• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    POZITRON: ono záleží na "původu" nízkého sebevědomí, může to jít v pohodě zmírnit pomocí kbt... pokud to chceš rozkrýt, tak spíše nějakou hlubinnější terapii.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: pokud jdeš hlavně po zpětné vazbě od ostatních, tak hledej nějaké skupinové aktivity - ať už klasickou terapeutickou skupinu, nebo nějaké růstvé.

    Sociální fobie skzre KBT jdou docela dobře zmírňovat, ale v indivudální psychoterapii příčetný terapeut nepostaví na tom, aby vysvětloval klientovi co si o něm myslí.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    Určitě k tématu závislostí, nejen na drogách.

    Přednáška Gábora Matého na TED konferenci v Brazílii o závislostech a jejich příčinách.
    Gábor Maté je kanadský lékař a psycholog narozený v Maďarsku, který se této problematice věnuje desítky let. V poslední době pomáhá závislým lidem pomocí ayahuasky.

    Moc závislosti a závislost na moci
    GÁBOR MATÉ - MOC ZÁVISLOSTI A ZÁVISLOST NA MOCI - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=IqQHZa50G-8
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: já to mám tak, že jestli má pro mě smysl se o tom nějak rozumně bavit, tak to chce nejdřív hloubkovou redefinici pojmu "droga".. ideálně ho nepoužívat :-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Souhlas. A to jsou přesně problémy, které spiritualita řeší a užití drog můžeme potom vnímat jako její náhražku - to jsem myslel tím minulým příspěvkem. V tuhle chvíli mám dojem že se vlastně jedná o to, zda do psychoterapie zahrnujeme spirituální dimenzi nebo ne. Z mého hlediska je její rozvinutí jeden z mála opravdu efektivních prostředků ke zvládnutí existenciálních témat. Nevýhoda je, že se to imho nedá naordinovat - člověk to musí mít v sobě víc než v zárodku. I když kdo ví, třeba až se vytvoří nějaká tradice psychedelické terapie tak se to bude běžně užívat k otevření těchto oblastí. Uvidíme. ;)
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: ..tak těch důvodů bude asi víc. Ale řek bych, že v naší společnosti jde většinou o snahu uniknout z úzkosti - ze strachu, smutku, nudy, vnitřní prázdnoty, vnitřní i vnější nesvobody...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Touha po úniku, to už bych ani nerozporoval. Ale ptám se dál: z čeho člověk vlastně uniká? Co ho vlastně tlačí? Osvícená Mysl? ;) Prostě jen úhel pohledu.
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: LADYWAVE: MICHAL_R: hmm.. nojo.. ale stejně. Já myslim, že touha po droze je hlavně touha po rauši, po úniku.. a nemusí to tak být používaný vždycky, ale většinou (v naší kultuře) to tak imho je..
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    DAW: Že je užívání drog "egoistické...uspokojování sebe sama" je podle mne trochu zjednodušující závěr. Jak si pak třeba vysvětlit "drogy", které jsou (resp. byly, a snad i opět budou) využívány v psychoterapii, jako je např. LSD, Ritalin, nebo MDMA?

    Taky souhlasím s AIM_FREEMAN, že příčinu nadužívání drog (tj. příčinu "závislostí") nelze hledat v drogách samotných ani v jejich bezprostředních efektech (hedonistické uspokojení), nýbrž v individuální a sociální dynamice, která umožňuje lidem prostřednictvím drog nacházet to, co oni sami vnímají jako řešení svých problémů... čili v poslední instanci jsou výrazem touhy po celistvosti... Tak to alespoň chápu já.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: Jung rozhodně nemyslel toho chlapíka, co sedí na obláčku...Jung to myslela tak, že efekt, který ti droga způsobuje, tzn. oceanické pocity, právě propojení se vším, extatické zážitky, komunikace s bytostmi a podobně, tak to je opravdu na nevědomé rovině touha po Bohu, protože proč berou lidé drogy? (úleva, rozplynutí, extáze apod.) Ale samozřejmě, že je to velmi hrubohmotný prostředek dosáhnout těchto pocitů a nefunguje to tak....
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: pokud dobre pozoruju tak neslo o to jaka je droga ale o pohnutku ktera vede k jeji uziti a pochopil jsem ze byla rec o touze po celistvosti. resp. po podminkach..stavu.. ktery umoznuje nejak prozit nebo se aspon priblizit tomu, co popisujes ty.
    BROZ1K
    BROZ1K --- ---
    Pozvánka na zítřešjí Vrakshow na internetovém rádiu Rastafari

    https://www.facebook.com/events/214020855437584/?notif_t=plan_user_joined
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    xxxxAhoj, nabízím pronájem kanceláře vhodné (i pro začínající) psychology, terapeuty, kouče atp. Velmi příjemné a motivující prostředí.

    [ OFFERINGNABÍZÍM: PRONÁJEM KANCELÁŘE - nízká cena / Praha 2 ]
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: no já vnímám drogu jako egoistickou.. uspokojení sama sebe.. Já se stává středobodem
    oproti tomu vnímám boha jako spojení všeho života.. jednota.. bez rozlišení dobrého a zlého, příjemného a nepříjemného..

    jak to máš ty? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: seš s tím ňák rychle hotovej...
    DAW
    DAW --- ---
    LADYWAVE: no jestli pro Junga byl Bůh tim chlapíkem o kterym se vypráví v bibli, tak to chápu.. ;)
    ale jinak mi to přijde jako naprostej protiklad..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LADYWAVE: Jung... a výborně tuhle myšlenku rozvíjí Christina Grofová v knize Žízeň po celistvosti
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Touha po droze je ve skutečnosti velmi nevědomá touha po Bohu...Nevím už přesně kdo to řekl, ale zdá se mi to tak :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SANTAL: vždyť to píšu, léčí se u nás v rukavičkách, ale zase lopatou přes kule, to mi příjde na Evropu trochu hardkor... no však uvidíme, až se k nám svorně přidají Turci, to bude teprve Evropa :)))

    Ale proti gustu žádný dišputát, to o čem píšeš, je fakt... já když dělal v komunitě, tak jsem klientům cpal do hlavy, že jim pomůže buď spiritualita, umění nebo sportování, nic jinýho imho nemá dostatečný kalibr na to přetřískat závislost. Ona víra hory přenáší, o tom žádná, ale taky se na to musí s citem...

    Ono taky když si uvědomíš, že abůzus drog je spíše systémová záležitost spojená s zhusta s urbánním prostorem, existenciálními tématy atd. tak pak dává velký smysl nabídnout místo fetování víru, mnohem víc než dokola omýlat něco o "doživotní abstinenci" apod.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    DARJEEL: K "náboženským fanatikům" mám docela úctu, co se týče léčení závislostí, zejména od té doby, co náš přední ústav zahlásil 1% dlohodobou úspěšnost léčby závislostí - např. Cenacolo (italské, založeno na modli se a pracuj, žádný volný čas když jsi sám, žádná technická zábava) udáva 65% - samozřejmě, taky jde o to, že tam ti lidi pobývají min. 3-5 let. Viděla jsem, co tady u nás dovedli adventisté s osadou (původně stejně bídnou, jako jakákoli námatkou zvolená), kde pak lidi zhusta nechlastali, ale fyzicky pracovali (stavěli kaplnku, pečovali o okolí, žili víc duchovně...) Jo, mimo jakýkoli státní grant, podotýkám. Ze státních grantů jsem takové něco nikdy nepotkala. Četla jsem (geniální knížku) Palomy y Blasco o rozdílu mezi "evangelizovanými a neevangelizovanými" Gitanos... ti první mimo jiné nechlastají, nesmí brát drogy a ženu smí mlátit nanejvýše rukou .-)

    Tedy, ať už s lopatou, nebo bez, a takřka bez ohledu na konkrétní vyznání, maj vyšší účinnost než cokoli, o čem mě učili a co se platí ze zdravotního pojištění...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam