• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STALK: vidis, a podle me to, ze kdyz se nekdo na neco pta a ty o tom nic nevis, tak bys mel o tom spise mlcet, prisla jako ta podstatna cast zpravy. ale kdyz je podle tebe takove upozorneni hned umlcovanim, chapu, ze si neporozumime.
    STALK
    STALK --- ---
    MORPHLER: Ok. Ona by se podle mě ta tvoje zpráva dala podat i bez toho umlčování na úvod. ;) - Ber to tak že i takovejhle dojem to může budit - ostatně nic jinýho nepíšu. A ty jestli tomu věříš by si s tim měl bejt v pohodě...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VENIKA: kdyz se teda objevilo takove blbe vyjadrerni tak ti k tomu teda neco reknu, ackoli mi hrozi obvineni, ze kopu za sebe, protoze pan jede prakticky stejny pristup jako ja (a stovky mych kolegu)

    - hypnoterapie dle Ericksona - takovy trochu jiny pohled na a praci s hypnozou, kde se pracuje zpravidla s mirnejsim transem (takze nekomu to ani neprijde jako hypnoza).
    - postmoderni pristup a konstruktivismus je takove souhrne oznaceni, filosoficke zakotveni prave pro ty nasledujici dva konretni pristupy- systemickou psychoterapii (nazev pouzivany spise u nas, v zahranici pouzivaji spise "kratka terapie" "terapie zamerena na reseni" nebo onu kombinaci SFBT - kratka terapie zamerena na reseni. (vyzkumy ukazuji, ze za 5-6 sezeni se, kdyz se pracuje urcitym zpusobem, da udelat vetsina prace a kdyz ne, tak se neco dela spatne ... není cil mít klienta v terapii roky, jako treba v psychoanalytickem pristupu, kde to naopak je temer podminka).
    -narativni terapie je dalsi z podoboru postmoderni ci systemicke terapie a zameruje se na praci pres pribehy, ktere o sobe a svych zivotech vypravime a jejich zmenu
    - vse je zcela v souladu s modernim poznanim, vyzkumy funkcnosti a ucinosti. Tento pristup je stejne vhodny jako kterykoli jiny, kdyz se dela dobre a ku prospechu klienta.
    -vycvikove instituce ktere tyto pristupy skoli jsou v cesku minimalne 3, vse byva akreditovane... vice treba u nich:
    http://dalet.cz/ - tu je i hezke podrobnejsi vysvetleni o co jde
    ISZ MANAGEMENT CENTRUM
    https://isz-mc.cz/
    http://www.g-i.cz/cz/
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STALK: tak se prosim nevyjadruj, kdyz neznas. nekdy je lepsi mlcet. pristup SFBT (solution focused brief therapy- na reseni orientovana kratka terapie, coz je neco, co se taky muze skryvat pod onim postmodernim systemickym pristupem.) funguje stejne jako kazdy jiny bona fide pristup. prave ze nejde o hledani nahledu ani obaleni problemu, ale prave zamereni na reseni a jak ho dosahnnout.
    STALK
    STALK --- ---
    VENIKA: Krátkodobý přístup? Systemická psychoterapie? řešení za 5-10 sezení... hmm... nic o takovejch přístupech nevim, tak hodnotit nemůžu. Ale napadá mě co se tak za takovou dobu dá stihnout..Třeba je to super funkční model jak si najít náhled a cejit se líp. A nebo si už tak složitý téma roznípat a zabalit do nějakýho novýho obalu kterej nebude dlouho fungovat. - nedělá to na mě dobrej dojem
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Dokazal by mi nekdo, prosim, zhodnotit” pristupy tohoto pana? http://psychoterapie-jura.cz/jak_pracuji.htm
    Resp bude to aspon trochu vhodne na terapii kvuli vztahu s otcem, se kterym uz roky nekomunikuju, a potrebuju se v tom nejak posunout.
    Narazila jsem na nej nahodou.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    GEGI: Ano, chodila jsem rok do pravidelné pracovní "klientské" skupiny PBSP. Co tě zajímá?
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    SHAGA: Na fb Petr Třešňák - předseda spolku Naděje pro děti úplňku shrnuje, proč je toto vyjádření mimo normu slušnosti a odbornosti.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=733149450444249&id=100012476013281
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    STALK: Nojono, Doležal je kolega z oboru :-).
    Každopádně, zde předchozí rozhovor s Matysem, kde odhaluje "fakta" o autismu. https://www.docdroid.net/hCV3OL4/matys-zdrav-den-cit.docx (Pytlíky na zvracení do pohotovostní polohy.)
    STALK
    STALK --- ---
    TETHALKA: Jiří X, Greta, i celej reflex si podle mě můžou podat ruce a jít do háje :) - Ale psychiatři a psychoterapeuti by měli pomáhat vyvažovat šílenství tohodle světa ne ho živit.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    STALK: Taky nejsem od fochu, ale z Reflexu teď kvůli kampani proti Grétě, kterou vede Marek Stoniš, odejde J. X. Doležal. Ne že bych byla Doležalova fanynka, ale stejně (a vím to přímo od něj a má to i na svém FB).
    A jinak teda diagnostika na dálku stylem "kouknu a vidím" mě nadzvedá ze židle.
    STALK
    STALK --- ---
    SHAGA: nejsem od fochu ale dobře to není. (ani to nečtu - nemam na to) - kdyby s ní pracoval nesmí o tom mluvit. Když s ní nepracuje - neměl by o ničem mluvit. Nevim kde je přesně ta hranice ale myslim že etickej kodex chápou dost po svym. Příspěvky "odborníků" do médií jsou tenkej led - a tohle už je hodně hluboko pod nim.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHAGA: (ugh, nejsem "od fochu", ale tedy je mi z toho smutno :(
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Prosím vás, tohle je dobře? A jestli ne, nemohl by se k tomu někdo od fochu ozvat?

    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, máte tady někdo osobní zkušenost s terapií pbsp? Z pohledu "klienta" myslím. zajímalo by mě pár věcí. Děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem si poslechla rozhovor právě o Otevřeném dialogu, co je na wave a ten psycholog je rozkošný tím,jak není schopný redaktorce dát jasné a úderné odpovědi - což teda je vlastně plus, žejo.

    Duel Diagnózy F: Otevřený dialog jako jiná cesta léčby schizofrenie | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/duel-diagnozy-f-otevreny-dialog-jako-jina-cesta-lecby-schizofrenie-5194377
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: určitě. Pokud by tě nevzal, tak to nebude tím, že nejsi akutní, ale spíš že má plno.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: kdyz jsem nasla terapeuta, co si pise, ze dela open dialog, tak jestli to ma jakoby smysl se mu prihlasit, kdyz moje socialni vazby se nebudou podilet a nejsem aktualne akutni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: on je to spíš přístup k poskytování péče, než konkrétní technika a je propojený s tím, že pracuješ i se sociálními vazbami klienta. Tipuju že týmy které pracují metodou otevřeného dialogu, tak budou normálně fungovat i při poskytování individuálu.

    Na co konkrétně se vlastně ptáš?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Chapu to spravne, ze open dialog je zalozen na komunikaci s lidma v okoli daneho cloveka nebo to jde delat i individualne? Ma to nejaky smysl mimo akutni psychozu?
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    LOJZA: Ono se mi to naštěstí neděje pravidelně, to bych to asi ani nevydržela. Jen mě vlatně překvapilo, že po nějaké době, kdy mi to šlo "jako po másle", se to zase stalo. Zažívala jsem to na začátku, většinou z toho, jak jsem nahlas pojmenovávala ty spousty věcí...
    Určitě to příště otevřeme, mám navíc spoustu času na promýšlení, protože se kvůli dovoleným uvidíme až za tři neděle. Díky za podporu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam