• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva

Hodně se o ní mluví, ale kdo z nás jí viděl? Víte o čem je? Někdo jí kvituje a druhý odmítá. Co nám přinese a co jejím přijetím případně ztratíme? Získala si Lisabonská smlouva Vaši pozornost? Klub o otázkách a odpovědích k tématu Lisabonská smlouvy.

Stručné info a Lisabonská smlouva ke stažení | Plný text nálezu Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě | Abstrakt rozhodnutí ve věci Lisabonské smlouvy

HLASUJTE - Má prezident EU odpovídající pravomoce?

Rozbor nálezu LS - část: -I- | -II- | -III-

20.11.09 - Aktuální téma: Novým prezidentem EU se stal Belgický premiér Herman Van Rompuy
    4.11.09 - Předchozí téma: Prezident Václav Klaus v úterý 3.11.2009 v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu
    rozbalit záhlaví
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    _BENNY: No, jestli to jejich vyjádření chápu správně, tak jim jde zejména o to, aby se Čechům nedávalo nějaké politické prohlášení či výjimka z té listiny, kdy by se výslovně zmiňovaly Benešovy dekrety (podobně to nedávno formulovali Maďaři). Zkoušet tyhle věci propašovat na zasedání Evropské rady je dobrá záludnost - taky se toho všichni bojí jako čert kříže. Výjimka pro Česko bude formulována naprosto neutrálně. A rozhodně bych neměl obavy z toho, že by to Merkelová blokovala...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEF_K: cimz mu da Rath za pravdu, ze on sel do dohody kvuli tomu, aby mel nemocnici v Koline statni a ne soukromou. coz jaksi nekoresponduje s tim co vsichni ostatni rikaji, tedy s tim ze nemocnice nema s lisabonskou dohodou nic spolecneho ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    _BENNY: Protože kdyby Bendl řekl, že nemocnice v Kolíně musí být soukromá, tak Rath vyletí s tím, že musí být státní. Tak už to v politice chodí:).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BANSHEE: a proc se museli v tomto duchu ozvat?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BANSHEE: Bod má spíš četka, tohle je jim podobné:). Hlavně je z toho vidět, jak "moc" je tato otázka pro Němce důležitá, když to FAZ i süddeutsche zeitung zcela opomíjejí:))).
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    JOSEF_K: Máš bod:) Našel jsem tohle (http://www.eu-info.de/dpa-europaticker/161484.html):

Sudetendeutsche fordern Hilfe von Merkel
    27.10.2009 20:57
    München (dpa) - Angesichts der Diskussion um eine Ausnahmeklausel für Tschechien von der Grundrechtecharta der Europäischen Union haben sich die Sudetendeutschen um Hilfe an Bundeskanzlerin Angela Merkel gewandt. In einem Schreiben an die Kanzlerin wurde diese am Dienstag aufgerufen, eine entsprechende Forderung des tschechischen Präsidenten Vaclav Klaus zurückzuweisen. Klaus will dadurch die umstrittenen Benes-Dekrete juristisch absichern und sein Land vor Rückgabeforderungen durch die nach dem Zweiten Weltkrieg vertriebenen Sudetendeutschen schützen.

Es sei «einfach nicht hinnehmbar», schrieb Johann Slezak von der Führung der Sudetendeutschen Landsmannschaft, wenn durch eine Ausnahme für die Tschechische Republik die «Verbrechen gegen die Menschlichkeit» - an den Sudetendeutschen und deutschen Soldaten - nachträglich sanktioniert würden. Slezak betonte, dass die Vertriebenen «auf Rache und Vergeltung verzichtet», aber «ihre Hoffnungen auf ein Europa gerichtet haben, das die Grundrechte aller Bürger schützt und in dem auch die Vertreibungen aufgearbeitet werden.» Eine EU, «die Vertreibungen sanktioniert und nicht aufarbeitet», sei damit nicht gemeint gewesen, heißt es in dem Schreiben.

Ale na stránkách DPA samotné nic, na stránkách Landsmannschaftu taky nic. Je to divný...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jen tak mimochodem, našli jste někdo někde originál té zprávy? Lidovky, novinky i idnes se odvolávají na četku a ta zase na DPA. Na DPA jsem nic nenašel, na FAZ pusto a prázdno a jinde taky žádná sláva. Není to jen nějaký štěk na nějakém sudetoněmeckém plátku, který se četce prostě zalíbil?

pozn.: možná jsem hledal blbě - mám práce nad hlavu a nemám čas se probírat kompletním německým tiskem...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    _BENNY: Jak jinak by měli asi reagovat? To je vcelku jasné, že se v tomhle duchu ozvat museli...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LONESTAR: takze davaji Klausovi de facto za pravdu, vynikajici :D
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    LEXIK: paroubkovina.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Vláda o riziku s Lisabonem věděla už v roce 2007, ale přešla ho – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/182110-vlada-o-riziku-s-lisabonem-vedela-uz-v-roce-2007-ale-presla-ho.html
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    LONESTAR: Tam jdu! :-)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    Prezident Klaus za nás bojuje, tvrdí Češi v průzkumu pro LN - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/prezident-klaus-za-nas-bojuje-tvrdi-cesi-v-pruzkumu-fyp-/ln_domov.asp?c=A091015_210317_ln_domov_ani
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ANIMACE: Co všechno se mění přijetím Lisabonské smlouvy | Zahranicni.iHNed.cz -
    http://zahranicni.ihned.cz/c1-38678840-animace-co-vsechno-se-meni-prijetim-lisabonske-smlouvy
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    Pokud pominu problematiku zákazu retroaktivity, která by měla být jasná snad i neprávníkům, zdůraznila Česká republika rovněž i s ohledem na případné německé restituční nároky toto:

"Česká republika připomíná, že ustanovení Listiny základních práv Evropské unie jsou určena orgánům a institucím Evropské unie v souladu se zásadou subsidiarity a rozdělením pravomocí mezi Evropskou unií a jejími členskými státy, jak bylo znovu potvrzeno v prohlášení (č. 18) o vymezení pravomocí. Česká republika zdůrazňuje, že její ustanovení jsou určena členským státům pouze tehdy, pokud provádějí právo Unie, a nikoli tehdy, když přijímají nebo provádějí vnitrostátní právo nezávisle na právu Unie." (Prohlášení č. 53 k LS)

Majetková práva a soukromoprávní vztahy nejsou ani upravena právem Unie, které by případně vnitrostátní orgány prováděly, ani v nich orgány Unie nemají žádné pravomoci. Z této logiky se tudíž Listina nemůže na takové nároky ani použít. Tečka.

(A hlavně mi tu zase nezačněte omílat, že je to "jen" prohlášení. Je sice hezké, že současné debaty přispívají k šíření právní osvěty a lidé už i vědí, že je jistý rozdíl mezi protokolem a prohlášením, nicméně takovéto prohlášení má zejména hodnotu symbolickou - ČR tu zdůrazňuje něco, co je v LS takto napsáno, tedy dává všem najevo, že je to pro ni důležité. Není to prohlášení typu: "ČR prohlašuje, že nebude nikdy nic po nikom chtít a naopak").
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JOSEF_K: ne nadarmo se říká, že "kde jsou dva právníci, tam jsou nejmíň tři právní názory" :-(

JOSEF_K: on už je jen rentiér, já bych to možná neriskoval ani s tím zubem :-D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: A ještě doplněk: v právních otázkách se spoléhám raději na vyjádření právníka. Až mě bude bolet zub, pana Macka určitě vyhledám:).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LONESTAR: Ale zásadní otázka se přece netýká česko - německé deklarace. Podle názoru všemožných právníků je teorie, podle níž by LS mohla prolomit Benešovy dekrety, úplně mimo. Ptej se těch právníků, ne mě, já ti to neobjasním. Ovšem z hlediska logiky se mi šance sudetských Němců jeví podobné jako těch Turků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam