EMMMA: s tou RUŠ bych to neviděla tak zle...
Tu knížku "Já to mám jinak" jsem četla už před lety a i jsem zkoušela tu metodu sama na sobě dle jeho návodů použít (u terapeuta jsem nebyla).
Přišlo mi, že to funguje na trochu podobným principu jako regrese, tedy že se snažíš opakovaně zvědomovat traumatický zážitek / nepříjemný stav, až ztratí svůj přetěžující potenciál. Je to dost sebezpytující, vždy se snažíš dobrat původní příčiny, proč v tobě něco vyvolává nepříjemný pocity... A cílem je vyrovnání, vyčištění vztahů, odpuštění a nasměrování člověka k pozitivitě. Možná na trochu mechanickým principu, ale proč to odsuzovat, když to někomu funguje ?? Třeba i meditace je v podstatě mechanická záležitost,... která až při dlouhodobé praxi může přinést výsledky.
Je vidět, že ten Vojtíšek toho o tom moc neví a trochu to celý dramatizuje ...
Proč odsuzovat lidi, kteří našli společný směr, tvoří určité společenství a cítí se díky tomu líp ? To je podobný jak turistický klub, anebo klidně i ta církev...
A syndrom falešných vzpomínek ? Víme přeci, že při různých metodach práce s myslí se může vynořit i jakýkoli zážitek z kolektivního nevědomí, na jehož základě si můžeme něco prožít a zpracovat... a je to přínosné.
atd.
Podle mě je dobrý dát na intuici, zdravý rozum a odnést si z toho to dobré, ale přitom zůstat nohama na zemi. Co nefunguje jednomu, může druhému dát i celoživotní podporu.