• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: super, dík a dokonce to maj jako e-knihu. A letmé googlení praví, že antlicky píšící narativci se pojmu taky nebojí, byť zatím netuším jak to myslí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: kdyz oba ta psychodynamika ma prenos v zakladu ze sve podstaty... mno co treba biosynteza - vybor z textu (vyslo v grade, v poradi druhy vybor). Je to dokonce v cz a v prvnich nekolika deseti strankach je to hezky rozepsane... vrstvy prenosu, projekce x realny vztah atd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: ale já nepotřebuju vysvětlit pojmy, já se ptám, jestli s tím princípem, který je dost obecná pracuje i někdo jinej. Samozřejmě že behavioristi něco takového musí ingorovovat.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: tak jeste jednou a podrobneji: prenos, protiprenos, odpor a projekce (v tomto vyznamu projekce do terapueta ci do klineta) jsou pojmy z hlubinne psychologie. to neni tak, ze by jiny smer videl stejny jev a rikal mu jinak. jiny teoreticky smer vidi uplne jine veci a rika jim jinak, diva se treba na vztah uplne jinak.. jinymi slovy treba zadnou projekci proste nema. at nejdeme nutne do postmoderny, tak napriklad i pro behaviorismus to jsou pojmy dost nesmyslne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: no to právě hledám něco, kde by byla ta projekce. Zkouším se nejdřív poptat, bo se mi v té postmoderně nechce hrabat naslepo ;-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: to pak asi nebude nazvane prenos a protiprenos, ale spise terapeuticky vztah, raport a pod.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dotaz z úplně jiného soudku.

    Je někde nějaký autor, nejspíše anglicky píšící, co by psal o tématu přenosu/protipřenosu jinak než z psychodynamického hlediska?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    V aple dg nedavaj, tam se, jak pises, odesila ze zdravotnickeho zarizeni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no ale klinickej psycholog co má statut zdravotnickýho zařízení, ne? To byl/je(?), tuším, hlavní kámen úrazu u Aply, že se s tím nechtěli crcat.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: dg pas/pvp nemusi delat jen lekar (psychiatr), fkovou dg muze dat i psycholog. Driv to tak nebylo, ale uz nas u fkovejch zkompetentnili :)

    Jinak souhlas, zaba na prameni, tuna nesmyslu (celkove v priprave 70 wechsleru/son-r/whatever zarezu do logbooku - pritom administraci se nauci cvicena opice a dobrou schopnost interpretace se tim nezaruci - viz ruzny ppp), skoda rozepisovat... ale tak snad nas to vycepuje a budou z nas vsech Krejcirovy a Maly ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: hele jako ještě nemaj ani doběhnutý první výcvik, ale už budou v zákoně. Ale teda imho diagnostiku stejně legálně nebudou moci dělat, bo to nejsou doktoři, ne? Stejný princip jako APLA...

    (nic konkrétního o tom nevím, jen tak spekuluju)

    Ten systém IPVZ se prostě musí rozpadnout ve velkém třesku, vzít sebou do černé díry bafuňáře všeho druhu i z ministerstva a pak by se možná dalo postavit něco smysluplného.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ja jim to preju :)
    Moc nechapu, jaky pak bude prostup do organizaci nebo jak se to bude realizovat, ale nekdo to ma asi dobre vymysleny.

    A jestli se pak zjevi praktici, kteti budou schopni slusne aspon diagnostikovat autismus nebo dokonce i nejakym rodinam realne pomoct, tak jenom dobre.

    Nebo vis jeste o necem, k cemu je aba pouzitelna?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no a teď tam bude technik behaviorálního asistenta, ze zákona. No není to krása?

    (respektive to ani není nic proti behviorálním analytikům, spíš proti neschopnosti všech těch ostatní klinicko-terapeutických společností, sekcí, asociací a spol.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: to by museli mit dobry lobby na vzp... pochybuju, dostat novou smlouvu je problem.

    A psychoterapii mimo zdravotnicke zarizeni neposkytujes, na primou platbu je to "poradenstvi" a to i kdyby jsi mel funkcni specializaci... je to slovickareni a lidem je to sumafuk, ale psychoterapie -> zdravotnicke zarizeni... at uz nemocnice nebo soukr ambulance...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Na funkcni specializaci psychoterapie neni priprava, jakmile mas atestaci, absolvujes jeden priblblej kurz a muzes jit ke zkousce - ta je teda ted pozastavena, protoze arogance nejmenovanych lidi...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: ale tak to je to o čem píšu, mění se zákon o dalším vzdělávání ve zdravotnictví a z hlediska psychoterapie je to celé úplně na pendrek.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: tak to s atestacema ve zdravotnictvi to je jina, tam to je problem...
    a co se dovolit tyce.. kdyz nekdo nema, nabizim slevu, jestli nekdo neni ochten za sve dusevni zdravi dat ani 300 ci 600 mesicne, tak opravdu neni klientem pro me. pokud je nekdo na tom socialne takhle blbe, potrebuje jine sluzby nez me.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: no to je sice pěkné, ale v tom okamžiku jaksi nabízíš péči jen těm, co si ji můžou dovolit, že.

    Jinak to s tou akreditací pro psychoterapii je to ještě veselejší, ta už je zrušená, protože to prostě špatně napsali a MZ jim to zamítlo. Takže bude trvat minimálně rok, než proceduru zopakují.

    Tedy lidé v předatestační přípravě na psychoterapeuta prostě nemůžou atestovat.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU:
    ZUZKAOU:
    za me dobre. jsem pro mene statu a nevadi mi, ze psychoterapeut neni nikde zakonne ukotven. to ze se nekdo (behavioralni analytici) cpe do ukotveni mi nevadi.. asi budou mit lepsi cestu ke statnim penezum, ale to je jejich lobby a ja touto cestou stejne jit nechci.
    MUZA
    MUZA --- ---
    IOM_NUKSO: jenze to nebyl vystup z terapie... :)) byl to odchod od terapeuta, kterej mi pripadal, ze by potreboval sam na sobe hodne pracovat... A ne nabizet sluzby...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam