• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    EVAD
    EVAD --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EVAD: jj, možná vrchní inspektor Vybíral by na to mohl poukázat, jestli se téhle témě ještě věnuje...
    Ale máš pravdu, EVAD, kde jsme byli a žili celé ty roky, proč jsem si jenom neudělal čtyři víkendové kurzy a místo toho se seru se studiem na vš, výcvikem a dalšíma seminářema? Už jsem mohl být blízko pod vrcholem pyramidy a líbat guruvoy crocsy!!! .-)
    EVAD
    EVAD --- ---
    ja tam vidim este jeden rozmer, je to tak trochu pyramida - spravis si kurzy RUŠ 1,2,3 a možeš ist na kurzy pre terapeutov, stacia dva a mas papier terapeut RUŠ. O marketing metody sa stara pan Nejedly a jeho suita. Z tohto pohladu neni vobec jouda, ale celkom machr :)

    takze niektori klienti do toho uz idu aj s tym, ze okrem toho ze si vyriesia vsetky problemy tak este najdu aj novy job.

    jo a DAW: svobodna volba? podla mna tam dochadza k vymyvaniu mozgov ako z prirucky, v skupine, kde su vsetci nadseni ako im to funguje... kde je ta slobodna volba? chcela by som vidiet cloveka, ktory by tam (nemyslim niekoho s pst vycvikom ;) bol schopny pred vsetkymi vystupit a povedat - vazeni, mne sa zda ze to je bullshit, na mna to vobec nefunguje! fakt by som chcela vidiet ci by sa taky nasiel, hlavne ked zaplatil tazke prachy a musel by si zejo este najskor sam sebe priznat ze je blbec :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: muvils Ty (nebo někdo další) s těma lidma co od něj dochází? Reference na webu neberu jako relevantní, to si tam můžu taky dát pár fotek známých s kecama, jak je ten terapeut zázračnej...

    Z extrému do extrému? By mě zajímalo co si představuješ pod tím svobodným rozhodnutím.. já vidím vlek emocí a naučených vzorců, přání, strachy, konflikty, introjekty co se týče intrapsychického prostoru. Pak můžeme ještě přidat sociologické okénko a začít se bavit distribucí informací, mocí a podobnými foucaultovskými stíny.
    Něco jako by ses měl bez jakýkoliv znalosti tropické flory rozhodnou, kterou z těch půl milionu kytek můžeš sníst a kterou ne... rozhodneš se asi svobodně, ale bude to správná volba? ,)
    DAW
    DAW --- ---
    Souhlasim s tim, ze mluvi jako sarlatan a ze jsou jeho sliby nerealisticke. Nevim jestli lze, spis myslim, ze tomu opravdu sam veri.
    Zaroven se ale zda, ze od nej odchazi lidi spokojeny, ze dostali to, za co si zaplatili. Maji pocit, ze jim opravdu bylo pomozeno, ze prosli necim vyjimecnym.
    Takze proc ne?
    Kdo ma pravo to soudit?

    Ja nevim teda ale osobne mam mnohem vetsi strach z lidi, ktery zpochybnuji svobodnou volbu a upiraji jinym lidem schopnost adekvatne posoudit co jim prospiva a co ne.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: vidím to podobně, jedna věc je "svobodně rozhodnout" (což teda je samo o sobě trochu oxymoron a patří spíš do politického pamfletu, svobodné rozhodnutí v rámci psychoterapie, no nevím) a druhá věc je slibování nesplnitelného... klientele, která třeba tohle nedokáže tak dobře posoudit...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: no no no, zase nazývejme věci pravými jmény.. máš pravdu, že s joudou jsem si pustil svého hysterika na špacír, ale jinak si za tím stojím, protože to co on tam proklamuje se zdá dost odtržené od toho, co se obecně napříč všemi terapeutickými směry "ví"... vymazat z paměti, jednou pro vždy vyřešit, snadno a rychle apod. Nikdo neříká, že nedokáže lidem pomoct, o to snad v debatě nešlo :o)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Mně se z principu nelíbí, když někdo slibuje, co nemůže splnit (tedy lže) a nechá si za to platit. Navíc si zahrává se zdravím lidí, kteří se mu svěří do péče. Názory typu "žijem ve svobodný době" a "každej se může rozhodnout" dle mého odhlíží od základního problému - od rizika, které tento muž představuje.
    DAW
    DAW --- ---
    DARJEEL: Pisu jen to, ze ten clovek klidne muze lidem pomoct za ctyri hodiny vic nez nekteri terapeute za ctyri roky.

    Jestli je ten pan jouda bych se neodvazoval tvrdit a vlastne ani poradne nechapu co vas na nem tolik rozciluje. Zijem ve svobodny dobe a kazdej se muze rozhodnout jestli a za co chce dat 10 tisic. Dle myho nazoru muze spatne vedena psychoanalyticka terapie poskodit klienta nesrovnatelne vic a klidne muze bejt 20x drazsi. Takze kterou "carodejnici" tady jako chcete "palit"? A proc?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DAW: já Ti nevím, Dawe, že by stovky a tisíce terapeutů po celém světě neobjevili "zázračnou" metodu, zatímco tady nějaký jouda v batikovaném tričku to splácá na koleni někde mezi Řípem a Pradědem? Mission impossible...
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    NARVAH: Vitej v realnem svete.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Tak ještě epilog, za co platíme koncesionářské poplatky (za klamavou reklamu): http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/414236100071013/?video&index=306640
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Nejedlý pravděpodobně tedy u Dragomireckýho, kterej věří na duchy, absolvoval jeho kruz a později přichází se svojí vlastní metodou (http://www.karelnejedly.cz/index.asp?id=36), kterou zbavuje onoho duchaření a nahrazuje ji "vesmírem". Podle mě je právě živnostenský zákon určitou bariérou proti podvodníkům jeho typu či typu Nejedlého, protože Dragomirecký (btw. se v pořadu Uvolněte se prosím sám nazývá psychoterapeutem) ji na svých stránkách kritizuje: http://www.dragomirecky.cz/novy/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=56

    Konec mise.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Je zřejmé, že součástí onoho paskvilu, který Nejedlý nabízí, je i osvojení učitého jazyka: např. "čištění", zbavení se "negace". Je to myslím docela promakanej brejvošing, hodně prořízlej zdá se Dragomireckýho (dle Novy dělal někde na psychiatrii technika) regresní terapií. Docela děsivá představa, že si na tom kurzu účastníci vzájemně vyvolávají traumatický zkušenosti a "pročisťujou" se.
    EVAD
    EVAD --- ---
    NARVAH: ufff
    EVAD
    EVAD --- ---
    SEBIEN: my sme sa bavili v ramci vyskumneho rozhovoru, kde reflektovala svoju ucast na prebehnuvsom stacionari, tj nemam ju v terapii.
    povedala, ze jej to velmi pomohlo, ze si urobila v sebe konecne poriadok, ze vycistila vsetky negace... ze na rozdiel od skupinovej psychoterapie, ktoru absolvovala teraz, tam u Nejedleho bol dostatok casu ist do detailu a zaoberat sa kazdym aj malym problemom. teraz vidim ze su to tie iste frazy, ktore hovorili ucastnici seminara RUŠ 1 v tom promo videu.

    tristne je, ze pani spominala ze ma financne problemy, podobne aj vo videu jedna ucastnicka prisla na seminar aj z dovodu ze ma financne problemy ...;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    EVAD: a dotyčná paní o tom mluví jak, jestli jste se o tom bavily? Jestli byla schopná nějak přiblížit, co se tam dělo. Případně proč tam nešla znova, když se to zhoršilo a musela skončit na psychiatrii?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Domnívám se, že na bázi sugesce může opravdu situačně ulevit lidem spíše s inferiorním intelektem. Sám sděluje, že jeho "klienti" začali používat (moc jsem nepochopil jak):
    "Ruš, co ti vadí", "Rychle k úplnému štěstí", "Klíč k životu", "Savo na psychické problémy", "Terapie uvědoměním", "Řidičák na život", "Manuál pro život", "Mercedes na psychiku" a podobně.

    Tato zkratkovitá forma na bázi sugesce či navození uvolnění (relaxovaného stavu) pomocí formulky (jak si představuji) může být opravdu účinná (opět však spíše situačně, protože navození realxovaného stavu pomocí sugesce je otázkou cviku, ne jednoho setkání). On však proklamuje mnohem více.

    Terapie, která slibuje "úplnou" změnu a učiněnou "rychle" je ze své podstaty pochybná, neseriózní, podvodná.

    EVAD
    EVAD --- ---
    DAW: chcelo by to nejaky vyskumny grant :) mna by fakt zaujimalo co sa to tam deje a ako dlho obetiam trva kym zazrak prestane fungovat...

    dotycna pacientka sa dostala na psychiatriu za par mesiacov po tom
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: Toto jsou opravdu tvrzeni hodna sarlatana to mas pravdu. Ale osobni zkusenosti bych se nebal. Jestli se najde sponzor tak jdu do toho :) Kazdopadne porad si myslim ze klidne ten pan muze byt schopen pomoci lidem za ctyri hodiny vice nez nekteri terapeute za ctyri roky ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam