• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    1KA
    1KA --- ---
    Regresní terapie. Tip? Jen osobní doporučení prosím.
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    FONTAN: anebo 700,- hodně zkušeného.) - starší terapeuti, kteří chtějí být dostupní
    NETYKAVKA
    NETYKAVKA --- ---
    Existují i hrazené psychologické služby https://www.csspraha.cz/poradna-pro-rodinu-manzelstvi-a-mezilidske-vztahy nebo někteří psychoterapeuti mají smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Cena nemusí vždycky znamenat kvalita. Při výběru terapeuta bych dala na doporučení známých, kteří ho znají a mají s ním osobní dobrou zkušenost.Výhodou se mi zdá, když není jednostranně zaměřený na jeden směr, jednu školu, ale když má širší záběr a může z různých škol a směrů použít to, co je pro jeho klienta v tu chvíli z jeho pohledu nejlepší. Přesto někdy člověk musí hledat toho člověka, co mu sedne a umí mu pomoct, delší dobu a vyzkoušet různé psychoterapeuty. Dobrý psychoterapeut se v průběhu terapie bude zajímat, jak vám terapie s ním vyhovuje a unese, když řeknete, co vám vadí a nesedí. Buď se s tím dá dál pracovat nebo se posunete "o dům dál".
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    OCTOPUSS: myslim, ze 1000 za 50min je tak nekde uprostred, najdes i za 600 (hodne zacinajici) i za 2000 (terapii v aj najdes - treba https://centrum-lavka.cz/katja-krizkova je narozena v usa a dela cj/aj prave za tu 1000,- )
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Kolik se dneska v průměru platí terapeutům v Praze, a jsou takoví, co umí anglicky, a neříkají si za to pětinásobný ceny?
    1KA
    1KA --- ---
    Mne člověk musí sednout jako osobnost a musí se mi líbit. Pak preferují gauč a teď, co máme video rozhovory, mám domluvené, že během terapie maluju a pak analyzujeme skrze obraz. Většinou se snažíme být v hladině prožitku a ne rozumu. Nevím, co je to za směr, ale pomáhá to.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Diky vsem, pomohli jste :)
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    CYRUS_SMITH: pokud by se dal snést muž, tak super mi přišel mudr. ivo procházka.. https://www.ulekare.cz/nasi-lekari/mudr-ivo-prochazka-csc-46 (na ženu žel tip nemám)

    IOM_NUKSO: co si tak pamatuji, z dlouhodobých studií účinnosti vycházejí všechny terapeutické směry zhruba stejně, záleží především na vztahu, který se podaří navázat. Pokud ti nevyhovuje ticho a hmhání, vyhni se asi terapeutům s Rogersovským výcvikem (aka na člověka zaměřeným přístupem), zároveň určitě souhlas s id stalk
    STALK
    STALK --- ---
    IOM_NUKSO: Možné klíče co mě napadaj při hledání terapeuta - jeho "CV" by mělo obsahovat něco jako - dokončený nebo aspoň probíhající terapeutický výcvik (reálnej dlohodobej sebeskušenostní výcvik, ne žádný kurzy u bůhvíkoho), praxe i jinde než ve vlastní ambulanci, (dobrej prubířskej kámen podle mě jsou sociální služby, psychiatrie, adiktologický služby...), stručná a profi sebeprezentace - bez vzletnejch frází, ezo blbin, duchovna, odkazů na jiné lidi. Rozumnej ceník...
    To co popisuješ neni známka ničeho - a vlastně je to normální postup... k tomu aby terapie fungovala je potřeba čas - terapeut potřebuje poznat tebe, ty jeho, pak se může začít formovat vztah a prostor na kterym to celý potom běží (ten může mít mnoho podob)... to někdy trvá. A v neposlední řadě - zastávam názor že těžký a nepříjemný věci jsou těžký a nepříjemný i během terapie a je to tak v pořádku :) a tak dál a tak dál. tohle je velký téma ;)
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    IOM_NUKSO: Zásadnější než škola mi přijde terapeutický vztah. Jsou na to i nějaké výzkumy...
    NELLIA
    NELLIA --- ---
    IOM_NUKSO: Jak to tak čtu, co zkusit někoho s "Na řešení orientovaným přístupem" (dalet)? Ty jsou pokud vím, vedeni k větší direktivitě a intervencím. Jinak bych to, co se ti nezdá tomu terapeutovi na férovku řekla, máš vliv na podobu vaší spolupráce, neboj se ji formovat.
    TBC
    TBC --- ---
    IOM_NUKSO: hele obecně tento podobný pocit přesně znám, a taky jsem se s nim težko sžíval. (že se moc neptají a musí to vyjít z tebe.. a analyzant o tom musí mluvit o všem možném atd,, ale s tim pracuje imho většina škol (jsem laik, ostatní případně doplní)
    STALK
    STALK --- ---
    IOM_NUKSO: A co by si od terapie očekávala.? Skoušela si s nima o tom co ti vadí mluvit? Co to je za směry kde sis začala všímat těch podobností? Kolik si jich vystřídala? Jak ty tvoje sezení vypadali? Co byl ten impuls kdy sis řekla - tak sem už nepříjdu - jak ses u toho cejtila?... neočekávam že mi na všechny tyhle otázky odpovíš :) spíš ilustruju kolik otázek ve mě tvoje hledání správného terapeuta vzbuzuje. ;)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TBC: hm, no vadi mi, kdyz jsou moc ticho nebo jen hmkaji nebo zesumiruji oznamovaci vetou, co prave slyseli. Nekteri pak davaji rady/nazory a kdyz se netrefuji, tak citim, ze ta komunikace mezi nama a vhled vazne. Potrebuji, aby se vic ptali nebo tak nejak. Presne nevim. Jestli nekdo ten vhled umi rychle nebo pomalu nebo se nejak s tim klientem "naladit", tak to jsem povazovala spis za schopnost terapeuta, jeho zkusenosti nebo schopnost empatie a jako nezavislou vec od typu vycviku...ale zaroven jsem si zacala vsimat tech podobnosti dle toho, jaky typ terapie delaji, tak nevim.
    TBC
    TBC --- ---
    IOM_NUKSO: viz MORPHLER: mozna zkus popsat co ti na stavajicich terapeutech vadilo apod, to muze pomoci udelat dalsi kroky spravnym smerem
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO: seznamu a popisu psychoterapeutickych smeru je spousta. vhodnost nektzerych pristupu pro kokretni poruchy se sice nekdy propaguje, ale ve skutecnosti jsou vhodne temer vsechny. Co je tim faktorem eventualni nevhodnosti je clovek, konretni terapeut a to jak si sednete (A tady je na miste tve pozorovani, ze podobny smer nekdy pritahuje podobne osobnosti terapeutu - tedy nektery smer muze byt pro tebe nevhodny jako celek)
    Rekl bych, ze muze pomoct se nekterym smerum, ktere identifikujes jako tobe nesedici vyhnout. Najdi si nejaky ten seznam smeru s popisy (i treba jen https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychoterapie) a kdyz ti nejaky bude filosoficky neprijmeny, tak je velka sance, ze ti moc nesedne ani prakticky...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    IOM_NUKSO: nevim, ale treba:

    European Association for Psychotherapy | EAP | Welcome
    https://www.europsyche.org

    odrazka Approaches
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Existuje nejaky seznam terapeutickych smeru se strucnym popisem, pro jake poruchy je to dobre nebo o cem to obecne je? Jak moc velky vliv typ terapie na prubeh terapie ma? Dlouho nemohu najit "spravneho" terapeuta a zacala jsem si vsimat podobnosti mezi terapeuty, kteri maji stejny vycvik. Tak jestli se jenom nemotam zbytecne v kruhu a misto cloveka mam hledat a trefit spravny typ terapie? A jak si mam ten typ vybrat? Diky moc
    CYRUS_SMITH
    CYRUS_SMITH --- ---
    Měli byste, prosím, doporučení na sexuoložku z prahy? díky
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Snad nebudu moc OT.

    Hledám k sobě parťáka - kluka/muže/chlapce. Někoho, kdo by se mnou v budoucnu mohl tvořit dvojici v Centru rodinného poradenství. Ideálně psychologa/psychoterapeuta/stačí započatý výcvik.

    Momentálně pracuji v Ambulantním centru pro léčbu závislostí, vedu několik skupin (pro dospěláky i děti) a šéfuju jednomu Centru primární prevence. Věnuji se tedy především adiktologickým tématům, "zlobivým" dětem a jejich rodinám. Do budoucna mám v plánu věnovat se více práci v Centru rodinného poradenství/terapie, ale s rodinami pracujeme vždy ve dvojici muž-žena. Můj starý parťák pardál "mě" opustil a po dvaceti letech odešel do jiné organizace. Vytipováváme tedy i nového kolegu.

    Rozkoukávám se, hledám.
    Kdyby to někomu přišlo zajímavé, ráda se sejdu u kafe, potlachat o budoucnosti, zkusit nějaký společný projekt/práci apod. Nechci se hned vrhat do rodinného poradenství, ale osahat si společně třeba vedení rozhovoru, skupiny apod.

    Lokalita může být Praha, kde bydlím, ale také okolí Mladé Boleslavi nebo Nymburka.

    Kdyžtak pošta. ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam