• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva

Hodně se o ní mluví, ale kdo z nás jí viděl? Víte o čem je? Někdo jí kvituje a druhý odmítá. Co nám přinese a co jejím přijetím případně ztratíme? Získala si Lisabonská smlouva Vaši pozornost? Klub o otázkách a odpovědích k tématu Lisabonská smlouvy.

Stručné info a Lisabonská smlouva ke stažení | Plný text nálezu Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě | Abstrakt rozhodnutí ve věci Lisabonské smlouvy

HLASUJTE - Má prezident EU odpovídající pravomoce?

Rozbor nálezu LS - část: -I- | -II- | -III-

20.11.09 - Aktuální téma: Novým prezidentem EU se stal Belgický premiér Herman Van Rompuy
    4.11.09 - Předchozí téma: Prezident Václav Klaus v úterý 3.11.2009 v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu
    rozbalit záhlaví
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Jo, to je vždycky problém:)
    MARTINA: Což je ovšem problém těch lidí, ne? Ostatně kdo jim říká, že bez schválení LS ztratíme prestiž? Politici, řekl bych...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BANSHEE: njn :-D problém je najít ty důvěryhodné odborníky :-P)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    KENJIRO: Oni nic podepisovat nebudou, proboha. Od toho mají volené politiky, aparáty úředníků, právní oddělení, diplomatické úřady...

IMO je to vcelku běžná lidská vlastnost, pokud něčemu nerozumím a nemám čas/kapacity, abych tomu porozuměl, snažím se zohlednit názor odborníků či důvěryhodných lidí nebo prostě jen svých oblíbených politiků či většiny ostatních...
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    LORD_SHAPER: Ale já nemluvil o těch, co přiznali, že tomu nerozumí (já taky ne), já mluvím o těch, co jsou ochotní to i přesto podepsat.
    LORD_SHAPER
    LORD_SHAPER --- ---
    KENJIRO: Nemohu souhlasit. Naopak se domnívám, že ti co přiznali, že nerozumí dopadům změn jsou soudnější, než ti co si myslí, že rozumí. Nejsem si jist, jestli u nás dopadům navrhovaných změn skutečně rozumí více jak 1% populace... a to je ještě v rámci tohoto procenta poměrně velká diskuse.
    KOKES
    KOKES --- ---
    RIMRR: no, jsou to "novinky". doufejme, že redaktor nepopletl čísla.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    RIMRR:

"Přestože 64 procent lidí je pro schválení smlouvy, 70 procent lidí stále přiznává, že nerozumí dopadům změn, které smlouva přináší."

Já myslím, že tohle nepotřebuje komentář ... těch 64 procent si zaslouží ztrátu nejen suverenity, ale i svéprávnosti.
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    Ať tu není úplně mrtvo - trocha statistiky.

"Většina obyvatel České republiky si myslí, že by parlament měl schválit Lisabonskou smlouvu. Konkrétně tento názor zastává 64 procent Čechů. Počet příznivců schválení dokumentu vzrostl od října o 19 procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM."

"Za výrazným nárůstem podpory schválení Lisabonské smlouvy je spíše než lepší obeznámenost lidí s dopady dokumentu obava ze ztráty prestiže, kterou lidé pociťují v souvislosti s českým předsednictvím EU.

Přestože 64 procent lidí je pro schválení smlouvy, 70 procent lidí stále přiznává, že nerozumí dopadům změn, které smlouva přináší."
    - novinky.cz
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    German court handed new complaint on EU treaty - http://euobserver.com/9/27482
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    LONESTAR: Presne tak - navic to jmeno!:) uz pred dvema roky jsem ho vymyslel a navrhoval kdyz jsme s kamosema spis jen tak teoreticky uvazovali zalozit novou konzervativni stranu:)))
    By mne zajimalo jestli se to k Machovi a spol dostalo nejakou tichou postou nebo to je napad nekoho z nich..:))
    Takze SSO s beranem ve znaku a spravne konzervativnima tezema mi zni velmi prijemne a jsem jen zvedavej jestli to zvladnou nejak rozumne rozjet:))
    SAY_NO_TO_EMO
    SAY_NO_TO_EMO --- ---
    z dostupnych materialu mi to nejak neni jasne ... jsou tedy svobodni.cz eurofedarilste ve stejnem smyslu jako liberalove.cz ? kde je ten rozdil ? libertas se zatim nejak nevymackli, u liberalu.cz tam je to prehledne dane ...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    SLUCKER: ...žádat referendum k přijetí eura?? Trochu pozdě, ne?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    SLUCKER: no ty teze bych z fleku podepsal... uvidíme co přinese realita
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    tak na tohle jsem zvedavej:)
    http://www.svobodni.cz/
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BANSHEE: ... nebo spíše otevírání kudly v kapse? :-D)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Existuje nějaký emotikon, který by naznačoval otočení očí v sloup?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JESSIEATREIDES: když pomineme tlumočníky a překladatele, tak má Unie asi tolik úředníků jako magistrát evropského velkoměsta. v tom případě je jejich produktivita nesmyslů přímo vražedná...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    a proto jsem se smířil s myšlenkou, že bude jeden trh... vs. souhlasím, že mít velký trh, je jistou výhodou

umřu smíchy
    BANSHEE: jablka se samozřejmě nebalí - pokud se ovšem nejedná o drahé importované odrůdy - většinou z Jižní Ameriky, JAR nebo jihovýchodní Asie. balí se pečivo (a ještě ne všechno), což mi zase jako takový úlet nepřipadá. rodiče mě vychovali k čistotě a o koblihu, kterou předtím nemytou rukou omatlá deset zákazníků přede mnou nestojím. když chci nebalenou koblihu, zajdu si do pekařství s pultovým prodejem, není problém.

ATOMOUSEK: pleteš se, Francie a Nizozemí "nezrušily" Ústavu - něco, co není přijato, nelze zrušit - ale zastavily proces jejího přijetí. Přitom ve Francii se jednalo o odpor ze strany levice a ultra-pravice, v Nizozemí o odpor ze strany pravice.

ATOMOUSEK: Ty jsi dosud nepochopil zásadní věc:

Dosavadní smlouvy upravující fungování Unie jsou jaksi dvoukolejné - zčásti pozůstatkem EHS, zčásti již unijní. Díky tomu je práce Unie zkomplikovaná a LS má toto odstranit.

Jinak někde jsem četla, že když pomineme tlumočníky a překladatele, tak má Unie asi tolik úředníků jako magistrát evropského velkoměsta.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Silna slova z me strany. Mam to podporeno jedinym referendem.
    Co se komunikacniho dluhu tyce, s tim souhlasim, ale ty mi podsouvas nejakou viru ve svetle zitrky. Ja netvrdim, ze odmitnutim LS zacnou vlady lepe komunikovat s obyvateli. Ale ta komunikace neni nulova. Ta je nejaka, vice mene spatna. Ja tvrdim, ze pokud neni obyvatelstvo presvedceno o spravnosti takoveho projektu, nemelo by to byt takto nasilne tlaceno.
    Co se vztahu mezi staty tyce, tak muj nazor vychazi z predpokladu, ze vztahy mezi staty reflektuji vztahy obyvatel k okolnim statum. Ja neoddeluji politiku od nalad verejnosti. Jestlize nekde prevladla nalada proti LS, ma se to respektovat. A umyslne rikam, ze nalada a ne argumenty.
    Ja jsem velmi presvedceny o tom, ze neni nutne podepsat LS. Byl bych o tom presvedceny i v pripade, ze bych byl velkym priznivcem integrace a LS se mi libila. Daleko dulezitejsi pro me je, aby EU ukazala, ze umi prijmout onen fakt, ze se nekde objevila nalada proti LS.

Odtud opakuji: pokud nebude prijata LS, muze to vest k uklidneni obyvatelstva EU. Vzdyt hlavni odpurci nebrblaji proti LS, ale proti politickym spickam a jejich metodam. Tech par lidi, kteri voli opravdu proti LS, je velmi malo.
    A ja se nedivim, ze takove nalady vznikaji. Kdyz neprosla ustava, delal se jeste nekolik tydnu humbuk. Ted neprosla LS a dela se humbuk o to vetsi, ze neprosla jen v jedne zemi.
    A lide se ptaji: jak je to mozne? A vznikaji hloupa srovnani s RVHP. Ale proc? Protoze politici, resp. jejich medialni obraz, naznacuji, ze nejsou ochotni uznat nazor obyvatelstva nejakeho statu. Ukazuje se jednoznacne, ze nejsme pospolita EU, kde staty respektuji okolni staty a pravidla EU. To je to hlavni a spatne.

Jeste se me ptas na to, o jakych zmenach mluvim. Tady narazime na vzajemne nepochopeni. Zmeny nemusi nutne vyjadrovat LS. Ja to chapu jako jakousi kumulativni zalezitost. Rozsireni, dalsi rozsireni, dalsi smlouvy, a tak dale. Proste, ty tu casto argumentujes tim,z e jde o malou zmenu, prtoze uz podobne smlouvy existuji. Ale to neni spravny argument. Tady jeste nedoslo ke smireni se zmenami, ktere probehly a maji prijit nove, byt treba podle tebe nicotne. Myslim, ze tuto skutecnost dost podcenujes.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Jaký je doopravdy názor veřejnosti, neví asi nikdo. Souhlasím s tím, že ze strany evropských orgánů i národních administrativ existuje ohromný dluh v oblasti komunikace a dialogu s občany (a ještě vidím pohříchu větší snahu na straně těch zatracovaných evropských orgánů než třeba české vlády). Netroufal bych si však říci, jako tak činíš ty, že obyvatelstvo není na změny připraveno (mimochodem, o jakých změnách vlastně přesně mluvíš?). Možná bychom byli oba dva nemile překvapeni, kdyby mlčící většina doopravdy vyjádřila svůj názor.

Ad to zklidnění vztahů - myslíš? Jakých vztahů? Mezi státy? Mezi státy a jejich občany? A potom co? Vážně myslíš, že se státy chytí za nos a zavedou obecnou seriózní debatu s veřejností na téma budoucnost a směřování Unie?? Vážně jsi to ty, kdo podsouvám stoupencům LS jakousi bláhovou víru ve světlé zítřky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam