DARJEEL: K "náboženským fanatikům" mám docela úctu, co se týče léčení závislostí, zejména od té doby, co náš přední ústav zahlásil 1% dlohodobou úspěšnost léčby závislostí - např. Cenacolo (italské, založeno na modli se a pracuj, žádný volný čas když jsi sám, žádná technická zábava) udáva 65% - samozřejmě, taky jde o to, že tam ti lidi pobývají min. 3-5 let. Viděla jsem, co tady u nás dovedli adventisté s osadou (původně stejně bídnou, jako jakákoli námatkou zvolená), kde pak lidi zhusta nechlastali, ale fyzicky pracovali (stavěli kaplnku, pečovali o okolí, žili víc duchovně...) Jo, mimo jakýkoli státní grant, podotýkám. Ze státních grantů jsem takové něco nikdy nepotkala. Četla jsem (geniální knížku) Palomy y Blasco o rozdílu mezi "evangelizovanými a neevangelizovanými" Gitanos... ti první mimo jiné nechlastají, nesmí brát drogy a ženu smí mlátit nanejvýše rukou .-)
Tedy, ať už s lopatou, nebo bez, a takřka bez ohledu na konkrétní vyznání, maj vyšší účinnost než cokoli, o čem mě učili a co se platí ze zdravotního pojištění...