BANSHEE: Silna slova z me strany. Mam to podporeno jedinym referendem.
Co se komunikacniho dluhu tyce, s tim souhlasim, ale ty mi podsouvas nejakou viru ve svetle zitrky. Ja netvrdim, ze odmitnutim LS zacnou vlady lepe komunikovat s obyvateli. Ale ta komunikace neni nulova. Ta je nejaka, vice mene spatna. Ja tvrdim, ze pokud neni obyvatelstvo presvedceno o spravnosti takoveho projektu, nemelo by to byt takto nasilne tlaceno.
Co se vztahu mezi staty tyce, tak muj nazor vychazi z predpokladu, ze vztahy mezi staty reflektuji vztahy obyvatel k okolnim statum. Ja neoddeluji politiku od nalad verejnosti. Jestlize nekde prevladla nalada proti LS, ma se to respektovat. A umyslne rikam, ze nalada a ne argumenty.
Ja jsem velmi presvedceny o tom, ze neni nutne podepsat LS. Byl bych o tom presvedceny i v pripade, ze bych byl velkym priznivcem integrace a LS se mi libila. Daleko dulezitejsi pro me je, aby EU ukazala, ze umi prijmout onen fakt, ze se nekde objevila nalada proti LS.
Odtud opakuji: pokud nebude prijata LS, muze to vest k uklidneni obyvatelstva EU. Vzdyt hlavni odpurci nebrblaji proti LS, ale proti politickym spickam a jejich metodam. Tech par lidi, kteri voli opravdu proti LS, je velmi malo.
A ja se nedivim, ze takove nalady vznikaji. Kdyz neprosla ustava, delal se jeste nekolik tydnu humbuk. Ted neprosla LS a dela se humbuk o to vetsi, ze neprosla jen v jedne zemi.
A lide se ptaji: jak je to mozne? A vznikaji hloupa srovnani s RVHP. Ale proc? Protoze politici, resp. jejich medialni obraz, naznacuji, ze nejsou ochotni uznat nazor obyvatelstva nejakeho statu. Ukazuje se jednoznacne, ze nejsme pospolita EU, kde staty respektuji okolni staty a pravidla EU. To je to hlavni a spatne.
Jeste se me ptas na to, o jakych zmenach mluvim. Tady narazime na vzajemne nepochopeni. Zmeny nemusi nutne vyjadrovat LS. Ja to chapu jako jakousi kumulativni zalezitost. Rozsireni, dalsi rozsireni, dalsi smlouvy, a tak dale. Proste, ty tu casto argumentujes tim,z e jde o malou zmenu, prtoze uz podobne smlouvy existuji. Ale to neni spravny argument. Tady jeste nedoslo ke smireni se zmenami, ktere probehly a maji prijit nove, byt treba podle tebe nicotne. Myslim, ze tuto skutecnost dost podcenujes.