Pokud by EU měla být federací, tak bych se popravdě přikládal k tomu, aby byla federací, ve které význam stávajících státních celků bude víceméně symbolický. v ČR jsou logicky dva hlavní významné regiony: Čechy a Morava. Svou velikostí jsou (oba) blízké například velikosti spolkových zemí v Německu (Bavorsko), nebo velikosti významných dnes neautonomních regionů typu Skotsko, Katalánsko, Baskicko, Korsika, Wales, Sicílie, Vlámsko, apod. nebo velikosti malých členských států jako je Slovinsko, Slovensko či obecně státy pod 10 milionů obyvatel.
Osobně bych se nebál "Evropy regionů", kde Čechy, Morava a Slovensko budou silné rovnoprávné regiony a budou moci vytvářet koalici s podobnými regiony, jako je Katalánsko, Skotsko, apod. Význam národních států by podle mě měl do budoucna spíše upadat: pokud bych měl být euro-federalista (jako že nejsem), tak bych samozřejmě musel nejdříve požadovat rozbítí gigantů jako Německo, Itálie, Francie, Španělsko a Velká Británie na více rovnoprávných regionů (možné kandidáty na toto dělení jsem navrhl výše)
Československá státnost měla od začátku ten problém, že se snažila být "státotvorná" - přitom přirozeným zájmem malých národů musí být spíše společně rozbíjet velké celky a snažit se být členem sdružené velkého množství rovnoprávných celků...
A kromě toho, československá státnost mě byla v podsatě asi bližší, než současná česká státnost. Proto případný ústup od české státnosti k potenciálu vytvořit silnější koalici s námi blízkými regiony podobné velikosti mě vůbec neděsí.
Problém dnešního eurofederalismu je, že velké země typu Francie se vidí v roli dominantních hráčů v této federaci, což mě samozřejmě nijak nevyhovuje. Proto chápu všechna ta hesla o "Evropě regionů" ... ale moje představa těchto regionů by asi potěšila spíš Moraváky, Katalánce, Skoty, Basky a další, než velkoFrancouze...