• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    WOTAR: je mozne, ze by to ta terapeutka nechala na mne, jeslti chci o tom mluvit nebo ne.. nebo by mozna uprednostnila to vedet, kdybych o tom uz zacala.. Jenomze v tomhle je pro mne ta prace s lidma, psychoterapie specielne, cerna skrinka. Mam pocit, ze tam neplati pravidlo, ktere plati v oborech, na ktere jsem spise zvykla, a to sice ze vsechny data jsou bud ke prospechu nebo je jedno, ze je mame.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    IOM_NUKSO: Se ho na to nejlépe zeptej ne ? Pokud je pro jeho přístup lepší mít obrázek hned ze začátku, tak můžeš vyprávět a pokud bude chtít mít nejdřív nějaký vlastní dojem, můžete pokračovat "na čisto" a pak se k tomu dostanete. Ale fakt bych se ho zeptal, co je výhodnější pro jeho způsob práce
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: vida, na to jsem zapomnel, pritom je tam ten text dyl... i ty dalsi clanky stoji za to.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    IOM_NUKSO: myslím, že pomůže.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Mam dlouhe leta psychicke potize pomerne pestreho charakteru a jiz asi 5 let i nejakou diagnozu. Je lepsi toto novemu terapeutovi sdelit nebo tu historii seknout a zacit "tady a ted"? Samozrejme jsem zminila, ze jsem jiz v terapii byla a ze moje potize trvaji leta, ale nijak bliz nespecifikovala. Zajima me, jestli terapeutovi pomuze nebo nepomuze liceni telenovely.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a Pesso a přenos. A dokonce přeložený do češtiny.

    PŘENOS A PROTIPŘENOS JAKO DŮLEŽITÝ NÁSTROJ V PBSP
    http://www.pbsp.cz/texty/txtprq2.htm
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: super, dík a dokonce to maj jako e-knihu. A letmé googlení praví, že antlicky píšící narativci se pojmu taky nebojí, byť zatím netuším jak to myslí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: kdyz oba ta psychodynamika ma prenos v zakladu ze sve podstaty... mno co treba biosynteza - vybor z textu (vyslo v grade, v poradi druhy vybor). Je to dokonce v cz a v prvnich nekolika deseti strankach je to hezky rozepsane... vrstvy prenosu, projekce x realny vztah atd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: ale já nepotřebuju vysvětlit pojmy, já se ptám, jestli s tím princípem, který je dost obecná pracuje i někdo jinej. Samozřejmě že behavioristi něco takového musí ingorovovat.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: tak jeste jednou a podrobneji: prenos, protiprenos, odpor a projekce (v tomto vyznamu projekce do terapueta ci do klineta) jsou pojmy z hlubinne psychologie. to neni tak, ze by jiny smer videl stejny jev a rikal mu jinak. jiny teoreticky smer vidi uplne jine veci a rika jim jinak, diva se treba na vztah uplne jinak.. jinymi slovy treba zadnou projekci proste nema. at nejdeme nutne do postmoderny, tak napriklad i pro behaviorismus to jsou pojmy dost nesmyslne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: no to právě hledám něco, kde by byla ta projekce. Zkouším se nejdřív poptat, bo se mi v té postmoderně nechce hrabat naslepo ;-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: to pak asi nebude nazvane prenos a protiprenos, ale spise terapeuticky vztah, raport a pod.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dotaz z úplně jiného soudku.

    Je někde nějaký autor, nejspíše anglicky píšící, co by psal o tématu přenosu/protipřenosu jinak než z psychodynamického hlediska?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    V aple dg nedavaj, tam se, jak pises, odesila ze zdravotnickeho zarizeni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no ale klinickej psycholog co má statut zdravotnickýho zařízení, ne? To byl/je(?), tuším, hlavní kámen úrazu u Aply, že se s tím nechtěli crcat.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: dg pas/pvp nemusi delat jen lekar (psychiatr), fkovou dg muze dat i psycholog. Driv to tak nebylo, ale uz nas u fkovejch zkompetentnili :)

    Jinak souhlas, zaba na prameni, tuna nesmyslu (celkove v priprave 70 wechsleru/son-r/whatever zarezu do logbooku - pritom administraci se nauci cvicena opice a dobrou schopnost interpretace se tim nezaruci - viz ruzny ppp), skoda rozepisovat... ale tak snad nas to vycepuje a budou z nas vsech Krejcirovy a Maly ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: hele jako ještě nemaj ani doběhnutý první výcvik, ale už budou v zákoně. Ale teda imho diagnostiku stejně legálně nebudou moci dělat, bo to nejsou doktoři, ne? Stejný princip jako APLA...

    (nic konkrétního o tom nevím, jen tak spekuluju)

    Ten systém IPVZ se prostě musí rozpadnout ve velkém třesku, vzít sebou do černé díry bafuňáře všeho druhu i z ministerstva a pak by se možná dalo postavit něco smysluplného.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ja jim to preju :)
    Moc nechapu, jaky pak bude prostup do organizaci nebo jak se to bude realizovat, ale nekdo to ma asi dobre vymysleny.

    A jestli se pak zjevi praktici, kteti budou schopni slusne aspon diagnostikovat autismus nebo dokonce i nejakym rodinam realne pomoct, tak jenom dobre.

    Nebo vis jeste o necem, k cemu je aba pouzitelna?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no a teď tam bude technik behaviorálního asistenta, ze zákona. No není to krása?

    (respektive to ani není nic proti behviorálním analytikům, spíš proti neschopnosti všech těch ostatní klinicko-terapeutických společností, sekcí, asociací a spol.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MORPHLER: to by museli mit dobry lobby na vzp... pochybuju, dostat novou smlouvu je problem.

    A psychoterapii mimo zdravotnicke zarizeni neposkytujes, na primou platbu je to "poradenstvi" a to i kdyby jsi mel funkcni specializaci... je to slovickareni a lidem je to sumafuk, ale psychoterapie -> zdravotnicke zarizeni... at uz nemocnice nebo soukr ambulance...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam