• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGI_ON1ETIOPIE - zážitky, zkušenosti, dojmy, plány cest
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    jo a není to běžně. Běžně umí mladý ve městech co rádi pomohou s čímkoliv mimo města jedině po jejich. My jsme uměli pozdravy, číslovky, klasické otázky kolik co stojí atd... I tady to pomůže při smlouvání. Většinou koukají a divěj se že člověk umí více jak pozdrav.
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    MINER: anglicky
    MINER
    MINER --- ---
    Jak se lze v Etiopii běžně domlouvat? Když nepočítám končetiny.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MAGGI_ON1: spíš než "otrokář...." se jedná o vytváření pracovních pozic v zemi, kde je málo prac. příležitostí a moc lidí, co práci potřebujou... tu v Nairobi v každém lepším klubu je na záchodeh slečna podávjící toaleťák... stejně jako za každou kasou stojí člověk, co ti všechno dává do pytlíčků a tašek...
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Foto jedné osoby 1 birry dvě osoby 2 až 10 birrů foto více osob nutno dohodnout :-) To vím, ale jen z doslechu. Po mě osobně nikdy nikdo nic nechtěl. Pohyboval jsem se na sever od Addis a kolem shashemene.

    Jinak jsem se v Adis taky přichomítnul do takovýho klubu pro horních 10000,- obyvatel adis. Pozvali nás tam na koncert francouzské a etiopské jazzové hudby. Je to docela skok když jsme se taxíkama přenesli z nejchudší čtvrti do čtvrti kde to bylo jak na západě. Co mě ovšem dostalo bylo když jsem šel na záchod, vyčuram se pak jdu k umyvadlu umeju si ruce otočim se k ručníkům a tam stojí týpek a s úsměvem mi podává papírový ručník a očekává spropitné... to jsem si připadal trochu jako otrokář v černé zemi.
    MINER
    MINER --- ---
    MAGGI_ON1: dík, je to srozumitelné. Jaká je aktuální "cena fotky":) Jestli jim stačí 1 birr, tak to je jako dávat spropitné liftboyovi:)
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Souhlas, za pomoc naložení báglu na bus... birr, ten co ti ukázal kde je nádraží chce taky birry, ale neboj ani se to nedovíš protože jsou ti automaticky připočítány k ceně tvé jízdenky, jakmile chceš s něčím pomoci buď si jist, že tě to bude něco stát. Když jsi na to připravenej tak tě to moc nepřekvapí, ale začne tě to zachvíli obtěžovat, protože nevíš zda-li ti ten člověk chce upřípmně pomoci nebo tě využívá jako levný zdroj obživy. Příklad: v addis tě umluví mladej student, že nemá na sešity apod. Tak jdeš a nějaký mu koupíš, říkáš si furt lepší než když mu dám peníze. No a on ti poděkuje a obratem je jde vrátit do krámu a s majitelem se rozdělí. Běžná praxe. S penězma za focení se setkáš spíše na jihu než-li na severu a v Adis. Zaplatit za fotku znamená, že když si chceš někoho vyfotit dáš mu birr on ti zapózuje a máš fotku. Proto jsou z Etiopie pěkné fotky domorodců :-). S tuškama uspěješ mimo civilizaci ve vesnicích a v odlehlejších částech. Co se týče těch peněz za nakládku bagáže platěj to i místní, kteří mají peníze. Pochopil jsem to tak, že když máš peníze tak je normální za toto platit a místní jsou pohoršení, že to chceš jinak. Vždy to byly nepříjemné situace, ale nikdy nedošlo na násilí. Sorry, že je to tak zmatené.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MINER: Etiopani fakt emaj drsnost moc v povaze. Ale splíšky asi moc neuspěješ. I bez fotografováí a Tebe budou furt všude pořvávat: "Faranje (cizinci), give me money, one birr, one birr!!!" S Asií fakt emám srovnání...
    MINER
    MINER --- ---
    čau, z nástěnky jsem nabyl dojmu že Ethiopané jsou už celkem deformovaní turismem. Je to fakt tak krutý, nebo se tam dá s trochou tréninku proplouvat jako v Asii? Nebo jsou hoši tvrďáci a svýho prostě dosáhnou? Co to znamená zaplatit tam za fotku? Spokojí se s nějakými leštěnými plíšky nebo sklíčky nebo nějakým tam nedostatkovým zbožím nebo jdou jenom po prachách?

    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Vážení přátelé a příznivci SIMI,

    zveme Vás na výlet do Etiopie. Přijměte naše pozvání do země s nejstarším lidským osídlením a lidmi hořících tváří (slovo Ethiopie pochází z řeckého aithó (hořím) a ops (obličej).

    Dne 28. 4. od 18,00 budete mít možnost poznat tuto zemi prostřednictvím etiopského průvodce, který pro Vás připravil promítání vlastních fotografií Etiopie a povídání o jejich historii a kultuře. S touto zemí se budete moci seznámit také prostřednictvím ochutnávky tradičních pokrmů a etiopského obřadu kávy, kterým Vás provede. A ti z Vás, kdo rádi tančíte, budete mít příležitost naučit se něco z typického tance Esksta.

    Projekt Dejme šanci (i)migrantům je příležitostí pro naše klienty prezentovat veřejnosti země svého původu a zajímavosti jejich kultur. Etiopský večer navazuje na besedu se studenty ZŠ Tyršova v Jinonicích a je možností pro všechny seznámit se se zemí lidí, kteří žijí vedle nás.

    Poznávání jiných kultur přispívá k odstraňování stereotypů a předsudků vůči cizincům ve společnosti a k uvědomění si, že jinakost mne může obohacovat.

    Datum: 28. 4. 2011

    Čas: 18,00 h

    Místo konání: Tyršova ZŠ, U Tyršovy školy 430/1, Praha 5 – Jinonice

    (5 minut chůze od výstupu z metra Jinonice)

    Pozvánku s adresou a místem konání naleznete také v příloze.
    VEČER VĚNOVANÝ ETIOPII
    http://www.uprchlici.cz/ppu/popup_image.php?path=/img/news/00368.jpg&title=VE%C4%8CER%20V%C4%9ANOVAN%C3%9D%20ETIOPII


    www.uprchlici.cz
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    STRUUDLIK: Tak letět 28. už bohužel nemůžeme jelikož už máme letenky na 1. Pak pravděpodobně zamíříme na sever. Zvolili jsme pouze severní cestu. Každopádně bychom chtěly být 19. ledna v Lalibele na ty jejich svátky a dostatečně si je užít. Rádi bychom s Vámi nebo s někým do těch hor. Jakej je Váš plán cesty? Je nějaká šance naplánovat alespoň ty hory společně?
    STRUUDLIK
    STRUUDLIK --- ---
    Zdar, tak co je novyho? Uz vite,kdy letite? Btw. budem kolem 28./29. v Addis (hl. Bara s Radkem, musime se tam nekde s nimi potkat). Tak nechcete letet treba uz 28.? Jinak nevim, jak se potkame, chtelo by to vymyslet... Kacka
    SHARQUITA
    SHARQUITA --- ---
    WENOUSH: Dekuji za vysvetleni, ale asi radeji zustanu u svych zakladu malawijske chichewy:))
    SCREE
    SCREE --- ---
    Until the philosophy which hold one race superior
    And another
    Inferior
    Is finally
    And permanently
    Discredited
    And abandoned -
    Everywhere is war -
    Me say war.

    That until there no longer
    First class and second class citizens of any nation
    Until the colour of a man's skin
    Is of no more significance than the colour of his eyes -
    Me say war.

    That until the basic human rights
    Are equally guaranteed to all,
    Without regard to race -
    Dis a war.

    That until that day
    The dream of lasting peace,
    World citizenship
    Rule of international morality
    Will remain in but a fleeting illusion to be pursued,
    But never attained -
    Now everywhere is war - war.

    And until the ignoble and unhappy regimes
    that hold our brothers in Angola,
    In Mozambique,
    South Africa
    Sub-human bondage
    Have been toppled,
    Utterly destroyed -
    Well, everywhere is war -
    Me say war.

    War in the east,
    War in the west,
    War up north,
    War down south -
    War - war -
    Rumours of war.
    And until that day,
    The African continent
    Will not know peace,
    We Africans will fight - we find it necessary -
    And we know we shall win
    As we are confident
    In the victory
    The good or the evil

    Sem slysel tuhle verzi WAR v originalnim projevu King Selassie v Etiopstine, akorat uz nevim jak se to jmenovalo...
    SCREE
    SCREE --- ---
    Koukam se rozjizdi pomalu tady:)
    Mam kamarada co se zrovna v techto dnech navraci z Etiopie kde travil necely rok pod zastitou jednoho projektu pro pomoc v rozvojovych zemi, uz se tesim az ho potkam a pokecame o tom. Zajimal by me nazor mistnich na jejich Kinga (Lion of Judah), v nekterych knihach co jsem cetl je vyobrazen jako diktator, v jinych jako militarista a nekde jako diplomat, tak nevim, zajimal by me co si mysli Etiopane.
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    WENOUSH: Co je to za pašáka?
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---

    jak zde vidno
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    SHARQUITA: jmenuje se amharština a je to druhý nejrozšířenější semitský jazyk (po arabštině, před hebrejštinou).....
    jakékoliv informace o kurzech, učebnicích a možnostech studia uvítám....

    MAGGI_ON1: etiopové jsou skutečně specifické etnikum, velice nápadně u nich chybí mnoho typických černošských rysů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam