• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    LADYWAVE: nene.. já už to mám za sebou.. a jsem docela rád ;) ..ale několikrát jsem využil poradenství od kamarádky psychoanalytičky, že jsem si nechal od ní něco rozebrat a to je skvělý - to je věc, která se fakt hodí a může člověku mnohé ozřejmit - a prostě přidat další úhel pohledu na něco, čemu člověk sám nedokáže dost dobře porozumět..
    Jinak na výcviku byli oba terapeuté psychoanalytici, ale z teorie tam nikdy nepadlo ani slovo, ani po nás nechtěli, abysme četli Freuda nebo Junga..
    Ale ty asi předpokládám taky nepracuješ v rovině hlubinný terapie ne?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DAW: a ty chodiš na klasickou psychoanalýzu nebo je to spíš analytický směr (Jung) ?
    DAW
    DAW --- ---
    LADYWAVE: .. mě tak napadá, že v těhle analytickejch přístupech ti vlastně nic jinýho ani nezbejvá, než věřit sebeuzdravujícím funkcím duše ;)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    SKATEMURAI: já myslím, že to není pravidlo, že se výsledek dostaví až za dlouho, spíš jdo opravdu o to, co je člověku blízké...i v hlubinné terapii se s lehkostí může za měsíc dva, tři skončit...záleží samozřejmě také na hloubce problému...člověk by asi neměl odcházet úplně rozsekanej, ale to, že se občas člověk necítí dobře se stát může, důvěřujme ale sebeuzdravujícím funkcím duše:)
    DAW
    DAW --- ---
    SKATEMURAI: jj.. Heinz Peter Rohr je geniální :) .. taky od něj čtu všechno co vyjde.. Jinak já osobně vnímám hlubinnou terapii jako přístup dobrej pro "zdravý" lidi, který se chtěj v sobě trochu porejpat a víc se poznat - z vlastního zájmu a ne z nutnosti..
    Ale zároveň věřim na osud a to, že nějakým intuitivním způsobem vždycky najdeme cestu k tomu, co je pro nás právě v tuhle chvíli důležitý, takže ti v žádném případě nechci hlubinnou psychoterapii vyvracet - ostatně taky jsem dělal hlubinně dynamickej výcvik, i když tím způsobem nepracuju a nikdy nebudu..
    Jo ale běh na dlouhou trať to většinou je.. a častokrát tě to hodně nasere (nebo rozesere) ;) ..s tím můžeš počítat :)
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    SKATEMURAI: je to normalni, je to beh na dlouhou trat a je potreba pocitat s tim, ze ti obcas bude treba hur prave i kvuli terapii samotny...
    DAW
    DAW --- ---
    SKATEMURAI: A proč sis vybral zrovna hlubinnou terapii? Má to nějakej důvod, nebo je to spíš souhra okolností?
    EVAD
    EVAD --- ---
    ahoj pls neviete o niekom kto by mal volnu pst ordinaciu na sdileni v prahe? stacil by mi jeden den, alebo idealne ak sa bookuju individualne hodiny vopred cez web... vopred dik
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SKATEMURAI: asi záleží na okolnostech, nevím jestli to jde úplně zobecnit.Osobně preferuju tu variantu stavit se o víkendu na oběd/celý den a jinak mít víceméně samostatný život, ale zase ne vždy si člověk ten luxus může dovolit, žít úplně z ruky do huby nebo se dokonce zadlužovat jen proto, abych "žil samostatně" asi úplně OK není. A pokud jsou v rodině dobré vztahy a je člověku navzdory společné domácnosti ponechána značná autonomie, tak to může být celkem fajn, těžké je ale asi vyřešit jak to dělat ve chvíli kdy člověk chce mít přítelkyni/ženu a žít intimní/partnerský vztah, pak nějaký aspoň kvazi-samostatný byt je docela potřeba, jen jeden pokoj může být trochu málo.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    bydlet sám v tomhle věku je prima, k mamce a taťkovi v neděli na oběd
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    SKATEMURAI: b) je správně :) imho
    VALOR
    VALOR --- ---
    MUI: MUI: Je málo terapeutu kteří by používali čiste jeden směr. To co tu bylo řečeno je určitě pravda. Psychoanalyticka společnost stále funguje. Časová a finanční náročnost klasické analýzy ale nevyhovuje dnešnímu přístupu pojišťoven na rychle, nenakladne a symptomaticke léčeni. Klasickou psychoanalýzu provádí dnes už jen málo terapeutu. Jungiani také pracuji na základech metod klasické psychoanalýzy. Jejich pojetí nevědomí je trochu odlišné a zahrnuje i kolektivní nevědomí a tedy určitou míru transcendence. Mě osobně je jejich přístup nejbližší ze všech klasických směru a skol PT.
    LITROP
    LITROP --- ---
    MUI: Treba todle www.iapsa.cy
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    MUI: stále funguje jak psychoanalýza http://www.psychoanalyza.cz/ (která dnes funguje dosti jinak, než za Freuda a uznává i další teorie, např. selfpsychologie, objektní vztahy, atd.) i směry od ní se odvíjející, nejblíž je psychoanalytická psychoterapie - např. http://www.cspap.cz/defaultcz.asp nebo obecně psychodynamické psychoterapie, které všechny uznávají nevědomí, přenos, vnitřní konflikty, apod., liší se metodou, tedy samotnou psychoterapií v praxi, někde se leží na lůžku, někde sedí, někde individuálně, jinde ve skupině, někde je setkání jednou týdně, jinde 4x, atd. - např. http://www.sur.cz/ ...k psychodynamice se hlásí i tzv. gestalt terapie http://www.gestalt-dialog.cz/ která je některými nazývána jako neo-neopsychoanalýza :-)
    NEENA
    NEENA --- ---
    SKATEMURAI: porucha sebehodnocení neni zadna kuriozita, napr. sebeironie apod. Na vsem se da pracovat, zalezi na pohledu, ktery mohou zprostredkovat urciti lide, ale primarne by to od nich nemelo byt odvozeno
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    VAN_DEN: díky za reakci.. mně nejde o terapii, ale spíše o metodiku týkající se přístupu szp k farmakorezistentním pacientům s OCD.. tedy hledám publikaci, která by popisovala např. techniky zabránění kompulzivního chování.. našel jsem pouze tohle: http://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Brozury/Obsedantne_kompulzivni_porucha.pdf
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    NARVAH: nemám, ale osobně tyhle těžší ocd vnímám v souladu s analytikama jako předstupeň psychózy, a podle toho s nima nakládám. takže stejně jako u floridních paranoidních psychotiků bych se zkoušel v klidu bavit, nevyvracet, navázat vztah, přesunout třeba na to pozornost a takový ty bazály, nebo to pak podle toho případně zamedikovat.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    nemáte někdo článek či odkaz na odbornou publikaci týkající se toho, jak má přistupovat ošetřující personál k pacientům s OCD (těžší případy, kdy pacient např. odmítá opustit místnost atp.)?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    Já jsem kdysi ještě v nulťáku vymyslel takový vtip:

    Víte co je to nekonečný příběh?
    Když se dva psychologové navzájem obviní z projekce ;D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REZZ: ty hele - minimálně v Jesenických lázních to před změnami vyhlášek měli někde v přímém přístupu a teď je to nějaké zmatené.
    REZZ
    REZZ --- ---
    ZUZKAOU: super, neumim hledat, dekuji!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam