JAJITA: Uz sis zkusila pripustit tu moznost, ze tohle vsechno si z tech mych postu dedukujes jen ty sama? O tom ze bych byl "dokonaly cokoli" - dosad si sama - jsem definitivne nikdy nenapsal nic. Proste pisu - tak jako ostatni - jak to mam ja - zbytek si tam pokazdy promitnes ty sama. Na tvym miste bych si delal spis starosti sama se sebou - prijde mi to misty fakt patologicky, o Eclectice ani nemluve.
Proc sem pisu bude mit nejspis stejnej duvod jako u vetsiny ostatnich: je to forma rozptyleni a komunikace. V mym kreativnim povolani mam proste momenty kdy se musim odreagovat necim jinym, prijit na jiny myslenky abych dal fungoval. A krome toho me fakt zajima, jak to v cem maj jiny lidi.
Kdyz jsem tu psal o pozadi lidi z ty svatby, tak to bylo presne z toho duvodu - slo o neskutecne zajimavy zivotni pribehy. To ze se nekdo muze vytahovat tim, ze "nekoho" zna, jak mi podsouvas, proste nechapu. Co na tom ma byt k vytahovani? Ja znam za svuj zivot diky tomu co delam nejspis par tisic zajimavejch lidi a co jako? Dela me to lepsim clovekem, nebo co presne te na tom vzrusuje?
Naopak, ze v asijsky spolecnosti ktera funguje spis patriarchalne to krehka zenska dotahne az na treti nejvyssi sefku firmy a ctyrtisicu zamestnancu me fakt shodilo ze zidle - kdyz mi to nikoli ona, ale jinej host vykladal. A ptam se sam sebe co se mnou nestymuje, ze pri konfrontaci s tema vsema zajimavejma, uspesnejma a bohatejma lidma zadnou zavist nepocituju. Co bys tam na mym miste delala ty? Sla na hajzl sezrat zavisti zachodovou stetku?
Uz jsem to kdysi psal Eclectice, ktera mi svyho casu predhazovala "ze se vytahuju" i kdybych napsal ze u nas zrovna prsi, ze tenhle pohled ji dela ze zivota peklo a ze by mela zkusit nejakou terapii. Problem techhle permanentnich zavistivcu totiz je, ze si k tomu zavideni vzdycky neco najdou, a vicemene si tim trvale devalvujou svuj zivot. Ono se totiz vzdycky najde neco co by mohlo v jejich ocich byt jinak, proc je sklenice poloprazdna.
Ale jeden prinos tahle debata pro me mela: vcera vecer v posilovne jsem premyslel, jak to mam se zavisti ja, co jsou veci ktery naplnej zavisti me. A jestli jde o nejaky cesky fenomen - protoze tady se s tim ze by se nekdo uziral kvuli kusu hadru nesetkavam - a pokud ano, proc jsem coby cech ocividne jinej nez bych mel byt. A za tenhle podnet jsem vsem diskutujicim vdecnej :-)