• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Hele, ke Klausovi nenávist opravdu necítím, spíš lítost, že je tam, kde je. Ale tvoje vyjádření, že "to je prezident, kdo ctí demokracii a komu nelze nic vytknout", to asi žertuješ, že? Opravdu se mu (v souvislosti s LS) nedá nic vytknout? No tak...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BURKHAR: bruselsky urednici jsou nejakej jinej druh nebo narod?:)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    OMG, kokot Vašek, teď si s náma ty kurvy bruselský úřednický budou vytírat prdel...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: nezaujaty! :o)



    Ostatne, myslim si, ze vsichni ti, kteri tady (a jinde) blili na prezidenta republiky, ze je to hajzl, ktery zdrzuje ratifikaci, by se meli omluvit a pripustit, ze to je prezident, kdo cti demokracii a komu nelze nic vytknout.

    Urcite se zde najde spousta takovych, ale nepredpokladam, ze by nekdo z eurofanatiku byl schopny se zastavit a prekonat vlastni nenavist.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: mam sve lidi vsude:-) CTK je na me kratka.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BANSHEE: No, koukal jsem na přímý přenos na ČT24:). Byl bych se tam šel podívat, ale chtějí formální oděv a já jsem dneska v tričku a kožené bundě:)).
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    FEMUR:
    JOSEF_K: Tyjo, vy jste rychlejší než všechny četky světa:))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FEMUR: Ano, přesně tak.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    hm tak to podepsal:_)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    ¨huste tak kdyby to podepsal dneska tak veme vitr z plachet vsem rychetskemu a fischerovi pac se bude v mediich jne resit ze to podepsal..

    btw nemuzu ted sledovat tiskovku ale doneslo s emi ze to prje uz ve tri podepsal. a ted soptil na US:-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: a to by bylo huste:_))) tak udela to podle me mezi amerikou a berlinem:-))
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    FEMUR: Teď jsem zahlédnul v nějaké strašlivé diskusi názor čtenáře, že by Klaus mohl podepsat 8.11. u příležitosti výročí bitvy na Bílé Hoře:) On má sice slabost pro ten Blaník, ale tohle by se mu mohlo taky líbit:)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    pockejme si s cim s evytasi ted Hrad , TK je od 16 hodin.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: ¨podepisuji:-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Ta český výjimka má stejný status jako ta irská - tedy je to politický závazek všech členských států, který bude při nejbližší novelizaci primárního práva (tedy v příští přístupové smlouvě) formálně do zakládacích smluv včleněn formou protokolu. Do té doby právně závazný není - tedy v českém případě platí, že pro nás bude ona evropská listina základních práv řekněme dva roky platit se vším všudy a jakmile vstoupí daná přístupová smlouva v platnost, bude její aplikace omezena. (Tím rovněž padá Klausův argument, pokud jde o obavy o majetky před podáními sudetských Němců u ESD - ti tak mohou bez problémů v příštích měsících učinit. Schválně, kolik jich bude?:))

    Přístupová smlouva s Chorvatskem či Islandem tedy bude tuto českou výjimku obsahovat, ledaže samotná ČR se tohoto požadavku zřekne. Což je samozřejmě také možné, leč nepříliš pravděpodobné, bude-li v té době stále týž prezident.

    S tvým "amatérským pocitem" souhlasím - má-li mít tato výjimka pro nás opravdu efekt (když už nemá smysl), bylo by třeba, aby byla platná od vstupu LS v platnost. Musela by tedy být ratifikována všemi členskými státy nyní. Což by znamenalo svolat mezivládní konferenci, přijmout a podepsat text onoho protokolu a nechat všechny státy změnu ratifikovat (v Irsku zřejmě referendem - ale možná ne). Proces řekněme na půl roku, pokud by všichni byli extra rychlí. Pokud by sis to představoval jako "přeratifikaci" celé LS, bylo by to opět na dva roky, neboť by se formálně jednalo o novou smlouvu (a jistě si dokážeš i ty představit, že třeba v ČR by se opět podávala podání k ÚS apod.).

    Je vidět, že to je jen hra - pro Klause (a jen pro něj - nezapomínej, že celou době jedná čistě za sebe, bez ohledu na názory parlamentu) to zase tak zásadní není, ale zachová si tvář. A možná si splní secret mission zabránit aplikaci sociálních práv z uvedené listiny. Ostatní státy to už chtějí mít z krku, ale nehodlají se kvůli nám přetrhnout - vždyť ČR dva roky po dohodě má dodatečné požadavky, to není zrovna jadnání v dobré víře. Vycházejí nám vstříc, ale je třeba najít co nejsnadnější a nejrychlejší řešení. Už takhle stojí příliš mnoho věcí...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    ATOMOUSEK:
    politicky dodatek, nikoli pravne zavazny, a ano pri schvalovani dalsi pristupove smlouvy tam bude tato podminka pro nas aby doslo k ratifikaci 26tkou repsketřive 27tkou.

    takze ratifikovano to bude pri dalsi pristupove smlouve.

    - protoze by to vyzadovalo REratifikaci v 27tce a to v tuto chvilku neni mozne z procesnich a institucialnich duvodu. Lisabon tedy vstpoupi v platnost tak ja je.. a ta vyjimka v protokolu 30 se ratifikuje "priste". neb EU by byla pomerne ochromena neb dle mandatu nemuze komise prodlouzit svuj mandat o delsi periodu nez je 6 mesicu, a tim padem by to byl docela chaos neb by se v 27 statech nestihlo provest tuto ratifikaci. ted se na scenu dostava i to ze v mnoha zemich bvy proste neprosla viz GB.

    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    FEMUR:
    BANSHEE:
    Jaky status ma ona podminka do te doby, nez bude podepsana smlouva o vstupu Chorvatska? Znamena to, ze Chorvatsko musi byt v nejakem casovem horizontu prijato a v pristupove smlouve musi byt tato podminka zminena?

    Osobne mam amatersky pocit, ze daleko vic fer by bylo, kdyby se to proste znovu ratifikovalo vsemi staty a bylo by po problemech, ale zajima me vas (nezaujaty) nazor - ciste technicky pohled, ve kterem se nebude zrcadlit ani nutnost chranit neci desetilete dilo, ani strach, ze by to znovu neproslo pres parlamenty a uz vubec ne neco jako ze je to zbytecna prace politiku jinych statu a podobne.

    Asi to rozvinu: Predpokladejme, ze tu smlouvu vsichni v Evrope chteji, ze s ni vsichni plne souhlasi a ze jsou vsichni natolik moudri, ze kdyz se chteji na necem dohodnout, dohodnou se.
    Co by takove staty vedlo k tomu, aby presunuli ratifikaci teto smlouvy az do doby, nez se bude ratifikovat uplne jina smlouva?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: diky:-) mel jsme pocit ze se mi to bud zda , nebo je nekdo zamerne dement:-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    FEMUR: Ne, nezdá se ti to. Máš pravdu - a "právník Britských listů" by se nad sebou mohl zamyslet...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam