• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    tak na tohle jsem zvedavej:)
    http://www.svobodni.cz/
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BANSHEE: ... nebo spíše otevírání kudly v kapse? :-D)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Existuje nějaký emotikon, který by naznačoval otočení očí v sloup?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JESSIEATREIDES: když pomineme tlumočníky a překladatele, tak má Unie asi tolik úředníků jako magistrát evropského velkoměsta. v tom případě je jejich produktivita nesmyslů přímo vražedná...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a proto jsem se smířil s myšlenkou, že bude jeden trh... vs. souhlasím, že mít velký trh, je jistou výhodou

umřu smíchy
    BANSHEE: jablka se samozřejmě nebalí - pokud se ovšem nejedná o drahé importované odrůdy - většinou z Jižní Ameriky, JAR nebo jihovýchodní Asie. balí se pečivo (a ještě ne všechno), což mi zase jako takový úlet nepřipadá. rodiče mě vychovali k čistotě a o koblihu, kterou předtím nemytou rukou omatlá deset zákazníků přede mnou nestojím. když chci nebalenou koblihu, zajdu si do pekařství s pultovým prodejem, není problém.

ATOMOUSEK: pleteš se, Francie a Nizozemí "nezrušily" Ústavu - něco, co není přijato, nelze zrušit - ale zastavily proces jejího přijetí. Přitom ve Francii se jednalo o odpor ze strany levice a ultra-pravice, v Nizozemí o odpor ze strany pravice.

ATOMOUSEK: Ty jsi dosud nepochopil zásadní věc:

Dosavadní smlouvy upravující fungování Unie jsou jaksi dvoukolejné - zčásti pozůstatkem EHS, zčásti již unijní. Díky tomu je práce Unie zkomplikovaná a LS má toto odstranit.

Jinak někde jsem četla, že když pomineme tlumočníky a překladatele, tak má Unie asi tolik úředníků jako magistrát evropského velkoměsta.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Silna slova z me strany. Mam to podporeno jedinym referendem.
    Co se komunikacniho dluhu tyce, s tim souhlasim, ale ty mi podsouvas nejakou viru ve svetle zitrky. Ja netvrdim, ze odmitnutim LS zacnou vlady lepe komunikovat s obyvateli. Ale ta komunikace neni nulova. Ta je nejaka, vice mene spatna. Ja tvrdim, ze pokud neni obyvatelstvo presvedceno o spravnosti takoveho projektu, nemelo by to byt takto nasilne tlaceno.
    Co se vztahu mezi staty tyce, tak muj nazor vychazi z predpokladu, ze vztahy mezi staty reflektuji vztahy obyvatel k okolnim statum. Ja neoddeluji politiku od nalad verejnosti. Jestlize nekde prevladla nalada proti LS, ma se to respektovat. A umyslne rikam, ze nalada a ne argumenty.
    Ja jsem velmi presvedceny o tom, ze neni nutne podepsat LS. Byl bych o tom presvedceny i v pripade, ze bych byl velkym priznivcem integrace a LS se mi libila. Daleko dulezitejsi pro me je, aby EU ukazala, ze umi prijmout onen fakt, ze se nekde objevila nalada proti LS.

Odtud opakuji: pokud nebude prijata LS, muze to vest k uklidneni obyvatelstva EU. Vzdyt hlavni odpurci nebrblaji proti LS, ale proti politickym spickam a jejich metodam. Tech par lidi, kteri voli opravdu proti LS, je velmi malo.
    A ja se nedivim, ze takove nalady vznikaji. Kdyz neprosla ustava, delal se jeste nekolik tydnu humbuk. Ted neprosla LS a dela se humbuk o to vetsi, ze neprosla jen v jedne zemi.
    A lide se ptaji: jak je to mozne? A vznikaji hloupa srovnani s RVHP. Ale proc? Protoze politici, resp. jejich medialni obraz, naznacuji, ze nejsou ochotni uznat nazor obyvatelstva nejakeho statu. Ukazuje se jednoznacne, ze nejsme pospolita EU, kde staty respektuji okolni staty a pravidla EU. To je to hlavni a spatne.

Jeste se me ptas na to, o jakych zmenach mluvim. Tady narazime na vzajemne nepochopeni. Zmeny nemusi nutne vyjadrovat LS. Ja to chapu jako jakousi kumulativni zalezitost. Rozsireni, dalsi rozsireni, dalsi smlouvy, a tak dale. Proste, ty tu casto argumentujes tim,z e jde o malou zmenu, prtoze uz podobne smlouvy existuji. Ale to neni spravny argument. Tady jeste nedoslo ke smireni se zmenami, ktere probehly a maji prijit nove, byt treba podle tebe nicotne. Myslim, ze tuto skutecnost dost podcenujes.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Jaký je doopravdy názor veřejnosti, neví asi nikdo. Souhlasím s tím, že ze strany evropských orgánů i národních administrativ existuje ohromný dluh v oblasti komunikace a dialogu s občany (a ještě vidím pohříchu větší snahu na straně těch zatracovaných evropských orgánů než třeba české vlády). Netroufal bych si však říci, jako tak činíš ty, že obyvatelstvo není na změny připraveno (mimochodem, o jakých změnách vlastně přesně mluvíš?). Možná bychom byli oba dva nemile překvapeni, kdyby mlčící většina doopravdy vyjádřila svůj názor.

Ad to zklidnění vztahů - myslíš? Jakých vztahů? Mezi státy? Mezi státy a jejich občany? A potom co? Vážně myslíš, že se státy chytí za nos a zavedou obecnou seriózní debatu s veřejností na téma budoucnost a směřování Unie?? Vážně jsi to ty, kdo podsouvám stoupencům LS jakousi bláhovou víru ve světlé zítřky?
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: To preci neni uplne pravda. Je tu nekolik statu, ktere se pridali relativne nedavno.

Navic se muzeme podivat i na nazor obyvatelstva u zakladajicich clenu: ti zrusili ustavu kvuli prilivu delniku. Neboli, je skutecne pravda, ze si lide preji vnitrni trh? Je skutecne pravda, ze jsou lide po "tvych 50ti letech" smireni s myslenkou spolecneho trhu? Je pravdou, ze existuje svobodny vnitrni trh?
    Neni to tak jednoduche. Ano, vetsi trh, vic prilezitosti, vetsi obem obchodu, a tak podobne. Ale ja si pres to stojim za tim, ze jestli se bude moc tlacit, dojde ke krachu. A jsme na jakesi pomyslne hranici. V tuto chvili obyvatelstvo neni pripraveno na dalsi zmeny. Jestli se protlaci LS muze to mit za nasledek zvyseni neduvery v cely projekt.

Takze ja si myslim, ze odmitnuti LS muze naopak take vest ke zklidneni vztahu v ramci EU. Ty tvrdis, ze omitnuti LS bude mit za nasledek "otravenost tech, kteri LS pripravovali", vicerychlostni Evropu a podobne. V tom se jaksi lisime.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Mno, vnitřní trh se tvoří přes padesát let, otázky týkající se se třeba justiční nebo zahraniční spolupráce asi patnáct let. Zase tak závratné tempo to není, ne?

S těmi normami to bude nedorozumění - princip vnitřního trhu je v tom, že nemůžeš mluvit o exportu a importu mezi členskými státy. Jsou zakázány jakékoli překážky volného pohybu - nejenom cla. O individuálně baleném ovoci slyším prvně, ale i kdyby teoreticky taková norma existovala (což pochybuji), vztahovala by se na přepravu ovoce mezi Kolínem a Čáslaví úplně stejně jako na přepravu mezi Barcelonou a Tallinem. O zvýhodňování domácích producentů by se dalo naopak hovořit právě v případě samostatných, uzavřených trhů jednotlivých zemí...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    RIMRR: Proc by mi nekdo muj nazor nevyvratil? Ano, slovo zasterka jsem pouzil. Misto vety "jde o zasteku", bych mel spise napsat "nabizi to myslenku, ze jde o zasterku"
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    LONESTAR: V idealnim pripade :o)
    Hele, mozna jsem to prehnal, nechci vystupovat proti volnemu trhu. Proste mi pripada, ze jsou to vyznamne zasahy, ktere potrebuji cas. A urcite mi pripada vhodnejsi rozsirovat trh a zamerovat se na likvidaci "pseudocel", nez na tvorbu dalsich slozitejsich struktur.
    To, ze by se v referendu nejspis ve vice statech lide rozhodli pro NE LS nechapu jako nevzdelanost, hloupost a podobne. Ja to chapu tak, ze tech integracnich zmen je hodne a jsou rychle za sebou. Z toho maji lide strach. Jestli je to dobre, nebo neni, je druha vec. Ale kdyz se to unahli, lide zacnou volit vlady, ktere budou slibovat, ze EU zacnou sabotovat.
    V te LS je napsano, ze si staty budou pomahat - to je pekne, ale to se neda jen tak rici, ze si budeme pomahat a pak si to vzajemne ti, kteri takovy dokument stvorili, podepisi (a odratifikuji). Jde o to, aby i obcane tech statu meli pocit, ze to ma smysl. Aby nevyhravaly vlady, ktere vymysli nesmyslne pozadavky.

BANSHEE: Soucasti EU norem jsou ruzne nesmysly o tom, jak maji vypadat produkty, ktere chces exportovat do jinych zemi. Tusim, ze jedna z veci, ktera se resila (a mozna neprosla, to fakt nevim), byla, ze by jablka, ktera se takto prevazi mezi staty, by mela byt balena po jednom (coz samozrejme zvysi naklady na prevoz a domaci produkce bude zvyhodnena).
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    LONESTAR: v tom prispevku 10:16:17 6.1.2009 jsem reagoval na atomouska, v tom druhem sem dal spatne tag :/ mno, sry.
    ATOMOUSEK: použil jsi slovo zástěrka. Nemám potřebu Ti dál jakkoli argumentovat;) máš prostě už svůj názor a ten ti nikdo nevyvrátí. Třeba je to tak dobře.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    RIMRR: já někde pochybuju o "o smyslu EU, volného trhu a vůbec" ? :-o)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ATOMOUSEK: Povazuji za vyhodnejsi NEmit na hranicich cla a NEnormovat absurdni zpusoby prepravy.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: OK, dík za názor.

(To balení jablek je narážka na co? To jsem nějak minul...)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    RIMRR: To Turecko je velmi dobrym prikladem - my se tady bavime o nejakem spolecnem trhu, ale kdyz muzeme pribrat Turecko se svymi 80ti miliony obyvateli, uzinou, ktera vyhrala prvni svetovou valku, primym pristupem do arabie a podobne, tak to neudelame z nejakeho nesmyslneho duvodu. A to Turecko uz dlouhou dobu o prijeti skemra.
    Ja proste tvrdim, ze spolecny trh je mytus. Ne, ze by ta myslenka byla spatna, ale ze jde o zasterku. K cemu? To tu nechci spekulovat.
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    LONESTAR: mám pocit že volný trh je od roku 69 (4 základní svobody fungování) a jednotný vnitřní trh prakticky od roku 90 tzv. Bílou knihou (poslední udpate je tuším z dubna min.roku) .. snažím se tím nenápadně něco naznačit. A ani ne tak Tobě;) reagoval jsem na Atomouska. Určitě jste tu Bílou knihu četli, takže máte plné právo pochybovat o smyslu EU, volného trhu a vůbec vším co je v ní obsažené. Jenom pak nechápu ty argumenty.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: To není hrocení, to je otázka. Reagoval jsem na ATOMOUSKA, který (jak jsem pochopil) nechce EU jako takovou. Proto mne zajímá proč, když objektivně je třeba ten společný trh pro jednotlivé státy výhodný. Mě to opravdu zajímá. To snad můžu, ne?:)

A ty mi pro změnu nepodsouvej, co já považuju za jedinou správnou variantu myšlení ostatních.

ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Nevidim problem v obchodovani mezi staty a pripadnymi dohodami skupin statu.
    Souhlasim s tim, ze mit velky trh je jakousi vyhodou. Myslim si ale, ze mit 30 samozstatnych systemu, ktere spolu interaguji je pruznejsi, nez mit jeden spolecny. Ja samozrejme chapu, ze o tom lze vest spory a proto jsem se smiril s myslenkou, ze bude jeden trh, zadna cla, a tak podobne. Problem ale vidim v tom, ze ackoli ja (jako odpurce) jsem se s tim smiril a nevidim v tom zadny problem, protoze je to system, ktery ma svoje pozitiva, jsou zde tlaky, ktere se snazi o vytvoreni nahrad za cla - normy pro prevoz zbozi mezi staty (treba jablka zabalena po jednom a podobne).
    Tudiz, ja nemam pocit, ze to funguje nejak zazracne.
    Naopak, mam pocit, ze prirozenosti Evropy jsou jakesi "mestske staty" se svymi bilateralnimi dohodami. (tim myslim relativne male oblasti ruznorode pospojovane, obvykle s velkym mestem, ktere oblast ekonomicky tahne)
    Co se meny tyce, tam je to, podle me, zcela zrejme. Pominu-li debatu o narodnich bankach jako institucich, o jejichz existenci lze vest debatu, musim rici, ze mi pripada vyhodnejsi, pokud jsou meny na sebe vzajemne vazany a pokud mezi nimi existuje jakesi rivalstvi. Urcite mi pripada vyhodnejsi mit 30 narodnich bank nez jednu narodni banku. Osobne si myslim, ze by kazda banka mohla vydavat sve "penize".
    Vyhody spolecneho trhu nedokazi vycislit. Pokud by mel vest k jednotnym policejnim slozkam a jednotnemu pravnimu systemu a... tak bych zacal premyslet, jestli se to vyplati.
    Obavam se vsak, ze nedokazi presne urcit, kde je ta hranice, kdy se vyplati mit spolecny trh a kdy ne.
    Dovedu si vsak predstavit spolecny evropsky trh bez narodni banky, tedy celkove bez tohoto institutu.
    Povazuji vsak za vyhodnejsi mit na hranicich cla, nez normovat absurdni zpusoby prepravy.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    RIMRR: další dealer kchůl tarifů? ;-) - onen "společný trh" tady přece máme i bez LS, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam