• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VAN_DEN: říkal tomu existenciální a té dasein to bylo fakt blízko. Jinak teda profesně je to gestaltista.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: já na ten Polákův seminář sice nechodil, ale co jsem slyšel, tak vycházel mj. z tohoto: http://obchod.portal.cz/zakladni-formy-strachu/
    ... a obecně z psychoanalytických teorií osobnosti: self psychologie, objektních vztahů, ego psychologie; hodně Mahlerová a Kernberg

    Jinak k té diagnostice použitelné v psychoterapii se dosti hodí OPD-2 (a o něj jsem se taky mj. opíral v mym předchozim příspěvku) http://www.ikpcr.cz/kurzy/opd-2-operacionalizovana-psychodynamicka-diagnostika/
    Testcentrum HOGREFE
    http://www.testcentrum.cz/literatura/7
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KATIA: jo, na klinickýho jsem sice myslela, že ten taky, akorát se to imho bude blbě hledat a zjišťovat, zbývá obvolávat a ptát se. A ano, o tom, že průměrný psychiatr udělá kvalitní diagnostiku skutečně iluze nemám, když se předhání v tom, jak málo času komu průměrně na pacienta stačí a kdosi to i referoval kdesi na konferenci "podívejte, mě stačí na pacienta 7 minut, tak neříkejte, že nemáte kapacitu, já jich stihnu za den xy" (ostatně, naši klienti /Fokus/ to jen potvrzují).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: nezáleží to na kvalitě biosyntetikova orgasmu? (stále pátek)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: opravdu? A zaprší pak? ,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no ale na biosyntézu se vždyky dají vytáhnout orgony, zejména takhle v pátek ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    hihi, to byla jen taková páteční provokace, nejsem si jist jakou hodnotu by měla takováhle debata, jestli by jsme se někam dostali... to že je tento koncept nápomocný psychologii jako discipíně, i jedinci jako ego-syntonní prvek je jistě bez debaty. A reálnost nebo skutečnost jevů, ehm [významně si odkašlává].

    Třeba v biosyntéze se s charakterem pracuje už ne jako se strukturou, ale jako procesem/funkcí, což má asi blíž existenciálnímu nebo postmodernímu přístupu...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: jak jsem četla tvůj předchozí post, jsem si říkala, za jak dlouho tady skončíme v dasein analýze - ani to netrvalo :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: no pozor - existencialisti a podobné směry nějaké stabilní jádro osobnosti popírají. Respektive nepopírají to, že člověk je přesvědčen o tom, že jeho osobnost je stabilní záležitost, ale to je vlastně jen osobní dojem, nebo tak nějak.

    Ale teda teď si z hlavy nevzpomenu na nějaké konrétní jméno, či knihu, na kterou bych odkázala a je to něco jiného, než Franklova existenicální terapie. Bo kam na Frankla s postmodernou, že.

    A letmé googlení nepomáhá. Ale Polák na to míval na FF MU speciální seminář.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: v psychologickém ano :)) jelikož ji psychologie popisuje...přece...:) ale třeba z hlediska jiných disciplín - třeba "duchovních disciplín" ne :) (při pátku teda)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: to není podle mě pravda, naopak klinický psycholog, který bude pracovat s testy, udělá přesnější diagnostiku než psychiatr.

    OLYFKA: čili pokud je diagnóza to, po čem toužíš, hledala bych spíš klinického psychologa, který aktuálně pracuje s testy a bude s tebou chtít projít nějakou komplexnější diagnostiku, na kterou případně naváže terapie.

    o účinnosti a významů a testů a smyslu stanovení diagnózy můžeme vést další diskuse :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VAN_DEN: pěkně popsané :)))

    A mohli by jsme se rovnou při při pátku takhle potahat ohledně toho, jestli vůbec existuje nějaká osobnost v psychologickém slova smyslu :)
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    OLYFKA: Rozumím tvé touze po diagnóze, ale v psychoterapii je to podle mých zkušeností s dg. trochu složitější.

    Někdy je ta diagnóza vyloženě užitečná a může pomoci podobně, jak píšeš. To se týká třeba panické poruchy, kdy si většina lidí oddychne, že má jen paniku, a nikoliv infarkt. Nebo když člověk zjistí, že jeho nesoustředěnost pramení ze stresu, a nikoliv z demence.

    V jiných případech ale ta dignostika tak jednoduchá není a nespočívá jen v klasické MKN-10, ale spíše v popsání struktury osobnosti, její psychodynamiky obecně, nebo popsání tzv. procesu a jeho přerušení, apod. - dle psychoterapeutické školy, ve které je daný terapeut/diagnostik vycvičen. Každý terapeut si nějakou takovou diagnostiku dělá sám pro sebe a s klientem ji postupně více či méně probírá. Asi to nedovedu úplně vysvětlit, ale souvisí to s tím, že principem či cílem terapie není jen to, aby klient věděl, jakou má dg., ale aby si uvědomoval, jak to konkrétně u něho funguje, jaký je ten mechanismus, proces, konflikt, apod. Jinými slovy je sice fajn, že mi doktor třeba řekne, že ty moje potíže jsou psychosomatický, ale dokud v rámci terapie neodkreju, jak je u mě to duševní a tělesný propojený a jak se to ovlivňuje, tak mi to moc nepomůže. Také každý člověk trpící třeba panickou poruchou je jiný a léčba u něho vypadá trochu jinak.

    Dále také funguje to, že psychoterapeut s klientem standardně klasickou diagnostiku nedělá. Pokud se komplexní diagnostika před terapií dělá, tak ji zpravidla provádí někdo jiný, anebo v jiném kontextu (např. před začátkem skupiny či stacionáře). A pokud daný terapeut dělá na pojišťovnu a díky tomu musí nějakou dg. vykázat, tak se často podle dané dg. v terapii až tak neřídí. To kvůli tomu, že psychiatrické dg. z tzv. MKN-10 jsou pouze deskriptivní, čili pouze sdělují, že daný člověk v dané době vykazuje dané symptomy. Nic ale neříkají o tom, kde se u něho ty symptomy berou, jak je prožívá, jaké má zdroje ke změně, apod. To je součástí té širší "psychodynamické" diagnostiky, která, jak jsem psal, je obsáhlejší, nespočívá pouze v dané dg., ale i v popisu co a jak... Obecně terapeuti taky v rámci terapie neradi diagnotikujou i kvůli odporu k tzv. nálepkování a také na základě zkušenosti, že dg., o které u daného klienta uvažují, se během dlouhodobé terapie proměňuje.
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    SEBIEN: hele mam treba BDD (body dysmorphic disorder).. v jednom narocnejsim obdobi jsem mela haluze, ze mam jedno voko morbidne vetsi nez to druhy, a myslela jsem na plasticky operace tak 10 denne.... Pak jsem si precetla o tom, jak fungujou lidi s BDD, a co to vlastne BDD je.. NO a dnes uz mam vobe oci skoro stejny! .))
    takze informace mi v tomhle pripade jednoznacne pomohly.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: přesně tak to vnímám taky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: oni se ve většině případů prolínají, třeba charakterový struktury (respektive procesy), které částečně odpovídají i diagnostickým škatulkám jsou prostě jen reakce na zranění, "vstupní body" pro terapii, ale sami o sobě neznamenají nic... maximálně se člověk uklimbá, že má teda diagnozu, je "magor" a má teda svatý právo dělat svoje vyšinutosti :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    (SEBIEN: tím chci říct, že je nakonec jedno, jak to pojmenuješ a jestli to pojmenuješ)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    OLYFKA: jo, v některých případech to jistě úlevný být může, to asi jo, zvlášť u lidí s apergerem, u kterýho je nějaký řád a pojmenování důležitý ke klidu.
    A ty víš, že máš "nějakou" poruchu osobnosti? Nebo si to myslíš?
    Protože co se diagnostiky poruch osobnosti týče, mnoho psychiatrů to zas tak moc neřeší a zas tak důsledně mezi nima nerozlišují, prostě nějakou napíšou, aby měla pojišťovna klid (a to nemluvím o jiných pomáhajících profesionálech, kteří nezřídka mluví o "poruchách osobnosti" rovnou v množným čísle, aniž by je moc zajímalo, jakou konkrétní má dotyčný), což odráží tu realitu, že často se ty příznaky prolínají a že lidi úplně neodpovídají diagnostickým škatulkám a jsou někde na pomezí. A co se týče druhé možnosti, třeba prostě vážně žádnou diagnózu nemáš.
    A v obou případech platí co říká Darjeel.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OLYFKA: jedna věc je "co" může za Tvoje problémy (a diagnoza to není u nikoho, diagnoza je popis problému, ne její původce) a druhá věc je, že klíč k jejich řešení třímáš sama... a pokud ne k úplnému vyřešení, tak alespoň je jejich zlepšení... a v tomhle Ti moc žádná diagnóza nepomůže, pokud se samozřejmě nechceš uklimbat v tom, na co jsi zvyklá...
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    SEBIEN: ja ti nevim.. ma pocit, ze by me to uklidnilo.. slysela jsem, ze kdyz takovej petatricatnik najednou zjisti, ze za jeho problemy muze aspergeruv syndrom, ulevi se mu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam