• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak to potom nemusí být tranz terapeuta, ale spíše jakásí schopnost zvýšené percepce klienta a jeho procesu.. já teda tranz vnímám jako změněný stav vědomí, tzn. i možnost změněné percepce reality.. což nevím, zda je pak dobře kontrolovatelné.. ale pravděpodobně ta terminologie m. e. nebude tak rigorózní
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: takový externě orientovaný tranz by právě naopak měl zajistit, že kontrolu neztratíš, protože první, co vnímáš je pořád klient a proces.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jj, jak říká Zuzkaou, blbě se to popisuje. Každopdáně, klíčový je to, že terapeutův tranz je "externě orientovaný" - ne do sebe a na sebe, ale na klienta a proces.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: to je podstata Ericksnovské hypnozy, ale ten tranz si nepředstavuj jako při povedeném šamanském rituálu a nebo pod drogama.

    Chce to spíš si to vyzkoušet, protože to patří zrovna do věcí, které se teoreticky popisujou dost blbě.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    tak pokud by se dostával do tranzu i terapeut, mohl by nad tím, co dělá s kientem, ztrácet kontrolu..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ještě mě napadá k tomu raportu - ten je tady hodně důležitej - pokud nemám raport, klient se mnou do tranzu nepůjde. Záměrně říkám "se mnou", protože jedna z prvních fází indukce tranzu je "externě orientovaný tranz terapeuta", jakoby vlastním příkladem klientovi ukazuju cestu, neposílám ho někam pryč, ale vedu, a "vedu" znamená, že jdu s ním. Takhle se to strašně blbě vysvětluje a asi to zní strašlivě abstraktně a nepochopitelně, každopdáně - moje zkušenost je taková, že když se na klienta nenapojím, obvykle to sezení nestojí za nic, když se napojím, je pak už vlastně vcelku jedno, jestli dojde k formální indukci tranzu nebo ne, resp. když se napojím, tranzovní stav je v tom pak už tak nějak implicitně....
    (když beru v potaz ericksonovskou definici tranzu)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: no, je to zajímavá oblast a moc o ní nevim.. to nastuduju trocha ;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ok, ale to právě nemluvíme o ericksonovský, ale klasický, tam je imho dost velkej rozdíl. U ericksona je to klient, kterej určuje, jak a jestli půjde do tranzu a co se v něm stane. Jasně, že to může znít tak, že je to blbost, ale hypnoza vážně nemusí být jen o moci... Naopak, mně pořád ještě tranzovní komunikaci, jak ji děláme my, přijde o dost náročnější, než "normální"...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN:k tomu bezpečnějšímu pocitu - myslím, že v hypnóze je ten raport nastavenej jednoduše tak, že hypnotizér má moc nad klientem.. a to mi v základu jednoduše nesedí.. myslím, že tahle expertní pozice může být pro některé typy osobností bezpečná.. že nemusí jít se svou kůží na trh.. skryjou se za techniku..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: to přijde. Zatím vás je málo.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ZUZKAOU: jj, právě by mi z těchto důvodů vyhovovalo, kdyby erickson zůstal tam, kde je, a do žádnýho povědomí by se necpal :)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    já myslím, že se ani nemusíte vůbec dohadovat o tom, jestli nějakou "techniku" dělaj osoby svéraznější či nikoliv:) stačí si vzpomenout jakou pověst mají psychologové obecně:)) jste pošuci všichni stejní. můžete být v klidu. toto nemyslím ve zlém. vážně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SEBIEN: no různí guruové když už zvažují nějakou akreditovanou sebezkušenost tak volí Gestalt. Pravda, taky už jsem slyšela jednoho, co toho nechal po roce se slovy, že mu to nemá co dát, protože všechny ty techniky už dělal.

    (samozřejmě že tím neříkám nic o Gestaltu. Jen že je pro ně atraktivní. A tipla bych si, že pokud se Erciskon dostane do obecného povědomí, tak to bude ještě lákavější. A zejména pokud absolventi výcviku začnou nabízet víkendové kurzy...)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: ad ten Matuškův název - jo, to jsem taky nepochopila, ještě ve spojení s jachtama, mno... asi si to může dovolit...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: jj, tyhlecty rapid induction jsou vtipný http://www.youtube.com/watch?v=jAkorUOz400

    Proč by se v hypnóze měl někdo cítit bezpečněji?
    Mluvme o ericksonovský hypnoze, protože jak Matuška jak Jura dělají ericksonovskou.

    Jo a ano, u Matušky ve výcviku se jistě dají najít svérazné persony, ale počítám, že jinde taky. Znám člověka, kterej je v gestalt výcviku a zároveň je z blízkých následovatelů guru Járy. Může za to gestalt?

    Znám lidi, co šli do ericksona z jiných důvodů, než kvůli hypnoze, ba dokonce k ní měli i velmi rezervovaný postoj, ale jako součást širšího kontextu celé ericksonovské terapie ji pak přijali.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    taky se vlastně znám s jedním typosem co se vzdělával v eriksonovi zrovna u matušky.. z toho šel pro změnu strach.. vykládal jak dává při pincu mladý klukovi sugesce.. dostal sem se teď k origo překladu miltna eriksna od huga širokýho.. ještě z dob kdy se šecko ťukalo na stroji.. se na to těším převelice.. moc o tom nevím, ale je celkem překvapivé, že matuška prosadil akreditaci pro zdravostnictví.. už to nemá ani v názvu eriskna.. je to HERMÉS SOLUTIONS TRAINING ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    no.. svérázné persony.. nebo třeba i jiné.. vlastně znám čtyři psychology co dělají výcvik v hypnóze.. a nechtěl bych jim přijít pod ruku jako klient..
    ale lidi tohle přitahuje.. takže jako zdroj peněz to může být dobrej..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: třeba Michael Chytrý a nebo Vojtěch Černý... Co takhle do systému zapracovat taky jaksi efektivitu, co se finančních zdrojů týče.

    (hypnozu nepočítám. Nevím jak jinde, ale v Brně nabídka klasické hypnoterapie ukazuje na velmi svérázné persony)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    mám domněnku, že někteří psychologové, kteří nejsou nadaní pro psychoterapii, se věnují třeba koučingu nebo zakládají organizace ve kterých vzdělávají lidi v komunikaci.. prostě dělají něco, co jim jde a kde se cítí bezpeční.. dělají hypnózu atp., protože tam jsou taky v bezpečí.. to mě u těch cv napadlo..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam