• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MARTINA: zestručním to, protože spěchám na sraz s kolegy překladateli: mně se líbí být evropským občanem víc než být jen občanem českým. přináší mi to spoustu výhod, větší svobodu rozhodování o tom, kde a jak budu žít, vyšší příjem a větší záruky, že budou ochráněna má občanská resp. majetková práva.

na rozbor jednotlivých článků smlouvy nemám čas, protože je před Vánocemi, na stole mám ještě nějakých dvě stě stran, které musí být hotové ještě před Silvestrem a já nevím, co dřív. než se tedy dostaneme k hloubkové diskuzi o tom, který článek je povedený a který naopak nikoliv, zde je několik "MUST READ IT" článků k zamyšlení:

Jan Macháček: Co napadá Béma a Bendla (v souvislosti s Lisabonskou smlouvou)
    Jan Urban: Kdo bude platit Libertas.cz (a stručná historie pana Ganleyho)
    HLUCHEJ
    HLUCHEJ --- ---
    JESSIEATREIDES: Muzes aspon napsat, co se ti teda libi :-)
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    JESSIEATREIDES: Tak ukaz ze jsi lepci a vytas se s necim konkretnim co se tobe libi. Treba nam objasni v cem ta spoluprace v evrope bude lepsi. Budou mit kancelare bliz u sebe a budou se schazet dvakrat tak casto nebo v cem to je?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ATOMOUSEK: ideologicky? pche...

a na co mám reagovat? ty ani Martina jste zatím neuvedli nic konkrétního, co se vám na jednotlivých článcích nelíbí.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Chybi ti trocha nadhledu, kocko. Abych pravdu rekl, takoveto odpovedi jsme uzivali ve sporu ve skolce, ale navic se to rymovalo.
    Kdyz uz jsi obklopena hlupaky, proc se snizujes na uroven 5ti letych deti?

Ostatne, velmi trefne by bylo, kdybys zacala louskat LS, misto abys tady rozdmychavala osobni spory.
    Vrhni se na stranky 17+ a povez nam, co si myslis treba o clancich 4-7. Co? To by mohlo byt lepsi, protoze ideologicky jsi zatim neuspela ani malounko. A pokud se povazujes za chytrou, nemelo by ti delat problemy nereagovat na hlupakovy invektivy a prelouskat 4 stranky textu, ktery chces podepsat.
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    JESSIEATREIDES: presne ;) Ty jdes prikladem.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ATOMOUSEK: urážka od hlupáka bývá dost často poklonou...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MARTINA: nejsi drzounká ale blbounká...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    Musime si priznat to, ze LS neni nicim zas tak zasadni. Popravde, jestli podepiseme, nebo nepodepiseme, je vice mene jedno. Alespon tak to vidim. Je zretelne, ze je to dalsi z kroku k uzsi spolupraci mezi staty a bla bla bla. Jsou tam nahozeny nejake zpusoby, jak to ma fungovat, a tak podobne.
    Myslim, ze neni problem pristoupit na tuto obhajobu zastancu LS.

Problem, ktery vidim, jsem tady uz prednesl. Je to blaboleni blabolistu, a je to pro me naprosto nedustojne. Zalozit kooperaci na pseudointelektualnich zvastech, ktere nemaji ani punc zhuleneckych tlachu v hospode, ale jsou mnohem horsi, je pro me dosti nepripustne.
    Druhou veci je, ze tlak na prijeti je takovy, ze nemuzu, nez rici ne. Uzavreni smlouvy je, podle me, platne pouze v pripade, ze k uzavreni doslo bez natlaku nektere ze stran. A tato smlouva tuto vlastnost prestava mit.

JESSIEATREIDES: sprostaku.

JESSIEATREIDES: ~kazdy bod odpovida jednomu odstavci~
    1) podavas to tak, jako by kazdy videl, ze je nutne, aby EU vystupovala v "urcitych" zalezitostech, jako celek. Mozna bys to mohl rozvest. Nepopiram, ze takove oblasti mohou existovat. - Jake zkusenosti s Jugoslavii, Ruskem, atd? Pripada mi, ze to rikas jako klise... jako by kazdy mel vedet, ajk to bylo tehdy dulezite, a jak se to cele podelalo, protoze to nebylo. Ja jsem si toho nevsiml, treba (Pokud nepocitam ten trapas, jak "Mezihoven" jel za Medvedevem, aby podepsal nejakou mirovou smlouvu, Medvedev to proskrtal 'prave o ty dulezite body, jako zachovani celistvosti Gruzie' a pak podepsal. Nacez se nas velky Mezihoven vratil s tim, ze zaridil mir. - tak tak si to teda nepredstavuju, ale odpovida to memu nazoru na LS)

2) ano, ano, tak to je dalsi duvod, proc rici ne :o) jiste, svoboda pohybu trhu, to je velmi skvostna myslenka. Rekni mi ale, pokud budou v cele EU uplne stejne podminky, proc bych se mel nekam stehovat?
    Naopak, nevidim jediny duvod, proc ke svobode trhu a pohybu (pripadne moznosti si zvolit, kde budu bydlet), pridavat ty ostatni berlicky. To je naproste nepochopeni moznosti "si vybrat". Presne to je smer, kterym se EU ubira, a ktery mi vadi. Ja si rad vyberu mezi staty, ktere maji kazdy sva pravidla, na zaklade sveho rozhodnuti. Nevidim vsak duvod, proc to dale zastresovat.

3)uz, prosim, prestan argumentovat takhle zcestne. TO NEMA S LS VUBEC NIC SPOLECNEHO. Prezentujes se tim jako tulpas a shazujes sve ostatni nazory.

4)mozna je to ale tim, ze se obhajci LS chovaji jako hovada, viz tento tvuj sloupec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: možná je to tím, že si lidé svými názory získávají tvé srdíčko. je to hezké a romantické, ale myslíme (a věř, že i milujeme) hlavou ;oDDD
    -prohlásil člověk, kterej by z fleku obsadil čelní místo v anketě nejemotivněji diskutující NYXák.

Jinak ekonomickej boom v Irsku rozhodně nevznikl kvůli podpoře EU, i když investice do školství tomu rozhodně napomohly. Hlavní podíl mělo výrazný snížení daní pro firmy, což je věc, která by mimochodem po přijetí lisabonský smlouvy nešla.
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    JESSIEATREIDES: ..ziskavaji me srdicko.. ;-)

Podle me je problem v tom, ze dokud unie nebude "superstat" tak tu ty stejne podminky byt nemuzou a ani nebudou - kazdy stat ma jine priority (dane jdou nekam jinam a v jinych pomerech) tj snaha marna, pokud jeji postrani umysl neni ten superstat vytvorit.
    Radim odmitnout i kdyz Irsko profitovalo... Ja vim, ja jsem drzounka... ;-) ale ono to neni (jen) o Irsku.

Paklize se shodneme na tom, ze LS je vicemene prepis Smlouvy o EU Ustave tak tim, ze to trochu zasmodrchame a pozmenime nazvy ten puvodni vyznam priliz nemenime. Jedina a podstatna vyhoda pak ale bude, ze se obejdeme bez referend v problematickych statech... tedy tech ktery tu smlouvu o EU ustave puvodne odmitly.
    Podle me je tohle jednani svinstvo - pokud se snazi takovymhle zpusobem protlacit neco co lidi (a to uz neni o Irsku) uz jednou odmitli... To uz neni o tom co chtej lidi, ale o tom co chce nekolik set lidi u moci... a priznejme si, takovych je jen velmi malo kterym zalezi na blahu "lidu" ...

Jeste k tomu "Neco nelibi" co kdyz tam je jen velice malo toho co se mi tam libi...? z toho co Banchee pro me hned na zacatku zjednodusil, mi vychazi jedine "souhlasim" oproti zbytku asi 4-5 ne... sama za sebe neco takoveho preci nemuzu prijmout (pokud nejsem tak trochu masochistka...)

Proto tady mj diskutuju, abych se neco dozvedela.
    Nakonec ta moje rada (rict "NE") nebyla tak od veci, ne? dostali dalsi ustupky... ;-)

Vite rada bych slysela nekoho kdo je proti tomu dokumentu a je pravnik (rozumi tem zvastum v te smlouve) a pak bych rada slysela nekoho kdo tomu rozumi a je pro ... jo a jeste aby v te diskusi mluvili normalnim lidskym jazykem...
    Proto jsem rada za Bancheeho prispevky zda se mi ladeny do LS++ a za skeptickeho Atmouska a Gilhada kteri se mi zdaji zdrave skepticti ... (jen ale asi nejsou stejne pravne vzdelani jako Banchee) :-) takze to je trochu nepomer..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MARTINA: jenomže LS, ať už je jakákoliv, představuje konsenzus mnoha států a jejich představ a je velmi významná pro to, aby EU vystupovala v určitých záležitostech jako celek (a že něco takového nutné je, ukazují zkušenosti z jugoslávské války, z války v Gruzii, zkušenosti s Ruskem a jeho politikou - zvláště důležité kvůli energetické politice atd.) zahraniční politiku ber jako příklad, není to jediná oblast, o kterou jde, akorát mezi diskuzí s tebou pracuji a nemám momentálně čas se jim věnovat.

evropská spolupráce, jednota a snaha vytvořit na celém území Unie stejné podmínky - ať už v oblasti naplňování lidských práv, v oblasti ekonomiky, pracovního trhu, svobody pohybu a pobytu pro všechny občany Unie, vzdělávání nebo ochrany životního prostředí (a to vše dohromady zakotvené obecně ve stěžejním dokumentu Lisabonské smlouvy a dalších již ratifikovaných smlouvách) jsou mimo jiné důvodem, proč třeba Irsko dostalo na svůj rozvoj tolik prostředků z EU a stalo se výkladní skříní Unie.

Jedna věc je, že se ti některé části LS nelíbí (vzhledem ke kompromisní povaze tohoto dokumentu i tomu, co předcházelo a podmínilo jeho vznik - tedy jednáním všech zemí věř, že každému ze signatářů se NĚCO nelíbí), druhá věc je, že v zemi, která se díky členství v Unii posunula infrastrukturou a ekonomicky o "století" napřed ;o) radíš známým, ať to odmítnou. to je prostě moc.

možná je to tím, že si lidé svými názory získávají tvé srdíčko. je to hezké a romantické, ale myslíme (a věř, že i milujeme) hlavou ;oDDD
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    GILHAD: Nemohu nic nez souhlasit, Mas moje srdce ;-)
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    Jeesieatreides: se mi zda, ze ty jsi nepochopila me. Ja v prvni rade nepsala ze EU je spatna(nebo snad ano?)
    To co tu diskutujeme je LS a ne EU. EU neni LS a LS neni EU a EU bez LS nezanikne. A dale, protoze mi snad nekdo pomohl, tak mu nepodepisu bianco sek. LS nerozumim a nezda (nelibi) se mi, slysim divny veci, ktere se mi nelibi, tak ji nepodepisu.
    Takze do toho nemotej to jak EU pomohla nebo nepomohla Irsku o tom se s tebou nepru.

Takze sumasumarum, to ostatni(co jsem si myslela, je dulezitejsi - tedy proc je LS tak skvela a proc ji prijmout) podle tebe nestoji za vyjadreni, tudis, myslim, nemame mnoho o cem spolu hovorit..
    ps tu historii si nekdy prectu, dik za tip.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MARTINA: BANSHEEho jsi nepochopila... Atomousek argumentoval tím, že LS má "trochu formu ústavy", Banshee odpovídá, že "trochu formu ústavy" mají i stávající smlouvy, které jsme ratifikovali při vstupu do EU....

Všichni zahraniční pracanti ze země "x milionů EUR" expedují až poté, co z nich odvedou daně a pojištění (o tom, že tam beztak musí spát, jíst, platit jízdenky a podobně ani nemluvě). Na "expedování těch x milionů EUR" mají přitom právo, jsou to jejich peníze, mohou je utratit a naložit s nimi podle svých představ. Na tom je založený trh práce, víš?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MARTINA: je jedno, jestli dneska pracuješ v bance, pracuješ na vývoji softwaru nebo tančíš u tyče, kdyby nebylo Unie, tak bys v Irsku loupala brambory bez pracovního povolení. A to i v případě, že by ses tam provdala - schválně si zjisti podmínky, za jakých může získat rezidenci/pracovní povolení cizinec ze země mimo EU.

K ostatnímu asi ani nemá cenu se vyjadřovat. A to doporučení, aby sis přečetla něco o historii Irska - zejména té ekonomické - platí.
    MARTINA
    MARTINA --- ---
    Zdravicko

JESSIEATREIDES: Tak me potesil tvuj prispevek. Ano jsem jednim z tech pristehovalcu ale ... (puvodne jsem tu mela body a-d abych te vyvedla z omylu, nicmene, kratsi je rict, ze namireny to bylo dobre ale ten zbytek sel mimo misu).
    To ze Irove nedostali petikacku, ale petimiliardkacku je nepodstatne, je to jen jina vyse _uplatku_ (pravda ty by ses aspon neprodal(a) pod cenou)...

To ze zahranicni pracanti rocne vyexpeduji ze zeme x mil eur je mozne si dopocitat ale zrejme je to jen zlomek a tu jsem byla offtopic ja sama. Snazila jsem se vysvetlit, ze nekteri pristehovalci znacne devaluuji trh prace takze na Iry samotne toho moc nezbylo. Dalsi vec je ze neco unie sice dala ale neco si taky vzala...
    Na ten nasledujici prispevek bohuzel nedokazu reagovat taktne, takze reknu jen: "kdyz myslis...." ...

GILHAD: To je i muj nazor.

ALDRION: Unie ano a LS zatim rozhodne ne - to je muj nazor. Proc ne viz GILHAD a dalsi veci co se sem tam prozenou medii. Jestli to byl argument na kampan jak jsem ji tu popisovala, tak ta skutecne me smysl nedavala.

ATMOUSEK: Libi se mi cos napsal :) Je to konecne kus "lidskyho" textu :)

BANSHEE: Tak jen abych to pochopila spravne. Smlouva o EU ustave nebyla ustavou EU. "LS" neni jen prepisem te "EU ustavy" ackoliv se o tom tak zminili tusim nekteri sami "tvurci" tohoto dokumentu. Paklize je to mezinarodni smlouva, neni potreba ji znovu "preratifikovat" pote co se jeji cast zmenila vydobytim ustupku Irsku? (viz naroz p. Klause).

Nemam v umyslu utocit nebo znevazovat (a to ani Jessieatreides) kdyz mi nekdo slusne vysvetlite proc ano nebo proc ne rada se priucim. Ale ANO protoze je to dobry pro EU me moc u srdce nebere... Muj nazor znate jsem otevrena diskusi a vysvetleni a treba ho v budoucnu i zmenim. Zatim dik Banshee za strucny sumar LS a Atmouskovi za hezky rozbor zacatku LS. :)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    GILHAD: jen doplnim, ze "vyhodnost" smlouvy je neco, k cemu jsme se jeste nikdy nedostali. Zatim jsem jen videl rozhovory na tema "neni to pro nas nevyhodne" - a musim rici, ze pokud pro me neco neni nevyhodne, pak to pro me nema cenu, alespon tak to vidim.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BANSHEE:
    ad 1) Ja vim, ze nemam podpisove pravo k LS. Coz ovsem neznamena, ze na to nemuzu mit vlastni nazor. V referendu jsem hlasoval NE a byl jsem prehlasovan. Nejsem si jisty, zda je to dobre nebo spatne, tech dusledku je tu spousta a tezko rict, jak by vsechno dopadlo, kdyby zvitezilo NE. Navic o tom ted uz nema canu uvazovat, protoze zvitezilo ANO.

ad 2) Zakladal jsem sdruzeni a kupoval jsem byt. Oboji probehlo uspesne, sdruzeni dlouhou dobu fungovalo, pak se rozpustilo v miru, protoze se clenove rozestehovali do ruznych mest. Obe smlouvy byly jasne, srozumitelne, konkretni a dobre pochopitelne. V obou pripadech se vyskytly ruzne komplikace a byly v souladu se smlouvami reseny a vyreseny. Vsichni zucastneni byli nakonec spokojeni. Takze si nemyslim, ze srozumitelne a pravne zavazne smlouvy jsou apriori vylouceny.

ad 3) V pripade vyrazne zmeny politickeho usporadani by bylo pochopitelne, ze by se novy stat mohl rozhodnout jinak - protoze v tebou uvedenem pripade se vyrazne zmenila vlada (= skupina lidi, ktera o tom mela rozhodnout). Ale nejsem si jisty, zda se v Irsku od toho referenda zmenilo vyrazne obyvatelstvo(= skupina lidi, ktera o tom mela rozhodnout).

Muj rozhodovaci vzorec je takovyhle:
    1) dokazu dostatecne dobre pochopit konkretni smlouvu? NE - odmitnu podepsat, ANO - pokracuju dal.
    2) Je dle meho nazoru ta smlouva pro me vyhodna? NE - odmitnu podepsat, ANO - podepisu

V tuto chvili odmitam kvuli bodu 1)
    Mozna se casem dostanu do rozhodovani podle bodu 2) ale ted nedokazu rict, jak se pak budu rozhodovat, protoze ted tu smlouvu nechapu.

Dalsi problem je, ze zpusob, jakym je to oficialne prezentovano, ve me dureu moc nevzbuzuje.
    A pokud jde o celoevropsky stat, tak vim, ze velci hraci maji u sebe doma spoustu zakonu, ktere se mi nelibi a se kterymi nesouhlasim a dost se obavam, ze se budou spis snazit je natlacit i k nam, nez by se jich vzdaly. Mnohe z nich omezuji svobodu zpusobem, ktery povazuju za krajne neprijatelny.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: ok, myslim, ze prvni tri clanky jsou shrnuty.
    Rozeberes dalsi tri clanky? At je to vyrovnane. Myslim, ze bys je mohl uvest v pozitivnim duchu.
    Pripadne to udelam ja v negativnim duchu, je mi to jedno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam