• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Psychedelika jsem do toho zapojil jako možnost jak otevřít lidem tuhle oblast pro zkoumání. Je to poměrně názorná zkušenost s reálným a takřka okamžitým silným dopadem na život člověka.
    Já souhlasím s tím, že užívání drog může být náhražkou mnoha věcí. Ale v mých očích ta myšlenka míří na toto: spousta věcí je řešitelná skrze duchovní růst, kterému se člk užíváním drog úspěšně vyhýbá, protože je to narozdíl od pofetovávání či pochlastávání práce, žejo;) Resp. to ještě obrátím - bez rozvinutí duchovnosti se může objevit tendence sáhnout k drogám jako k tomu nejlepšímu, co se nabízí pro obnovení celistvosti místo aby se sáhlo k vnitřním, bytostně podstatným zdrojům. Takže ano - některé problémy s ní nemají nic společného, kromě toho, že při rozvinutí duchovnosti daného člověka by vůbec nenastaly nebo pomalu ustupovaly. Netvrdím že to mohu dokázat, jen jak jsem to myslel a jak jsem pochopil tu Jungovu myšlenku.
    DAW
    DAW --- ---
    Vracím se ještě k včerejšímu tématu, tak mě kdyžtak přeskočte ;)

    AIM_FREEMAN: Imho to hodně zjednodušuješ. Užívání drog může bejt náhražka mnoha věcí - spiritualita s tím vůbec nemusí souviset. A stejně tak pro zahrnutí spirituality do psychoterapie nepotřebujeme psychedelické zážitky. Mohou být doplňkem, ale nejsou nezbytné.. Jazykem vědy se dá říct, že tam existuje korelace, ale to je asi tak všechno.. Imho :)

    DARJEEL: V tom případě by ses ale Darjeele nemoh bavit o ničem.. je to na tobě - buď se o tom bavit chceš anebo nechceš - s definicema pojmů to imho moc nesouvisí ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: tak určitě ;-)

    MICHAL_R: no on právě tvrdí, že žádná postmoderna ještě vůbec nenastala, protože jsme stále ve vleku týchž samých principů modernity...
    Jinak jeho asi přímo psychoterapie nezajímá, ale v tom filmu poukazuje na to, že odpojení se od diskurzu moderní ideologie je třeba jít přes "bolest", "freedom is painful"... Takže jeho spíše zajímá "třídní uvědomění", které ale lze v jistém úhlu vidět jako osobností rozvoj nebo transformaci. Už jenom v tom smyslu, že člověk získá odstup od jinak automatických způsobů fungování (konzumerismus,...)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: no vsak to je skupinovka, na individualni bych nesla
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Super debata. Postmoderna si Žiž(e)ka osvojila, ale právě v té jeho postmoderní podobě (klipy, kde si dela prdel z vegetarianstvi nebo kdyz tvrdi, ze dat penize zebrakovi je to nejhorsi, co muzete udelat; apod.) Divné je, ze na to Zizek-marxista pristupuje a spolupodili se na tom. Na druhou stranu on sam o sobe tvrdi, ze je leninista se zalibou ve stalinizmu, takze to je mozne chapat strategicky jako ze "ucel sveti prostredky". Zajimalo by me taky, co by Zizek-psychoanalytik rekl k psychoterapii (krome nekolika ocekavatelnych, byt nesrozumitelnych, frazi o gulagu...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    (kruci - jak se jmenuje ten virální videoklip představující Žižekovy názory písní?)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    ZUZKAOU: Já mám tedy velmi dobré zkušenosti s hlubinou terapií v případech jakýchkoliv fobií....nejde jen o náhled, děje se tam daleko víc, náhledem to samozřejmě nekončí, spíše začíná...plus ani hlubiní terapeuté se nebrání různým nácvikům....:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: řekla bych, že tohle je postmoderně z její podstaty zcela fuk. A navíc postmoderna zcela zaručeně miluje Žižeka ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: joo náhledy, těch mám tunu a stejně sem furt neurotik, na ty taky nevěřím :-) respektive svoji hodnotu mají, ale samospásné nejsou, jak píšeš...
    Joo, postmoderna, včera jsme byli na tom novým Žížekově filmu a Žížek zase jako marxistický psychoanalytik nevěří na postmodernu :DDD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no vzhledem k tomu, že KBT a většina postmoderních směrů na ně buď nevěří a nebo jejich hledání považuje za irelevantní, tak bych si jim zas až tak jistá nebyla.

    Nedetkuješ skepsi k hlubiným přístupům, byť nejblíž je mi asi systemika, ale detekuješ skepsi ke spáse náhledem (v tom smyslu, že je to spíš první krok a sám o sobě málokdy stačí) a teda detekuješ skepsi vůči univerzalitě jednoho l(ibovolného) vyhraněného přístupu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: o abstraktních úvahách jsem nic nepsal ;-) A příčinami jsem myslel formativní procesy v dětství, na ty snad netřeba věřit :)
    A je to tak jak píšeš, tak do hlubin jde jen část lidí, spoustě stačí zlepšit fungování na rozumnou míru a dál neřeší, v tomhle je kbt, zdá se, dobrý nástroj :)))

    -- a detekuji skepsi vůči hlubinným přístupům :-) nebo si to do Tvého textu jen vkládám? .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: to záleží na tom, jestli věříš na příčiny ;-)

    A teda nutno naznat, že pro spostu lidí se praktické sebevědomí budují daleko snáz z fungujících postupů a z toho, že člověk začíná mít alespoň části svého světa pod kontrolou, než z abstraktních úvah a znovuvyvolaných emocí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    POZITRON: ono záleží na "původu" nízkého sebevědomí, může to jít v pohodě zmírnit pomocí kbt... pokud to chceš rozkrýt, tak spíše nějakou hlubinnější terapii.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: pokud jdeš hlavně po zpětné vazbě od ostatních, tak hledej nějaké skupinové aktivity - ať už klasickou terapeutickou skupinu, nebo nějaké růstvé.

    Sociální fobie skzre KBT jdou docela dobře zmírňovat, ale v indivudální psychoterapii příčetný terapeut nepostaví na tom, aby vysvětloval klientovi co si o něm myslí.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    Určitě k tématu závislostí, nejen na drogách.

    Přednáška Gábora Matého na TED konferenci v Brazílii o závislostech a jejich příčinách.
    Gábor Maté je kanadský lékař a psycholog narozený v Maďarsku, který se této problematice věnuje desítky let. V poslední době pomáhá závislým lidem pomocí ayahuasky.

    Moc závislosti a závislost na moci
    GÁBOR MATÉ - MOC ZÁVISLOSTI A ZÁVISLOST NA MOCI - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=IqQHZa50G-8
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: já to mám tak, že jestli má pro mě smysl se o tom nějak rozumně bavit, tak to chce nejdřív hloubkovou redefinici pojmu "droga".. ideálně ho nepoužívat :-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Souhlas. A to jsou přesně problémy, které spiritualita řeší a užití drog můžeme potom vnímat jako její náhražku - to jsem myslel tím minulým příspěvkem. V tuhle chvíli mám dojem že se vlastně jedná o to, zda do psychoterapie zahrnujeme spirituální dimenzi nebo ne. Z mého hlediska je její rozvinutí jeden z mála opravdu efektivních prostředků ke zvládnutí existenciálních témat. Nevýhoda je, že se to imho nedá naordinovat - člověk to musí mít v sobě víc než v zárodku. I když kdo ví, třeba až se vytvoří nějaká tradice psychedelické terapie tak se to bude běžně užívat k otevření těchto oblastí. Uvidíme. ;)
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: ..tak těch důvodů bude asi víc. Ale řek bych, že v naší společnosti jde většinou o snahu uniknout z úzkosti - ze strachu, smutku, nudy, vnitřní prázdnoty, vnitřní i vnější nesvobody...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Touha po úniku, to už bych ani nerozporoval. Ale ptám se dál: z čeho člověk vlastně uniká? Co ho vlastně tlačí? Osvícená Mysl? ;) Prostě jen úhel pohledu.
    DAW
    DAW --- ---
    AIM_FREEMAN: LADYWAVE: MICHAL_R: hmm.. nojo.. ale stejně. Já myslim, že touha po droze je hlavně touha po rauši, po úniku.. a nemusí to tak být používaný vždycky, ale většinou (v naší kultuře) to tak imho je..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam