• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGI_ON1ETIOPIE - zážitky, zkušenosti, dojmy, plány cest
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Foto jedné osoby 1 birry dvě osoby 2 až 10 birrů foto více osob nutno dohodnout :-) To vím, ale jen z doslechu. Po mě osobně nikdy nikdo nic nechtěl. Pohyboval jsem se na sever od Addis a kolem shashemene.

    Jinak jsem se v Adis taky přichomítnul do takovýho klubu pro horních 10000,- obyvatel adis. Pozvali nás tam na koncert francouzské a etiopské jazzové hudby. Je to docela skok když jsme se taxíkama přenesli z nejchudší čtvrti do čtvrti kde to bylo jak na západě. Co mě ovšem dostalo bylo když jsem šel na záchod, vyčuram se pak jdu k umyvadlu umeju si ruce otočim se k ručníkům a tam stojí týpek a s úsměvem mi podává papírový ručník a očekává spropitné... to jsem si připadal trochu jako otrokář v černé zemi.
    MINER
    MINER --- ---
    MAGGI_ON1: dík, je to srozumitelné. Jaká je aktuální "cena fotky":) Jestli jim stačí 1 birr, tak to je jako dávat spropitné liftboyovi:)
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Souhlas, za pomoc naložení báglu na bus... birr, ten co ti ukázal kde je nádraží chce taky birry, ale neboj ani se to nedovíš protože jsou ti automaticky připočítány k ceně tvé jízdenky, jakmile chceš s něčím pomoci buď si jist, že tě to bude něco stát. Když jsi na to připravenej tak tě to moc nepřekvapí, ale začne tě to zachvíli obtěžovat, protože nevíš zda-li ti ten člověk chce upřípmně pomoci nebo tě využívá jako levný zdroj obživy. Příklad: v addis tě umluví mladej student, že nemá na sešity apod. Tak jdeš a nějaký mu koupíš, říkáš si furt lepší než když mu dám peníze. No a on ti poděkuje a obratem je jde vrátit do krámu a s majitelem se rozdělí. Běžná praxe. S penězma za focení se setkáš spíše na jihu než-li na severu a v Adis. Zaplatit za fotku znamená, že když si chceš někoho vyfotit dáš mu birr on ti zapózuje a máš fotku. Proto jsou z Etiopie pěkné fotky domorodců :-). S tuškama uspěješ mimo civilizaci ve vesnicích a v odlehlejších částech. Co se týče těch peněz za nakládku bagáže platěj to i místní, kteří mají peníze. Pochopil jsem to tak, že když máš peníze tak je normální za toto platit a místní jsou pohoršení, že to chceš jinak. Vždy to byly nepříjemné situace, ale nikdy nedošlo na násilí. Sorry, že je to tak zmatené.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    MINER: Etiopani fakt emaj drsnost moc v povaze. Ale splíšky asi moc neuspěješ. I bez fotografováí a Tebe budou furt všude pořvávat: "Faranje (cizinci), give me money, one birr, one birr!!!" S Asií fakt emám srovnání...
    MINER
    MINER --- ---
    čau, z nástěnky jsem nabyl dojmu že Ethiopané jsou už celkem deformovaní turismem. Je to fakt tak krutý, nebo se tam dá s trochou tréninku proplouvat jako v Asii? Nebo jsou hoši tvrďáci a svýho prostě dosáhnou? Co to znamená zaplatit tam za fotku? Spokojí se s nějakými leštěnými plíšky nebo sklíčky nebo nějakým tam nedostatkovým zbožím nebo jdou jenom po prachách?

    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Vážení přátelé a příznivci SIMI,

    zveme Vás na výlet do Etiopie. Přijměte naše pozvání do země s nejstarším lidským osídlením a lidmi hořících tváří (slovo Ethiopie pochází z řeckého aithó (hořím) a ops (obličej).

    Dne 28. 4. od 18,00 budete mít možnost poznat tuto zemi prostřednictvím etiopského průvodce, který pro Vás připravil promítání vlastních fotografií Etiopie a povídání o jejich historii a kultuře. S touto zemí se budete moci seznámit také prostřednictvím ochutnávky tradičních pokrmů a etiopského obřadu kávy, kterým Vás provede. A ti z Vás, kdo rádi tančíte, budete mít příležitost naučit se něco z typického tance Esksta.

    Projekt Dejme šanci (i)migrantům je příležitostí pro naše klienty prezentovat veřejnosti země svého původu a zajímavosti jejich kultur. Etiopský večer navazuje na besedu se studenty ZŠ Tyršova v Jinonicích a je možností pro všechny seznámit se se zemí lidí, kteří žijí vedle nás.

    Poznávání jiných kultur přispívá k odstraňování stereotypů a předsudků vůči cizincům ve společnosti a k uvědomění si, že jinakost mne může obohacovat.

    Datum: 28. 4. 2011

    Čas: 18,00 h

    Místo konání: Tyršova ZŠ, U Tyršovy školy 430/1, Praha 5 – Jinonice

    (5 minut chůze od výstupu z metra Jinonice)

    Pozvánku s adresou a místem konání naleznete také v příloze.
    VEČER VĚNOVANÝ ETIOPII
    http://www.uprchlici.cz/ppu/popup_image.php?path=/img/news/00368.jpg&title=VE%C4%8CER%20V%C4%9ANOVAN%C3%9D%20ETIOPII


    www.uprchlici.cz
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    STRUUDLIK: Tak letět 28. už bohužel nemůžeme jelikož už máme letenky na 1. Pak pravděpodobně zamíříme na sever. Zvolili jsme pouze severní cestu. Každopádně bychom chtěly být 19. ledna v Lalibele na ty jejich svátky a dostatečně si je užít. Rádi bychom s Vámi nebo s někým do těch hor. Jakej je Váš plán cesty? Je nějaká šance naplánovat alespoň ty hory společně?
    STRUUDLIK
    STRUUDLIK --- ---
    Zdar, tak co je novyho? Uz vite,kdy letite? Btw. budem kolem 28./29. v Addis (hl. Bara s Radkem, musime se tam nekde s nimi potkat). Tak nechcete letet treba uz 28.? Jinak nevim, jak se potkame, chtelo by to vymyslet... Kacka
    SHARQUITA
    SHARQUITA --- ---
    WENOUSH: Dekuji za vysvetleni, ale asi radeji zustanu u svych zakladu malawijske chichewy:))
    SCREE
    SCREE --- ---
    Until the philosophy which hold one race superior
    And another
    Inferior
    Is finally
    And permanently
    Discredited
    And abandoned -
    Everywhere is war -
    Me say war.

    That until there no longer
    First class and second class citizens of any nation
    Until the colour of a man's skin
    Is of no more significance than the colour of his eyes -
    Me say war.

    That until the basic human rights
    Are equally guaranteed to all,
    Without regard to race -
    Dis a war.

    That until that day
    The dream of lasting peace,
    World citizenship
    Rule of international morality
    Will remain in but a fleeting illusion to be pursued,
    But never attained -
    Now everywhere is war - war.

    And until the ignoble and unhappy regimes
    that hold our brothers in Angola,
    In Mozambique,
    South Africa
    Sub-human bondage
    Have been toppled,
    Utterly destroyed -
    Well, everywhere is war -
    Me say war.

    War in the east,
    War in the west,
    War up north,
    War down south -
    War - war -
    Rumours of war.
    And until that day,
    The African continent
    Will not know peace,
    We Africans will fight - we find it necessary -
    And we know we shall win
    As we are confident
    In the victory
    The good or the evil

    Sem slysel tuhle verzi WAR v originalnim projevu King Selassie v Etiopstine, akorat uz nevim jak se to jmenovalo...
    SCREE
    SCREE --- ---
    Koukam se rozjizdi pomalu tady:)
    Mam kamarada co se zrovna v techto dnech navraci z Etiopie kde travil necely rok pod zastitou jednoho projektu pro pomoc v rozvojovych zemi, uz se tesim az ho potkam a pokecame o tom. Zajimal by me nazor mistnich na jejich Kinga (Lion of Judah), v nekterych knihach co jsem cetl je vyobrazen jako diktator, v jinych jako militarista a nekde jako diplomat, tak nevim, zajimal by me co si mysli Etiopane.
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    WENOUSH: Co je to za pašáka?
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---

    jak zde vidno
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    SHARQUITA: jmenuje se amharština a je to druhý nejrozšířenější semitský jazyk (po arabštině, před hebrejštinou).....
    jakékoliv informace o kurzech, učebnicích a možnostech studia uvítám....

    MAGGI_ON1: etiopové jsou skutečně specifické etnikum, velice nápadně u nich chybí mnoho typických černošských rysů...
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    jo jo dneska jsem si zkoušel pár slov a je to o zlomení jazyka :-). Krásní to oni jsou dokonce jim někdo říká, že je to etiopská rasa... speciální.
    SHARQUITA
    SHARQUITA --- ---
    Ja jsem ted cestou do Jizni Afriky a zpet presedala v Addis Abebe, byla jsem teda jen na letisti, ale dost me to zaujalo, krasny a mili lidi, zajimava kultura i historie...akorat ten jazyk mi prijde strasidelnej, zni to jak cestina pozpatku:)))
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Já, Fatima a ještě dalších několik dvojic se chystáme na výpravu do Etiopie. Plány jsou různé. Cíle jednotlivých dvojic také. Budu tedy mluvit za sebe. Rádi bychom procestovali sever Etiopie. Jelikož budem odlétat 1.1. a návrat plánujem 24.1. stihneme dva jejich největší svátky v roce. Což je na jednu stranu dobře nadruhou stranu to bude asi trošku "oser" jelikož všude bude mraky lidí, autobusy budou narvaný atd.... Na očkování proti žlutý zimnici jdeme 8.12. a vyjde na 600,- dále přeočkování tyfusu taky za 600,-. Všechna ostatní očkování jako tetanus a žloutenky již máme. O malarikách zatím moc nepřemýšlíme jelikož když se budem pohybovat jen na severu nebudou zřejmě potřebná.
    MAGGI_ON1
    MAGGI_ON1 --- ---
    Na nástěnce najdete informace o Etiopii od jedné mojí kamarádky. Takže doporučuji shlédnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam