• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva

Hodně se o ní mluví, ale kdo z nás jí viděl? Víte o čem je? Někdo jí kvituje a druhý odmítá. Co nám přinese a co jejím přijetím případně ztratíme? Získala si Lisabonská smlouva Vaši pozornost? Klub o otázkách a odpovědích k tématu Lisabonská smlouvy.

Stručné info a Lisabonská smlouva ke stažení | Plný text nálezu Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě | Abstrakt rozhodnutí ve věci Lisabonské smlouvy

HLASUJTE - Má prezident EU odpovídající pravomoce?

Rozbor nálezu LS - část: -I- | -II- | -III-

20.11.09 - Aktuální téma: Novým prezidentem EU se stal Belgický premiér Herman Van Rompuy
    4.11.09 - Předchozí téma: Prezident Václav Klaus v úterý 3.11.2009 v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu
    rozbalit záhlaví
    SKYNET23
    SKYNET23 --- ---
    CD0M3: No a právě proto jsem proti referendu o radaru.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CD0M3: presne tam jsem smeroval - a kdyz to nezvladnou ani lopaty, ani poslanci, proc ten dokument vubec schvalovat? nebyl by nejaky lepsi na schvaleni?
    CD0M3
    CD0M3 --- ---
    _BENNY: trosku tvuj prispevek nechapu... nicmene, ja nejsem pro LS, ja jsem proti referendum ;)

nevim jak topol, u vondry bych jistou znalost ocekaval. a pokud ani on ne, tak jak, sakra, muze o tom neco vedet a rozhodovat (vcetne dalsich politickejch dopadu) nejakej delnik od pasu?
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    ATOMOUSEK: zajimave, ktery zakon byl porusen? Muzes nas na nej odkazat?

SKYNET23: nj, tenhle názor má řada lidí (jasně a nahlas to řekl Klaus) a je chybou, že tyhle názory není někdo schopnej rozebrat do důsledků, protože v konečném výsledku je to vždy končí ve stejném bodě - jedni říkají, že to znamená automaticky stop, druzí mohou namítat, že to automatický stop není a oba můžou mít pravdu. Z logiky věci, to že někdo neschválí smlouvu teď neznamená, že jí neschválí později. Tohle si snad umí každý z nás v každodenním světě představit - děje se to dnes a denně - naprosto normální, běžný průběh. Tím neříkám, že s LS souhlasím nebo jsem proti nebo že mi nevadí, když někdo dělá nátlak na druhé kvůli podpisu. Ale proč by LS měla být v tomto případě výjimkou?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    schvalovat pravni dokument, ve kterem se vubec nikdo nevyzna, to je docela tristni ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CD0M3: procento poslancu, kteri si to nechali vysvetlit?? a kym? to je kurevsky malo. a ono je nekde definovane jako absolutne spravna vec schvalit LS? neni, kdo si to tedy mysli, kdyz ne poslanci?

vyzna se v LS Topol s Vondrou? v cele LS? pochybuju.
    CD0M3
    CD0M3 --- ---
    _BENNY: porad si myslim, ze procento poslancu, kteri se o tu problematiku zajimaji (takze danej material cetli nebo si ho aspon "nechali vysvetlit") je vetsi nez u zbytku obcanu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CD0M3: ale to je stejne jako s poslanci. kdo z nich je skutecnym expertem na LS? nikdo. jsme tam kde jsme byli.
    CD0M3
    CD0M3 --- ---
    argument, ze irsko odmitlo LS v referendu je argument jako prase... proboha, kdo z tech, co o tom hlasovali, vedel o cem vlastne hlasuje? kdo si ten triset strankovej bazmek + odkazovane materialy skutecne precetl, pochopil a udelal si fundovanej zaver?
    SKYNET23
    SKYNET23 --- ---
    FUCKOFF celá LS...dokud se nedohodne EU s Irskem, pak nemá cenu to vůbec řešit.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BULHI: ok...jenze vsechny (nevim s jistotou a na to jsem se ptal v ATOMOUSEK: ) tve argumenty pro byly nejakym zpusobem vyvraceny.
    Objevili se argumenty proti, ktere vyvraceny nebyly. Pripoustim, ze odborny argument tu nepadl.
    Pres to, kdyz ano, tak proc? A pokud neni zadny duvod, proc ano, nevidim jediny duvod, proc plytvat inkoustem, abych neco podepsal...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BULHI: jenze jde o to, ze tady nikdo nerekl ani slovo proti tomu, aby se za prachy danovych poplatniku platila kampan PRO prijeti LS. Nikdo nerekl vubec nic proti jakekoli akci, ktera by podporovala LS v mezich zakona.

Ten duvod znepokojeni je ten, ze ti, kteri ji v tuto chvili prosazuji, tak cini protizakonne. Tudiz nejde o to, ze oba tabory se snazi co nejvic, ale to, ze jeden tabor nehraje podle pravidel. A je to ten, ktery vladne a zrejme chce vladnout mnohem silneji (jako by to tu uz mnohokrat v historii nebylo).
    BULHI
    BULHI --- ---
    ATOMOUSEK: hele ja jsem se to snazil vysvetlit, ale vidim ze nedostatecne - ja nejsem zastance, ja proste nevim :-) Me proste akorat prijde ze se o smlouve casto mluvi jako o cistym zlu, pritom nikdo vlastne poradne nevi proc.. a doufal jsem ze se to dozvim tady. Duvody, o kterejch si myslim ze jsou pro podepsani, jsem uz psal nize.
    FESTER
    FESTER --- ---
    lisabonska smlouva i ikonka atomovyho hribu... to je vazne paradox ktery stoji za zamysleni
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BULHI: ok, tak jsi tady jeden z mala zastancu LS. Duvod, proc nepodepisovat neco, cemu nerozumis, jasne vystihl GILHAD: .
    Tudiz, proc podepisovat?
    Jestli si dobre pamatuji, ty jsi pro podepsani, abychom nestali v ceste vsem ostatnim, coz bylo take vyvraceno (ti vsichni ostatni).
    Proc teda podepisovat?
    BULHI
    BULHI --- ---
    SKYNET23: no zase po pravde je to celkem logicky ze stoupenci smlouvy udelaj vsechno proto aby ji nemuseli jen tak hodit za hlavu.. to je snad prirozeny stejne jako ze odpurci se zas budou branit do posledniho dechu
    BULHI
    BULHI --- ---
    KENJIRO: omfg.. cekal jsem ze tu zazni hodne nazoru se kterymi nebudu souhlasit, ale hlasky o tom jak nekdo zase padl do kolen, to me posila - jak se rika - do kolen!!

nezbyva nez doufat ze podobni prudici jsou jeven ojedinelym a ne vetsinovym..
    SKYNET23
    SKYNET23 --- ---
    VICSYL: Už jenom to, že Irové řekli ne a stejně se to jede dál, je jasná ukázka, jak v EU funguje demokracie.
    VICSYL
    VICSYL --- ---
    Ja bych s dovolenim taky prispel svou troskou do mlyna.
    Smlouvu sem necet. Verim ale tem, kteri rikaji, ze
    - hlas CR bude mit o polovinu mensi (a hlas Nemecka dvojnasobne vetsi) vahu
    - jednohlasne hlasovani bude zmeneno (v necem; v cem, priznavam, je asi docela zasadni) na vetsinovy

...a neslysel/necet sem to jen od OMNIHASHe.
    Mno a to mi v podstate staci k tomu, abych se smlouvou nesouhlasil.
    Dalsim mym velkym duvodem je zpusob, jakym EU na LS tlaci i proti principu jednohlasneho schvalovani (irske referendum), ktery chce prave LS zmenit. Uz o tom takhle vlastne psal ATOMOUSEK.
    Dalsim duvodem je to, ze nevidim zadny pozitiva. Kritici LS prisli s negativama, ale ti, co LS podporujou, mluvi cosi povrchniho o utuzovani integrace. Myslim, ze EU by spis zaslouzila zestihlit nebo minimalne ze by se mela zabyvat necim jinym nez chrlenim smernic a regulacnim narizeni. Rozhodne by se podle me nemela posilovat jeji role.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Me vzdycky ucili, ze nesmim podepsat nic, co jsem si predtim dukladne neprecetl a nepochopil, protoze kdyz uz jednou podepisu, tak je to pro me zavazne. Nejake takove "ale kdybych byl vedel, ze je tam doslova napsane to a to, tak bych to byl nepodpisoval" proste uz pak nepomuze.

Nevim, proc by tomu melo byt v dulezitych vecech jinak.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    OMFG. Čekal jsem, že tu zazní i názory, které budou mírně nepodložené, ale hlášky jako

"kde se v lidech bere ten a priorni nesouhlas s necim, cemu vlastne nerozumi? :-)"

a

"co se týče referenda, souhlasím, že republika patří občanům, ale volil jsem si svoje zástupce právě proto, aby za mě rozhodovali v podobných věcech. Oni jsou placeni od toho, aby Lisabonskou smlouvu kvalifikovaně zhodnotili a rozhodli o ní. Nechci, aby o ní rozhodovali ti, kdo ji ani nečetli, tzn. já a drtivá většina ostatních"

mne prostě poslaly do kolen. Nezbývá než doufat, že jde o názory ojedinělé a ne většinové, protože v tom případě si tahle země a její obyvatelé veškerou evropskou buzeraci, včetně předepsaných rozměrů záchodových prkýnek apod., prostě ZASLOUŽÍ !!!
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    RIMRR: vyhodou je, ze se ustanovi usporadani evropy podle dnesni doby. To je samozrejme velmi vyhodne pro Slovaky, protoze oni zalozili stat, cimz porusili usporadani Evropy podle smluv, ktere platily poslednich cca 100 let. Tim by se dostali do situace, ze existuje nova smlouva, meli by rozhodovaci pravo a byl by jim uznan statut statu na stejne urovni, jako jejich sousedum (mimo Ukrajiny). Byl by to Slovensky mistrovsky kousek - zalozit stat s tim, ze puvodni uzemi vybojovali Cesi, ve chvili, kdy to vypadalo, ze se budou moci osamostatnit, se pridali na stranu, ktera nakonec prohrala, ale protoze udelali doma jakes takes povstani, opet se pripojili k Cechum a "prezili", a nakonec se od Cechu odtrhli ve chvili, kdy se opet v Evrope menili pomery a oni mekce vklouzli do noveho rozdeleni a ziskali stejna prava jako staty, ktere by si pripadne mohli jejich uzemi narokovat. Navic tim predejdou predpokladanym konfliktum, a kdyz Buh da, EU vydrzi dostatecne dlouho, aby si na jejich "suverenitu" vsichni zvykli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam