• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    třeba tahleta inženýrka: http://www.radkaloja.cz by mohla dostat s fleku pokutu..
    a myslím, že by to bylo zcela místné.. se divím, že ji do olmika na katedru přijali

    vybíral má docela dobrej článek v poslední čísle psychoterapii stran nabízení psychoterapie na netu..
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: jsou dvě atestace, k té druhé výcvik podle mě potřebuješ.
    otázka je, proč to omezení na zdravotnictví - souhlasím s tím, že je to "střelba do vlastních řad", šarlataní a pseudoparapsychologie bují, ale tady se bude někdo strefovat do lidí, kteří dělají práci poctivě, mají vzdělání i výcvik. trapný.
    nemluvě o tom, kolik atestačních míst je, a za jakých (!!) podmínek - lidsky, platově. kolik lidí ze svého atestačního místa uteče jakmile může...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: ano. A pokud budou moci psychoterapii provádět jen atestovaní ve zdravotnictví, tak proč by někdo proboha platil za výcvik? Respektive množství frekventantů se výrazně sníží. V tuhle chvíli je to pro jednoltivé organizace a matadory, kteří výcviky vedou velmi pěkný zdroj příjmů.
    DREDRE
    DREDRE --- ---
    Mate tu nekdo zkusenosti s lecbou dysmorfofobie?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tak já vám poreferuju, jak to dopadne konkrétně se mnou, žádám si o zařazení do předatestační přípravy a jsem z fss :)

    A mimochodem, kolegyně je z fss a do té předatestačky jí před nějakou dobou vzali...

    ZUZKAOU: výcvik je podmínkou pro splnění atestace a nikoliv atestace podmínkou pro přijeti do výcviku... nakonec spousta terapeutů do zdravotnictví nikdy nevstoupí... (nebo jsem nepochopil správně co píšeš?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a je nějakej racionální důvod, proč by měli akreditovaný výcvik abslovovat jen ti, co jsou v astestacích? Dyť to pořadatelům výcviků musí velmi rychle dojít, že s takovým přístupem přijdou na buben, protože kolik je atestačních míst, že...

    A proč by proboha poradenští, adiktologičtí a nebo etologičtí specialisté neměli mít možnost absolvovat výcvik a posléze se svými klienty pracovat psychoterapeuticky?

    Nebylo to původně proti pojmenovávání psychoterapií něčeho, co je mimo akreditované výcviku (tedy vytvoření vázané živnosti a zbytek bude osobnostní rozvoj)? Kde se v tom najednou vzalo omezení na atestaci a zdravotnictví?
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: propojené to je samozřejmě, ale má to docela jiné dopady - zatímco první jde vyloženě proti FSS, případně pedagogickým fakultám, druhé jde i po části jednooborových studujících, po lidech s léty praxe atp., navíc směřuje k obrovskému omezení služeb pro veřejnost, nebo resp. ty služby se budou poskytovat dále, ale pod jiným názvem. celé to poukazuje na to, že česká psychologie/psychoterapie dávno neví, co se sebou, kam chce směřovat, postavení je jaksi povšechné, uzurpování výlučně pro zdravotnictví (kde ale hraje dost sekundární roli) silné...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: no.. ono je to propojený těma osobama.. nevím jestli je to zrovna AKP či něco jinýho, kde se ty osoby koncem roku promíchaly.. myslím to má přímou souvislost.. vybíral alespoň figuruje v obou.. řekl bych, že je v tom i jednoduše boj o moc.. boj o to, kdo v čr určí směr, kterým se psychoterapie a vzdělávání v ní bude ubírat.. je to především hra jednotlivých osob a jejich vztahů..
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: taky mi přijde.
    Ale i ta druhá debata o psychoterapii je zajímavá a tušil bych, že v ní důležité role hrajou podobní aktéři.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: imho pleteš dvě kauzy dohromady
    - možnost první klinické atestace studentů psychologie, kteří mají dvouoborového bakaláře
    - možnost praktikování psychoterapie na základě terapeutického výcviku (tedy bez druhé atestace a mimo zdravotnictví)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslím, že tahle přestřelka je dobrá, aby se situace vyjasnila.. už to nějakej ten pátek jede, vybíral si to vyříkává s koblicem v časopise psychoterapie.. vybíral je docela agresor, koblic se to zas teď snaží vyhrotit - to mi včera říkal, tou svou reakcí v poslední čísle psychoterapie, kde apeluje na to, jak je to u nás v současnosti uzákoněno. a je to tak, že pokud člověk odejde ze zdravotnictví a nabízí psychoterapii, tak může dostat i cca mega pokutu.. myslím se to bude dál vyvíjet, dobře, že to příšlo.. že tu existujou ti, co si projdou kurz "klíč života" a pak nabízí psychoterapii, je průser.. že jsou tu proškolení kvalitní terapeuti, kteří dle našich zákonů nemohou nabízet psychoterapii, protože nedělaj ve zdravotnictví, je taky průser.. a o tom, že současní studenti na FSS neví, jak to s nima bude, to je jen část skládačky..
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    asi už jste mnozí z vás zaznamenali táhnoucí se aféru kolem ne/umožnění studentům psychologie na FSS atestační přípravu na profesi klinického psychologa. Z. Vybíral uveřejnil prohlášení k poslednímu vývoji situace:

    Vyjádření vedoucího Katedry psychologie FSS MU k uplatnění absolventů studia psychologie ve zdravotnictví
    http://www.psych.fss.muni.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2012090701

    ...co si o tom myslíte?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    to je TAK hezký:

    "Pro matematiku mě získal třídní profesor na gymnáziu, který oceňoval originální nápady a zprostředkovával nám hravost a dramatičnost matematického myšlení. Matematika mi připomínala poezii, kterou jsem tehdy hodně četla. Nadání mi však stačilo sotva na absolvování matematicko-fyzikální fakulty, matematička se ze mě nestala, ale fascinace tím, že existují skutečnosti v zákulisí, za obzorem vědomého života, mi zůstala. Při studiu matematiky mi vadila jedna podstatná věc: K čemu je to všechno vysoké a čisté myšlení dobré? Přednášky o aplikacích matematiky do dalších vědních oborů mě neuspokojovaly. Metodologie pozitivisticky konstruovaných věd mě nudila. Přitom jsem cítila, že se nás myšlenková hra a řád, které matematikou prostupují, bytostně týkají, ať už o ní něco víme, anebo tvrdíme, že pro ni nemáme nadání, a co možná se jí vyhýbáme. Když jsem se dostala tak trochu jako slepý k houslím k psychologii a brzy nato k psychoterapii, pochopila jsem najednou, že se pohybuji na známém území jako při studiu matematiky, jen že je tam víc obsažen ten nejobyčejnější a důvěrně známý život. Abstraktní řád v něm prostě platí, i když je zamlčený, a je navíc naplněný bohatou životní zkušeností, která se vyvíjí v rodech přes generace. Jako by se k sobě měly matematika a vědy o člověku jako mrtvá a živá voda. Jedno bez druhého se neobejde. Na dně chaotického kypění života lze tušit čistý a povznášející řád, jenž drží všechny ty zapletené a spletené jevy při sobě. Výzkumník, který si zachoval dostatečnou pružnost a svobodu, rozum mu nezabránil zůstat v kontaktu se svými instinkty a nenechal se spoutat do úzkých hranic evropské novověké vědy, může pěstovat protomatematiku či protovědu, která vědu v pravém slova smyslu předchází. Vydrží střetávání různých, často protichůdných skutečností v proudu života, dokáže se do něj nořit bez nadměrné úzkosti před nejistým, nezřetelným, neurčitým jako do živlu, nepotřebuje nutně ke svému psychickému komfortu ony tři základní charakteristiky novověké vědy: přesná fakta, experiment, měření. Může na sebe nechat působit studovaný předmět takový, jaký je, přidávat se k němu jako součást jeho prostředí a přijmout jej jako součást prostředí svého bez pocitů ohrožení vlastní identity a díky tomu vynášet na světlo svědectví zevnitř prostřednictvím vlastního prožitku. Dávat se všanc, být k dispozici věnovat sebe druhému či druhým nikoli ve smyslu oběti, to někdy také, ale hlavně ve smyslu inspirování a oplodňování myslí na základě podobností a objevování rozdílů. Tím zažívat a dávat prožít pocit sdílení, sounáležitosti, spolupráce a vývoje vlastních možností a možností celku, které jedince přesahují."
    (L.Trapková, V. Chvála - Rodinná terapie psychosomatických poruch)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Nerušit, právě probíhá terapie!
    NENUPHAR:
    DARJEEL:
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    á la j.p.s.: „Obdivuji se, jak může člověk lhát tím, že získá rozum na svou stranu." zapojte se
    NENUPHAR
    NENUPHAR --- ---
    DARJEEL: zrovinka to mám rozečtené :p
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    šíš, to je mi pozdvižení... tak takhle si lidé hrají! :o)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: ty jsi mi ale chytrej klučina ;)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: se mnou ne. ale s tvrzenim, ktere ani nezaznelo (ze je meditace rozumova), ano .)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: já se s tebou nehádám. povídám si s tebou. je to mi to velmi milé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam