• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ja myslim ze to je o dost slozitejsi.. Hlavne se nejedna o "maminy moudra". Coz teda me prekvapuje ze to nevis. Ale samozrejme tady nemluvim o kaceru Donaldovi. Mluvim o tradicnich bajich a pribezich, ktere predavaji kulturni poselstvi a nesou v sobe spoustu archetypalnich vzorcu, ktery nevyzvracis, protoze jsou zakoreneny mnohem hloubs nez vubec dokaze kdokoli dohlednout.
    Podivej se nekdy na neco od Heinze Petera Rohra - jak se da jedna kratka pohadka rozpracovat do cele knihy. Tolik obrazu a metafor je skryto na dvou ci trech strankach :)
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    NARVAH: hh hodně chytrý... nevím jestli má cenu ti VŮBEC NĚCO VYSVĚTLOVAT-...
    Mluvim o klasických pohádkách, který všichni známe a jsou v nás určitým způsobem ukotvený a dalších, který už se po staletích tradujou a mají ten význam v sobě.. což bych ti asi hodně lichotila kdybych si myslela, že to pochopit můžeš, přijdeš mi jako nevybouřenej fracek, který nemá ani páru o ničem..

    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslim bude fajn, když pak to dítě ty máminý moudra z pohádek zase vyblinká a bude poznávat svět podle sebe
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    DAW: to mi připomíná, teď jsem mluvila s kamarádkou, kde mají právě ideál takové pomoci (na VŠ soc) - v rámci komunity.. nezavírat a nevymýšlet všemožný služby,ale pomáhat si navzájem. To přece funguje od jakživa...

    V psychoterapii je opravdu důležitý samotný výcvik a vědět kde mám svoje možnosti, hranice, slabá místa, samozřejmě silná místa, řešit své problémy, traumata..jak působím na klienty... a to je právě ono - přijde člověk a očekává vedení, vlastně osvícenou (převážně) mužskou autoritu (otce) ten je hierarchicky vždy výš, otázkou je, že takový člověk nebude spokojený s člověkem na stejné úrovni (což podtrhuje to, že jsme hodně mladí). "když už si za to zaplatí" tak chce opravit:D
    DAW
    DAW --- ---
    NIKAO: Jojo.. Je tady patrnej ten návrat k běžnýmu lidskýmu sdílení a učení se v horizontální rovině. Vertikální (mocenský) uspořádání se pomalu rozmělňuje a my začínáme chápat, že pojetí psychoterapeuta jakožto "odborníka", který ovládá jakési složité nástroje, jimiž může klienta "opravit", je ze své podstaty zcestné. :)
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    taková běžná forma psychoterapie mezi lidma.., každý v životě to zažívá, už tím, že vidí film, nebo čte knížku, která se ho nějakým způsobem dotýká: tím je to proces vedoucí k "uvědomování sebe, prožívání, aatd.. práce terapeuta je tady dobrá v tom pomoci člověku jít více do sebereflexe a asi ve všem i v tý body terapii, aby vnímal co cítí...? to vařim z vody..

    k těm pohádkách, my je používáme jako jednu z hlavních technik možností práce s obsahy nevědomí, protože právě díky nim se předává ta zkušenost pro zvládnutí určitých vývojových období a v těch příbězích jsou ukryty určité klíče, proto se dětem vypráví pohádky a je to nejjednodušší druh předávání "návodu" na život na té hlubší úrovni, kde funguje symbolika, tam se psychoterapie také může odehrávat!!
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: je to asi oboji zaroven. Pst vede obvykle k preformulovani pribehu, nachazeni novych vyznamu, rozsireni pribehu o prvky, ktere drive zustavaly skryte ve stinu... atd. V tom vidim ja asi tu nejvetsi zmenu - clovek zacne o sobe a o svete uvazovat jinak, coz neznamena vlastne nic jineho, nez ze se promeni pribehy, ve kterych a skrze ktere zije.
    Ona maminka tim ctenim pohadky predava diteti take obvykle nejake moudro ( ostatne pohadky samotny by byly na celou dalsi diskuzi )
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: To já jen tak, aby příbytek bytí nestála;) Docela rád na to období vzpomínám..a takové věci jako odstup od vrozeného předporozumění světu, uzávorkování nebo vzdání se subjekt-objektového rozdělení ve prospěch pobytu, resp. bytí-ve-světě si ponechávám v arzenálu. Ale ačkoli mi to asi již nikdo neodpáře, tak mi to ani nikdo nepřišije;). Škatulata, škatulata..ach vy nezbednícíi;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AIM_FREEMAN: no joo, daseinista!!! :-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: a ja bych to doplnil jeste timto citatem ;)) "Řeč je příbytek bytí." Hajdegr ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: je to tak... nicméně většinou to nějakým tím vyprávěním příběhů začíná a točí se to kolem nich... nakonec jak píše Pratchett, jsme opice s příběhem :-) A narativum je jedním z artefaktů, který dělá lidi lidmi :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NARVAH: já to pochopil tak, že se tím myslí strukturované vyprávění životních příběhů. i když samozřejmě třeba hledání paralel v pohádkách a dalších archetypálních příbězích je taky docela zajímavé a přínosné, když se to umí.;) samozřejmě je dobré jasně formulovat myšlenky, o tom žádná, ale nemusíme se nutně chytat za slova.

    ad moderování diskuse: Anouke tady nebyla snad rok, takže by se nějaký správce hodil. i když pro darjeela nehlasuji, je na tento job imho příliš jangový;D
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pokud pojímáš dawe pst jako "strukturované vyprávění příběhů", tak já spíše jako léčebný proces vedoucí k uvědomování sebe, svého prožíváni, pocitů, vztahu k sobě a ostatním lidem..
    v tvém pojetí třeba maminka, uspávající dítě tím, že mu čte pohádku, vykonává pst..

    darjeele, chtěl bych připomenout tobě, že v této dislusi nejsi moderátor.. asi sis svou pozici tady s něčím popletl
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: jojo.. práce s tělem je taky mocnej nástroj.. to je fakt.. a ventilace emocí taky nemusí bejt vždycky zasazovaná do nějakýho příběhu..
    Teď to vidim, že jsem tu větu neformuloval úplně správně ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: bych neřekl, co třeba bodyterapie, nicméně vyprávění příběhů je centrální nit psychoterapie... jinak teda krom roviny řeči a kognice vnímám další úrovně, se kterými je záhodno pracovat, právě třeba ta prožitková/tělesná...

    NARVAH: mhm, mhm já bych Ti chtěl připomenout, že jsi v diskusním auditku, máš teda nějaký příspěvek do diskuse nebo budeš jen pokračovat v tomhle infantilním plyvání jedovatých slin? ,-)

    SHAMANICO: jj, tak máme silnou systemickou sekci... :-) to je jistě taky nějaká kravina, co nemá s psychoterapií nic společného, žádná sebezkušenost, to bude nahovno stejně jako ten naratíf [ne, Narvahu, na tohle prosím nereaguj :]
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: Imho psychoterapie není nic jiného než strukturované vyprávění příběhů.
    A ty jsi mi pořád neodpověděl v čem vidíš ten veliký rozdíl.
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    DARJEEL: hele díky moc za info. Nevěděl jsem, že to u vás takhle jede... Mě osobně krátká teraie taky úplně nesedí, ale má svý místo třeba právě ve zdravotnictví, jak říkáš... Mě přijdou asi důležitý ty principy, který za tím stojí jako je zaměření se na to co funguje, problem talk, vycházení z toho, co ti ten člověk říká apd. Myslím, že to má přesah i do jinejch směrů. To, že se z BF, ale třeba i z relfketujících týmů místy stala taková strukturovaná věc mi přijde škoda. Když vidíš S.deShazera nebo Kim soo, tak to je celkem poezie a jde vidět, že to ty lidi nemaj zmechanizovaný, ale že vycházej z určitý filozofický pozice, jak s lidmi jednat. To mi přijde fajn;)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: já se neptal kdo, ale proč. Ale to je jedno...:/
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pěkná pohádka.. tak příště ty reklamy narativj zkus pastnout jinam.. nebudeš se pak muset ptát, kdo ti dal mínusko
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: hele a tu novinu o tom, že země je kulatá, už jsi slyšel? Když takhle různě lidi cestovali po světě, protože věděli, že nepřepadnou přes okraj, tak našli světadíl, říká se mu Austrálie, kde o pár století později přišel chlapík se jménem Micheal White s psychoterapeutickým přístupem, kterej je na vyprávění příběhů založenej. Vycházel z toho, že příběhy původních obyvatel těhle vzdálenejch zemí jsou potlačovány přistěhovalci, který se tam právě začali stěhovat (nebo byli donuceni). No měl s tím celkem úspěch, ovlinil celou oblast rodinný psychoterapie no a pak přišli další, ale o tom až příště...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    prima, kluci, že se ještě dokážete pěkně rozohnit, tak to má bejt.. jen vám chci připomenout, že todle auditko se menuje PSYCHOTERAPIE..

    kdyby se todle auditko jmenovalo VYPRÁVĚNÍ PŘÍBĚHŮ, tak bych tu reklamu narativu asi chápal.. ale tady ji nechápu..

    nakonec tahle "diskuse" myslím dobře demonstruje aktivity narativu a jeho členů, sdílené představy, že hranice mezi nimi a psychoterapií "je tenká" a že se může jednat o "synonyma".. neuvěřitelný.. nicméně mě těší, že to mohu pozorovat on-line..

    a ty, darjeele, buď v pohodě.. aktivity narativu nebudou zmařeny.. jejich rozvoj a organizace bude probíhat dál, volný čas i neplacený čas aktivních studentů bude oceněn vybíralem na konci školního roku, lidé přestanou pojídat exkrementy, vše bude ok..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SHAMANICO: tak Narvahova smůla je i v tom, že se zvládne ztrapnit sám... chápu, že ne každýmu může sedět reflektující tým a nevím jak jinde, ale u nás to teď docela běží a řekl, bych že s docela zajímavými výsledky... klinické prostředí, atestovaní psychologové i lidé v přípravě, taky občas přísedím a to nejsem systemik ani postmoderní orientovaný -- osobně mi tenhle přístup úplně není vlastní, ale vidím ty výsledky a co to s lidma dělá, tak se na tom rád podílím...
    A brief therapy, opět, u nás není čas a kapacita (asi jako v každým zdravotnickým zařízení), takže třeba rodinná terapie, 3-10 sezení, mohu pro vás ještě něco udělat? Díky nashle... někdy se to obloukem vrátí, protože je to vážnější a pak je čas na hlubinnou archeologii, ale rychlá rota se často u různých rodinných problémů fakt vyplácí... nevím kde Narvah posledních 10 let žil, ale třeba to ještě dožene ,-)
    Nakonec i ten styl komunikace je do nebe volající...

    Mě na tom mrzí vlastně hlavně to, že jsou lidé, kteří věnují rozvoji a organizování spoustu času, často volného a neplaceného času a pak se tu objeví nějaký chytrák co sežral šalamounovo hovno a začne kázat, jak to všechno je...
    NIKAO: předám číslo účtu a můžeme začít, pětikilo za dvě normostrany :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam