• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MADIETTAvohoz na dnesek
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    TUILE: Ten princip je, že těmto lidem to nemá u koho procházet (takže je jedno jakého jsou pohlaví). Tj. oni jsou tou autoritou (není nějaká nad nimi - nebo alsepoň na jednání kam takhle přijdou). Obvykle jsou v postavení, kdy někdo potřebuje něco od nich a proto nosí co chtějí (což u někoho může být tričko a džíny). A samozřejmě v tomhle kontextu to může být také (byť podvědomě) otázka demonstrace moci.

    A obecně je k tomu silnější tendence u IT firem.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LYRA: Môžem potvrdiť, naše nemecké šéfstvo chodí zásadne v modrých jeanoch a zapravenej casual košeli. I keď robia prezentáciu interne pre stovky ľudí.
    Iné je to, keď prevádzajú zákazníkov, to si vezmú oblek. Najlepšie je oblečený spravidla salesák, manažéri to väčšinou neriešia. Už mám vytrénované oko a poznám kto je kto pred tým, než sa predstavíme.
    SITH
    SITH --- ---
    LYRA: to může být i součást firemní kultury než "jsem vysoko a tak si dělám co chci", viz např. Jobs a Zuckerberg. Ten taky nosí všude džíny a šedivé tričko, je to všeobecně známo a tak s tím počítá i druhá strana.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LYRA: bych rekla, ze tohle projde spis chlapum. na zensky sou v tomhle kladeny daleko vetsi naroky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    EDERA: brejle mi bohuzel ve vlasech nedrzi ;-)
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Tak hodte nejaky korporatni dresscody z dneska. Myslim, ze tema pohovor se hezky rozpatlalo do vsech stran a muze se jet dal.
    ALLOPSYCHOSIS
    ALLOPSYCHOSIS --- ---
    Mám takovou dětskou radost z toho, když venku najdu bezprizorní zrcadlo, tak se v něm vyfotím. Tedy včerejší vohoz do práce.

    LYRA
    LYRA --- ---
    Sama se držím u pracovního oblečení formální elegance a připojuji se k těm, kteří tady zdůrazňovali přizpůsobení se situaci/prostředí, ale je dobré i dodat, že ti opravdu velmi vysoce postavení lidé, se kterými jsem kdy jednala - myšleno (spolu)majitelé opravdu velkých mezinárodních firem - bývali vždy oblečení spíše neformálně - mívali prakticky vždy džíny a polokošile :). Ale na tomto levelu mi to vždy přišlo už spíš takové paradoxní potvrzení jejich postavení - jsem tak vysoko, že si dělám co uznám za vhodné.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MIDORI: Sem si to náhodou představovala přesně takhle. Ještě se slunečníma brejlema ve vlasech.:-)
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Vy si asi predstavujete, ze kdyz jsem vznesla dotaz na dziny, tak ze mam v planu tam jit v teniskach a v mikine. Sako, top, tmavy dziny a boty na mensim podpatku podle me nejsou nic neslusnyho, dokonce bych rekla, ze mi to i slusi. Dotaz znel jen ohledne kalhot, ktery bych musela narychlo shanet. Budeme sedet v zasedacce pro navstevy, jen ja a moje sefova, do prostoru, kde se pracuje, se vubec nedostanu.

    Kazdopadne jestli vas to uklidni, tak se zadarilo a vcera jsem uspesne poridla par kousku kancl obleceni vcetne kalhot, ktery na tu schuzku hodlám pouzit ;-)
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    MART1NKA: Já mám taky dnes na nohou conversky, protože nevytáhnu paty z kanclu a nemám ani jednu schůzku. Jak říkáš, jde především o ten "okolitý štandard".
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    JAKE_UP: Floutci ako Altor (zdravím) sú vo virtuálnom prostredí v presile, takže to netreba vôbec riešiť. Nie je korporát ako korporát. Ja mám dnes na nohách conversky a nie je to nijak mimo okolitý štandard.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MIDORI: Tak ono to sice není pohovor, ale když si jdu dohadovat podmínky návratu po mateřské, tak zaměstnavatele chci přesvědčit, že jsem na mateřské nezblbla, svoji práci nezapomněla a že mu budu stejně prospěšná jako před tím. Přiměřeným oblečením dám najevo, že jsem nezapomněla "firemní kultúru". U matky, co si kvůli schůzce "odskočí od plotny", se nejspíš očekává, že bude trochu ležérnější, takže bych zvolila něco na úrovni "jako v pátek".
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LORAIN: Což vo to, já bych džíny nenosila nikam, žádné ani nemám. Spíš jsem myslela, že by mě zajímalo, jak velký "průser" to bude (myslím ten vohoz), protože některé druhy těhle kalhot vypadají rádoby slušně (skoro by si jeden nevšiml, že jsou to džíny), ale některé (většina) jsou hrozivé.
    Nevim no, já bych si taky radši koupila nové šaty, když už teda bych žádné neměla (hrozná představa :D).
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Taky pridam svoji volbu. Pracuju virtualne. Kdyz uz jdu do kanclu tak prizpusobuju nejaky minimalni dress code toho mista. V cechach klidne tenisky, trochu otrhany kalhoty a tricko. Nepotrebuju aby ze mne saty delali nekoho kym nejsem a vic statusu taky nepotrebuju. V anglii nebo ve statech chodim ale vetsinou v obleku nebo alespon slusny kalhoty a kosile. Jina kultura a nejsem tam doma tak povazuju za slusny se prizpusobit
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TORUVIEL: MIDORI jde do firmy, kde "džíny ani v pátek" To mi přijde dostačující na to, abych je tam prostě nenosila.
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    SITH: Podepisuju. A vůbec nechápu, že je potřeba to tu tak dlouze řešit. Tím, jak se oblíknu, vyjadřuju taky nějakej názor nebo postoj. Pokud mi někdo přijde jako trhan, budu s ním jako s trhanem taky jednat. Šaty totiž opravdu dělají člověka.


    MART1NKA: No tak ty mladý zmrdy snad vychovám, ne? Proč bych se měl smířit s tím, že mi chodí někdo do kanclu jako floutek. Jenom proto, že je mladej?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MART1NKA: Ja na jednom pohovoru mel HR jeste jakz takz oblecenou dobre. Vedouci tymu umastene vyhane triko. Vedel jsem hned, ze tam nejdu.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SITH: Tak v shared services, kde je vekový priemer 27 a už nastúpila generácia vychovaná na internete môžeš byť rád, že im netrčí pol zadku z kalhot. Včera som išla v kancli okolo slečny, čo mala diskoguľa flitrové tričko so špagetovými ramienkami. To sa človek cíti trošku starý a tradicionalistický :).
    SITH
    SITH --- ---
    Já jsem v české firmě pracoval jen jednou, poté to vždy byl korporát nebo střední mezinárodní firma. Dress code nebyl oficálně daný, ale vždy se neoficiálně předpokládalo, že se lidi umí obléct adekvátně ke své pozici. Nikdy jsem do práce nepřišel v kraťasech a nikdy jsem do práce nepřišel v tričku s potiskem. To si nechávám na víkend. To jak se oblékám do práce nejenom že reprezentuje mě, ale i mého zaměstnavatele. A taktéž tím dávám najevo úctu k té druhé straně s kterou mám obchodní jednání. Jak mám brát vážně dodavatele když se jeho obch. zástupce neumí obléknout? Jak mám podepsat smlouvu za x tisíc/milion whatever s někým kdo nemá pár tisíc na slušný oblek? Většina těchto firem toleruje casual, klidně džíny+polotričko, pro dny kdy nejsou schůzky nebo návštěvy z centrály
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam