném cíli...
    Je nějaká psychoterapeutická metoda, která by se tímto jíž někdy zabývala?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam