• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva

Hodně se o ní mluví, ale kdo z nás jí viděl? Víte o čem je? Někdo jí kvituje a druhý odmítá. Co nám přinese a co jejím přijetím případně ztratíme? Získala si Lisabonská smlouva Vaši pozornost? Klub o otázkách a odpovědích k tématu Lisabonská smlouvy.

Stručné info a Lisabonská smlouva ke stažení | Plný text nálezu Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě | Abstrakt rozhodnutí ve věci Lisabonské smlouvy

HLASUJTE - Má prezident EU odpovídající pravomoce?

Rozbor nálezu LS - část: -I- | -II- | -III-

20.11.09 - Aktuální téma: Novým prezidentem EU se stal Belgický premiér Herman Van Rompuy
    4.11.09 - Předchozí téma: Prezident Václav Klaus v úterý 3.11.2009 v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu
    rozbalit záhlaví
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Pehe celkem zretelne. Pravdou je, ze jsem nemel napsat "co citat, to clovek, ktery..." ale "co citat, to clanek, ktery...". Za nepresnost se omlouvam.
    Jinak clanek pana Zaka JESSIEATREIDES v tomto smyslu z rady vybocuje.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ATOMOUSEK: lolzor, Macháček, Urban a Pehe jsou známí bojovníci proti demokracii.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Souhlasim, je to hloupost. Nemyslel jsem to nijak vyznamne, spis jako poznamku - ja osobne take nejsem priznivcem referenda.
    Byl bych ale dalek tvrdit, ze lide v referendu nevedeli, o cem hlasuji - pres to, ze jakkoli vyznamne procento lidi dle meho nazoru nema sanci pochopit dusledky sve odpovedi. Ale o tom je demokracie.
    Ja chapu demokracii opravdu jako moznost to svobodne posrat.
    Navic, i ten nejvetsi ubozak s tim nejdebilnejsim argumentem muze mit pravdu, prestoze zpusob, jakym ke svemu zaveru dosel mi nemusi byt vlastni.

Uzavrel bych to citatem z Hori, ma panenko: "Nepodceňovat, pánové, nepodceňovat lidi."
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Ech, bylo to nutné, tohle?:)
    (Mám dojem, že ten pán mluvil o tom, že ví, co si Irové myslí, nikoli o tom, že popírá výsledek referenda - stejně je to ale tady naprosto irelevantní. Upřímně řečeno nechci vědět, o čem mluví na uzavřených jednáních třeba čeští poslanci EP, natož s tím být jakkoli spojován:)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    JESSIEATREIDES: Tady JESSIEATREIDES a tady JESSIEATREIDES. O ostatnich citatech nevim a toho Zaka JESSIEATREIDES jsem jeste necetl.

BANSHEE: Irska vlada vysledky referenda musi ctit, ale jejich predstavitel z EP popira pravdivost vysledku (viz. delegace na Hrade)

JESSIEATREIDES: me by zajimalo, jak si tedy myslis, ze by dopadlo referendum ohledne romske komunity. (samozrejme jde o polozeni otazky, a jak vidim z tveho prispevku JESSIEATREIDES, tedy zda mame ci nemame platit dane, mas pocit, ze by se melo hlasovat, zda je vyzeneme, ci nikolivek - svym radoby vycuranym argumentem ukazujes proste svou hloupost)

JESSIEATREIDES: Nasilny cin je to vuci tobe, protoze ty jsi nad tim nepremyslela, tys to jen prijala. Zrejme.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BANSHEE: tenhle tah politických elit mi je taky proti mysli - mi taky... odmítat LS a priori na základě této skutečnosti - přiznám se, že já právě proto LS odmítám "apriori" - holt už jsme dost starej na to, abych pamatoval že co "politické elity" vnucujou za každou cenu a takovýmto stylem, nevěstí nic dobrého...
    a že se EU pomalu a potichu stává druhou RVHP (jen místo Moskvy máme Brusel), to nevidí jen ten co nechce vidět...

IMHO pokud by EU po Lisabonu nebyla "zase tak pekelně odlišná od té stávající" (= "EU a la Nice"), tak by o LS nebyl takový boj...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OMNIHASH: OK, tady souhlasím, tenhle tah politických elit mi je taky proti mysli. Na druhou stranu to však považuji za vnitrostátní věc těch dvou zemí, stejně jako považuji za čistě vnitrostátní českou věc, jak naloží se svou ratifikací. Nicméně odmítat LS a priori na základě této skutečnosti je takové dětsky trucovité...

LONESTAR: Ona ta EU po Lisabonu zase tak pekelně odlišná od té stávající nebude, víme?:) Osobně si myslím, že ke kvalifikovanému rozhodnutí lidé neměli vědomosti ani v roce 2004 ani teď. Jenže tehdy hráli politici trochu na jistotu kladného výsledku, zatímco nyní (či u jiných možných referend) se nejistého výsledku obávají. Zda je nutné schvalovat novelu původních smluv pokaždé v referendu je otázka politická, žádné pravidlo na to není. Tehdejší referendum bylo bezprecedentní. Ostatně docela mne překvapuje, že u nás nejsou na referendum větší tlaky. Svým způsobem bych no přivítal - alespoň by to donutilo vládu trochu dělat, co má... (Jen se bojím, že bych byl z předreferendové argumentace tábora odpůrců poněkud konsternován:)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JESSIEATREIDES: ohledně vstupu do EU referendum proběhlo a většina lidu souhlasila s tím, že budeme součástí většího celku jak u blbejch na dvorku...
    ona ta EU, do které jsme vstupovali, a o které bylo to referendum byla PONĚKUD odlišná než ta "po LS", víme???
    a když jsem mohli (= "byli dostatečně informováni") mít referendum o vstupu do EU (jak správně připomínáš - proč jsem o LS najednou tak "špatně" informováni (= "informováni hůře než naši poslanci a senátoři"), že nejsme kompetentní rozhodnout v referendu ???
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    (a pokud nebyla otázka, jak by dopadlo referendum o "řešení" problémů spojovaných s romskou komunitou zcela pochopena, nabízím jinou: představme si referendum o tom, jestli máme/nemáme platit daně a jestli by stát každému člověku měl dávat vánoční dárek v podobě speciální sociální podpory.

výsledek bude asi následující: daně nebude chtít platit většina respondentů, zhruba stejně velká většina respondentů bude požadovat vánoční dárek od státu. ;o))

a pokud se tedy občanů neptáme na tak důležitou věc, jakou je placení/neplacení daní, je to proto, že jsme zemí nedemokratickou?

a dále, pokud už zde obhajujeme demokratické právo na referendum, tak ohledně vstupu do EU referendum proběhlo a většina lidu souhlasila s tím, že budeme součástí většího celku. takže kdo má potíže s chápáním demokracie? ti, co nerespektují rozhodnutí občanů vzdát se části své národní suverenity ve prospěch větší osobní svobody? nebo ti, kdo se ptají, jestli je moudré dělat referenda o věcech, o kterých jaksi průměrný občan nemůže rozhodnout, protože není dostatečně informován?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    tam, kde o Lisabonské smlouvě nehlasovali politici, ale občané—tedy v Irsku—neprošla. Jenže na rozdíl od nás tam smlouvu podporovala a nadále podporuje celá politická elita. O jejím osudu rozhodli právě lidé, kteří ji nečetli a číst nebudou.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: uveď konkrétní větu, kde říká:
    Můj (Peheho) hlas je lepší než hlas průměrnýho člověka a tudíž by se na 99,99% lidí v tomhle státě neměl brát zřetel - nebo něco, co je tomuto výroku ekvivalentní a zdůvodni, proč.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JESSIEATREIDES: ti "povolaní", co o LS hlasují v parlamentech, vyjadřují svůj názor k něčemu co znají???
    kolik poslanců a senátorů četlo LS?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: Ne, on jen říká, že jeho hlas je lepší než hlas průměrnýho člověka a tudíž by se na 99,99% lidí v tomhle státě neměl brát zřetel.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: Pehe nezpochybňuje hlasovací právo. Ptá se, jestli je správné nechat lidi hlasovat v referendu o něčem, co neznají.

Já si myslím, že nikoliv.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JESSIEATREIDES: naopak, myšlenka je víc než jasná: Lidi sou jen póvl a nechat je vyjádřit svůj názor je nedemokratický, protože by se mohlo ukázat, že není v souladu s mým.

Ano demokracie funguje tak, že má každý občan hlasovací právo, i když je to kokot. Smiř se s tím. Jinak by se mohlo stát, že až se budou vyřazovat ty tvý de facto blbové, tak budeš stát ve frontě pro razítko "z inteligenčních důvodů nemá právo na vlastní názor"
    Když něco podepisuju, tak se s obsahem seznámím v míře, jak uznám za vhodný. Ostatní taky. Jak moc do hloubky je jen jejich problém. Nicméně nechápu, kam tím míříš.

Jak by dopadlo referendum českých (nemluvě o slovenských) obyvatel, co se týče řešení problémů romské komunity? - co cože? - co je problém romské komunity a co já s tim mám co do činění?

JESSIEATREIDES:...

JESSIEATREIDES: :))))))))))))))))))))) More jokes for sunday afternoon?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    "Pehe ... trošku nutí myslet" - teprve začátek ledna, a už tu máme žhavého kandidáta na hlášku roku :-D)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: a proč by měli pochodovat za Pehem? Pehe přeci nikomu nic nenutí (kromě toho, že tě trošku nutí myslet, což, uznávám, může zrovna v tvém případě být skoro násilný čin) - na rozdíl od Klause. Klaus přeci žádal Ústavní soud, aby prohlásil smlouvu za neústavní a tak dál.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: Francie a Nizozemí ovšem LS již podepsali a ratifikovali.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    OMNIHASH: co nesrozumitelného je na slovech:

nechat hlasovat lidi v referendech o složitých smlouvách, které nečtou je značně problematické, vlastně nedemokratické?

když sám za sebe podepisuješ nebo někoho zponomocníš k tomu, aby za tebe podepsal nějakou smlouvu, obsah tě nezajímá? je správné podepsat/nepodepsat bez toho, abys znal obsah? je opravdu ideální představou demokracie rozdání hlasů de iure svobodným, de facto ovšem nesvéprávným blbům?

a oblíbená otázka (není má, poprvé s tím v jiné souvislosti přišel 2MANYFINGERS): Jak by dopadlo referendum českých (nemluvě o slovenských) obyvatel, co se týče řešení problémů romské komunity?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BANSHEE: ne mluvím o Francii a Nizozemí
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OMNIHASH: Mluvíš o Irsku? Irská vláda odmítá výsledky referenda? Co je to za nesmysl? Irská vláda výsledky referenda musí ctít a také tak činí. Na druhou stranu má i mezinárodní závazky a pokouší se tedy najít společnou cestu. Pokud tedy doopravdy bylo obavou většiny Irů, že přijdou o svého komisaře a bojí se o svou daňovou nedotknutelnost a vojenskou neutralitu, dá se tomu vyjít vstříc. Pokud tomu tak nebylo, bude i druhé (a zjevně poslední) referendum opět neúspěšné... Proč ta starost o Iry?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam