• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    Vracím se ještě k včerejšímu tématu, tak mě kdyžtak přeskočte ;)

    AIM_FREEMAN: Imho to hodně zjednodušuješ. Užívání drog může bejt náhražka mnoha věcí - spiritualita s tím vůbec nemusí souviset. A stejně tak pro zahrnutí spirituality do psychoterapie nepotřebujeme psychedelické zážitky. Mohou být doplňkem, ale nejsou nezbytné.. Jazykem vědy se dá říct, že tam existuje korelace, ale to je asi tak všechno.. Imho :)

    DARJEEL: V tom případě by ses ale Darjeele nemoh bavit o ničem.. je to na tobě - buď se o tom bavit chceš anebo nechceš - s definicema pojmů to imho moc nesouvisí ;)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Souhlas. A to jsou přesně problémy, které spiritualita řeší a užití drog můžeme potom vnímat jako její náhražku - to jsem myslel tím minulým příspěvkem. V tuhle chvíli mám dojem že se vlastně jedná o to, zda do psychoterapie zahrnujeme spirituální dimenzi nebo ne. Z mého hlediska je její rozvinutí jeden z mála opravdu efektivních prostředků ke zvládnutí existenciálních témat. Nevýhoda je, že se to imho nedá naordinovat - člověk to musí mít v sobě víc než v zárodku. I když kdo ví, třeba až se vytvoří nějaká tradice psychedelické terapie tak se to bude běžně užívat k otevření těchto oblastí. Uvidíme. ;)
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: ..tak těch důvodů bude asi víc. Ale řek bych, že v naší společnosti jde většinou o snahu uniknout z úzkosti - ze strachu, smutku, nudy, vnitřní prázdnoty, vnitřní i vnější nesvobody...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Touha po úniku, to už bych ani nerozporoval. Ale ptám se dál: z čeho člověk vlastně uniká? Co ho vlastně tlačí? Osvícená Mysl? ;) Prostě jen úhel pohledu.
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: LADYWAVE: MICHAL_R: hmm.. nojo.. ale stejně. Já myslim, že touha po droze je hlavně touha po rauši, po úniku.. a nemusí to tak být používaný vždycky, ale většinou (v naší kultuře) to tak imho je..
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    DAW: Že je užívání drog "egoistické...uspokojování sebe sama" je podle mne trochu zjednodušující závěr. Jak si pak třeba vysvětlit "drogy", které jsou (resp. byly, a snad i opět budou) využívány v psychoterapii, jako je např. LSD, Ritalin, nebo MDMA?

    Taky souhlasím s AIM_FREEMAN, že příčinu nadužívání drog (tj. příčinu "závislostí") nelze hledat v drogách samotných ani v jejich bezprostředních efektech (hedonistické uspokojení), nýbrž v individuální a sociální dynamice, která umožňuje lidem prostřednictvím drog nacházet to, co oni sami vnímají jako řešení svých problémů... čili v poslední instanci jsou výrazem touhy po celistvosti... Tak to alespoň chápu já.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: Jung rozhodně nemyslel toho chlapíka, co sedí na obláčku...Jung to myslela tak, že efekt, který ti droga způsobuje, tzn. oceanické pocity, právě propojení se vším, extatické zážitky, komunikace s bytostmi a podobně, tak to je opravdu na nevědomé rovině touha po Bohu, protože proč berou lidé drogy? (úleva, rozplynutí, extáze apod.) Ale samozřejmě, že je to velmi hrubohmotný prostředek dosáhnout těchto pocitů a nefunguje to tak....
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: pokud dobre pozoruju tak neslo o to jaka je droga ale o pohnutku ktera vede k jeji uziti a pochopil jsem ze byla rec o touze po celistvosti. resp. po podminkach..stavu.. ktery umoznuje nejak prozit nebo se aspon priblizit tomu, co popisujes ty.
    BROZ1K
    BROZ1K --- ---
    Pozvánka na zítřešjí Vrakshow na internetovém rádiu Rastafari

    https://www.facebook.com/events/214020855437584/?notif_t=plan_user_joined
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    xxxxAhoj, nabízím pronájem kanceláře vhodné (i pro začínající) psychology, terapeuty, kouče atp. Velmi příjemné a motivující prostředí.

    [ OFFERINGNABÍZÍM: PRONÁJEM KANCELÁŘE - nízká cena / Praha 2 ]
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: no já vnímám drogu jako egoistickou.. uspokojení sama sebe.. Já se stává středobodem
    oproti tomu vnímám boha jako spojení všeho života.. jednota.. bez rozlišení dobrého a zlého, příjemného a nepříjemného..

    jak to máš ty? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: seš s tím ňák rychle hotovej...
    DAW
    DAW --- ---
    LADYWAVE: no jestli pro Junga byl Bůh tim chlapíkem o kterym se vypráví v bibli, tak to chápu.. ;)
    ale jinak mi to přijde jako naprostej protiklad..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LADYWAVE: Jung... a výborně tuhle myšlenku rozvíjí Christina Grofová v knize Žízeň po celistvosti
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Touha po droze je ve skutečnosti velmi nevědomá touha po Bohu...Nevím už přesně kdo to řekl, ale zdá se mi to tak :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SANTAL: vždyť to píšu, léčí se u nás v rukavičkách, ale zase lopatou přes kule, to mi příjde na Evropu trochu hardkor... no však uvidíme, až se k nám svorně přidají Turci, to bude teprve Evropa :)))

    Ale proti gustu žádný dišputát, to o čem píšeš, je fakt... já když dělal v komunitě, tak jsem klientům cpal do hlavy, že jim pomůže buď spiritualita, umění nebo sportování, nic jinýho imho nemá dostatečný kalibr na to přetřískat závislost. Ona víra hory přenáší, o tom žádná, ale taky se na to musí s citem...

    Ono taky když si uvědomíš, že abůzus drog je spíše systémová záležitost spojená s zhusta s urbánním prostorem, existenciálními tématy atd. tak pak dává velký smysl nabídnout místo fetování víru, mnohem víc než dokola omýlat něco o "doživotní abstinenci" apod.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    DARJEEL: K "náboženským fanatikům" mám docela úctu, co se týče léčení závislostí, zejména od té doby, co náš přední ústav zahlásil 1% dlohodobou úspěšnost léčby závislostí - např. Cenacolo (italské, založeno na modli se a pracuj, žádný volný čas když jsi sám, žádná technická zábava) udáva 65% - samozřejmě, taky jde o to, že tam ti lidi pobývají min. 3-5 let. Viděla jsem, co tady u nás dovedli adventisté s osadou (původně stejně bídnou, jako jakákoli námatkou zvolená), kde pak lidi zhusta nechlastali, ale fyzicky pracovali (stavěli kaplnku, pečovali o okolí, žili víc duchovně...) Jo, mimo jakýkoli státní grant, podotýkám. Ze státních grantů jsem takové něco nikdy nepotkala. Četla jsem (geniální knížku) Palomy y Blasco o rozdílu mezi "evangelizovanými a neevangelizovanými" Gitanos... ti první mimo jiné nechlastají, nesmí brát drogy a ženu smí mlátit nanejvýše rukou .-)

    Tedy, ať už s lopatou, nebo bez, a takřka bez ohledu na konkrétní vyznání, maj vyšší účinnost než cokoli, o čem mě učili a co se platí ze zdravotního pojištění...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SANTAL: dobrým slovem myslíš to, že to byly náboženští fanatici? To video, jak berou frajera lopatou přes orgány zajišťující budoucnost jeho rodu jsem viděl, no nic moc... Osobně bych si takovouhle terapii rozmazlenců představil spíš něco jako když Rocky trénoval ve 3 díle na toho ruského boxera: zatápět v kamnech, štípat dříví, nosit kýble s vodou na záhony atd. Prostě trochu romantiku, která přetaktuje z iPhonů a facebooků do trochu přirozenějšího způsobu fungování (ve spojení s poctivou dřinou a spánkem na čerstvém vzduchu).


    KAMALA: čéče je to krásně udělaná knížka, kterou redigoval jistý Václav Cílek: http://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/
    ovocem jsem myslel onoho přezrálého chlapce, mám dnes nějakou metaforicko básnickou náladu

    Je tam článek o tom, kterak rodiče svého třicetiletého mazánka zjistí, že na jeho údržbu utratí více než dost peněz za měsíc a tak se rozhodnou, že levněji jim vychází mu pronajmout garsonku s pouze základním vybavením, na jeho účet dají trvalý příkaz 100,- na den, koupí popcorn a připraví se na pořádné kino života... Ale nevím, jestli by to fungovalo reálně, ale asi lepší jak nic...

    V podstatě je důležité si uvědomit to, co Ti napsala Katia, mobilizovat se musí buď onen zmiňovaný (k čemuž mu může být nápomocné nějaké záhořovské lože nebo osina do jeho řiti za tímto účelem vložená, aby jej to trochu motivovalo) a věz že to bude bolet v psychickém slova smyslu, odvyknout komfortu a uvědomit si cenu peněz poměřovanou vlastní hodinovou sazbou, to je těžké téma na zpracování, něco jako vyhnání z ráje....
    Ale třeba to půjde namotat na to, že když mu není dobře, tak se rád pohne ze svého místečka...
    KAMALA
    KAMALA --- ---
    DARJEEL: Tri svice za budoucnost? To nejak neznam cece :) To je nejaka psycho literatura? Celkem by me ten clanek zajimal. Ovoce je tam ve forme lidi anebo jidla?
    KATIA
    KATIA --- ---
    KAMALA: já naprosto chápu, že ta situace může být pro celou rodinu zničující. ale co se týče jeho, musí začít on sám, když se vydá na cestu, tak ho podpořit. jinak je prostě možné "pouze" pracovat s okolím - opečovat je, aby to zvládali a případně se učili mu stanovovat hranice ....
    EPHEMERUM
    EPHEMERUM --- ---
    Ahoj, ruším rozsáhlou psychologickou knihovnu, kterou jsem zdědila po příbuzném.
    Všechny knížky jsou v perfektním stavu, jako nové, některé dokonce ani neotevřené, nabízím slevu 30-40 % z původní ceny.

    Pokud by to někoho zajímalo, jejich seznam je zde:
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Rozprodej odborné psychologické knihovny (knížky ve výborném stavu - 30-40 % sleva) / Praha ]

    díky, a odpusťte mi neodborný příspěvek .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam