• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    DAW
    DAW --- ---
    MORPHLER: Mě se ta myšlenka líbí, ale to, cos napsal mi přijde dost nevěrohodný. 97% je fakt hodně, navíc když přihlédneme k tomu, že se muselo jednat o kvalitativní výzkum, pak je to zcela absurdní číslo. Vytvořit takto jednoznačný závěr v situaci, kde hraje roli více proměnných, než kdy můžeš obsáhnout (některé věci prostě nezjistíš, anebo už tím, jak se na ně ptáš zkresluješ budoucí odpovědi - prostě nelze dosáhnout objektivity) zavání obrovským zkreslením (viz. konfirmační zkreslení) a nikdo rozumný těmto závěrům imho nemůže věřit už jen proto, jakým způsobem jsou předloženy.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: "Ve skutečnosti je za 97% rozdílu ve výsledku mezi terapeuty zodpovědný rozdíl ve vytváření terapeutického vztahu (Baldwin, Wampold, & Imel, 2007). Naopak další vlastnosti terapeutů mají malý nebo žádný vliv na výsledek a to včetně věku, pohlaví, let praxe, profesionální disciplíny, stupně vzdělání, výcviku, licencovanosti, teoretické orientace, množství supervize či vlastní terapie a používání na důkazech založených metod."
    Baldwin, S. A., Wampold, B. E., & Imel, Z. E. (2007) Untangling the alliance-outcome correlation:
    Exploring the relative importance of therapist and patient variability in the alliance. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 75(6), 842–852.

    Něco jako "klinické zkušenosti" nehraje roli.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    zkus psychologickou ambulanci při psychiatrické klinice či nemocnici..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Tady bych povazoval spis za relevantni doporuceni podle klinickych zkusenosti... treba i nekoho zkusenejsiho. ja mel nektery ty lidi u nas na praxi... docela nedavno... atd.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DARJEEL: některé znám osobně, vím jakým stylem pracují.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ti na přímou platbu ne...
    VOGONJELC
    VOGONJELC --- ---
    Díky, MORPHLERE, já některé z těch lidí znám, většina z nich jsou ale právě rodinní terapeuti. Je pravda, že asi nejlepší by byl nějaký klinický psycholog, ale ti mají dost často dost dlouhé objednací lhůty.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: osobní zkušenost nebo z čeho vycházíš?

    VOGONJELC: zkus napsat do googlu klinický psycholog Brno. ať máš jistotu, že má ten člověk nějakou reálnou zkušenost s klinickou diagnozou. To co pastuje MORPHLER jsou fajn lidi, ale vesměs rodinní terapeuti
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VOGONJELC
    VOGONJELC --- ---
    Ahoj, mohli byste mi doporučit nějakého terapeuta v Brně pro klienta, který trpí panickou poruchou? Díval jsem se na nějaké KBT terapeuty, ale budu rád i za další tipy.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: Já používám taky dixit - to spíš s dětma, s dospělákama se mi osvědčil symbolon a samozřejmě pohlednice...Dixit jsou někdy "zátěžové" tím myslím, že je tam někdy hodně symbolů naráz, nepřijde ti?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EUCHENIE: to byl vtip, omg...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    NARVAH: jojo, enkaustika, vřele doporučuju, je to docela dobrodružný, když člověk neví, co z toho vyleze.
    Jo. tak by to šlo taky říct :) Ty pojmy, co jsem psala, nejsou z mé hlavy, ale od těch lidí, co je zkoušeli. A nejsou to jen terapeuti, ale i koučové. Já do toho pronikám pomalu, skrz ty karty a ty lidi.
    Díky!

    DARJEEL: znám znám. Jen ty jsou už s konkrétními výjevy, ale jasně, každému sedne něco jiného. Tyhle třeba budu dávat i na zkoušku na byznyskoučink, tak jsem zvědavá, co na ně lidi zaměření na výkon :)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EUCHENIE: spíš bych to formuloval jako prostředek k projekci vnitřních obsahů, na který se pak dá v terapii navázat.. nic víc bych k tomu nepřidával.. slovní spojení jako "emoční printscreen", "mapování vztahů", zní možná odborně, pro mě to jsou však nic-neříkající výrazy.. domnívám se, že ty karty (pravděpodobně nějaká vosková technika?) mohou být dobrý prostředek k iniciaci rozhovoru u klientů, pro který je tento způsob práce přijatelný (stejně tak např. pro terapeuty, kteří k podobným technikám inklinují).. nic víc (co to umí) bych k tomu nepřidával, protože je to scestné.. tak ať to pomáhá ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    EUCHENIE: mně se zase osvědčili kartičky z dixit, oni ti pacienti dycky nějaký obsahy vyrobí .)
    DAW
    DAW --- ---
    EUCHENIE: to je vtipný.. a zároveň i trochu smutný, jak se lidi naučili mít se před terapeutama na pozoru ;)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Jak jste, předpokládám, pochopili, nejsem terapeut, ale mám zpětnou vazbu od lidí, co karty používají, pro vizualizaci, pro emoční printscreen, pro mapování vztahů, situace (ano, možná něco z toho jsou homonyma) a s klienty se s tím pohnuli dál a chválí si to. To mě baví, že něco, co jsem vytvořila, pomáhá. Ale zaplaťbůh, kdo nechce, nebere. jasný jak facka.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    takže pátrá ve svých pamětech asi? nebo jak se to správně říká, zas mě můžeš načapat na slovíčkách .)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    NARVAH: no řekla bych, že když člověk vidí kartičku, kde je nápis lehkost, svoboda, úspěch, dost možná začne popisovat, že na obrázku u nápisu "vidí" lehkost, úspěch či svobodu, ne? nebo k tomu inklinuje. Nebo ne?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    EUCHENIE: a v kterých oblastech dle tebe ten "rozum" pátrá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam