• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    HAREMHEB: Teď nevím, jestli si to uvědomuješ, ale byl to právě Maastricht, kterým formálně zaniklo EHS. Byl to Maastricht, který založil EU s jejími mezinárodněpolitickými ambicemi, s jejím přesahem do spravedlnosti, vnitra a bezpečnosti. Jistě něco takového bylo snazší dohodnout mezi pouhými dvanácti zeměmi, navíc v poměrně euforické době počátku devadesátých let, než by tomu bylo nyní. Každopádně Lisabon považuji za sice významnější novelu než byly Amsterdam či Nice, ale i tak je to relativně opatrný krok. Naopak mediální povyk kolem něj je až neúměrný jeho reálnému významu.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    To máš pravdu, byl jsem příliš obecný, přiznávám. Současný stav je však podobnější situaci před oběma válkami, než všemu následujícímu.
    Měl-li bych však vytyčit zásadní přerod EU, tak to není Maastricht ale právě LS. EHS mělo zůstat u ekonomické integrace a nesdružovat politicky. Chápu však, že když silový přechod k EUR zafungoval, zkusili to i s poitickou LS. Změníme pravidla a ono se to nějak srovná... Nač čekat, až to bude připraveno, slazeno a žádoucí?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    HAREMHEB: Mně jenom fascinuje, že pro tebe "LS porušila rovnovážný stav, který tu panoval po dlouhá desetiletí". Během těch dlouhých desetiletí jsme tu měli studenou válku, pád železné opony, státy zanikaly i vznikaly, padaly diktatury - a mezi tím bylo právě EHS spíše stabilním prvkem. V rámci evropské integrace došlo k opravdu podstatné změně Maastrichtskou smlouvou, kdy vznikla EU. O deset let později následovalo rozšíření o 10 nových zemí - tomu říkám posun mocenské rovnováhy.

    Ale LS? Nezveličuješ trochu?:)
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    BANSHEE: To co ty bys rozepsal do jedné knihy, já jsem shrnul do jedné věty. Nehodlám zde s tebou polemizovat o zjevných faktech.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    HAREMHEB: Jak ta LS zásadně mění mocenská pravidla v Evropě, prosím pěkně? Tím, že se ve všech oblastech pravomocí EU začíná rozhodovat ve spolurozhodování s EP? Nebo že o energetice se od nynějška bude rozhodovat kvalifikovanou většinou? Ts, ts, ts...
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    Dnes začala platit Lisabonská smlouva.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    BANSHEE: Zbytečný dotaz. Zásadní změnu mocenských pravidel v Evropě.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    HAREMHEB: A co s tímhle vším má společného LS??
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    BANSHEE: V podstatě ve valné většině Evropy platí hranice narýsované po první a druhé světové válce za významného přispění vlivu USA. Kdyby se EU udržela například 50 let a pak se rozložila, určitě na povrch vystoupí národnostní vášně v podobě "Velkého Maďarska", konfliktu o Slezsko a dalších skrytých problémů. Čím dále EU pokročí v integraci, tím problematičtější bude rozpad. Nemluvě o přistěhovalectví.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LOKI_CZ: LS ještě ani nezačala platit a už máš jasno? To je super:) Po té volbě Van Rompuy - Ashtonová je jasno hlavně v tom, že i nadále si hlavní slovo chtějí ponechat jednotlivé státy...

    HAREMHEB: Čím konkrétně LS porušila "rovnovážný stav, který zde panoval po dlouhá desetiletí"? To by mne fakt zajímalo...
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    LONESTAR: Zas tak jist bych si absencí války nebyl. Stačí se podívat na celou řadu rozporů mezi státy, které panují již dnes. LS porušila rovnovážný stav, který zde panoval po dlouhá desetiletí a nová rovnováha se po případném rozpadu bude hledat obtížně.
    LOKI_CZ
    LOKI_CZ --- ---
    RIMRR: Pff.. prezident EU bude proste jen dalsi loutka bez pravomoci.
    Proste vec co se totalne miji ucinkem jaky by mela mit.. Lisabon jak se vsude proklamovalo mel EU posilit a sjednotit prave pro "jednani" s okolnim svetem, ale nejak se miji ucinkem.
    Jenze to by se system EU musel zmenit na prezidentsky a to asi nijak nehrozi :-/
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LOKI_CZ: Ad uprchlíci a energetika - obě věci byly už tady nebo vedle v auditku o EU několikrát debatovány, takže si to spíš zkus vyfiltrovat.

    Pokud jde o společnou zemědělskou politiku, ta spadá pod "centrální řízení", jak tomu říkáš, již téměř od samého začátku evropské integrace. Významná změna, kterou ovšem v tomto ohledu LS přináší, je skutečnost, že nyní bude zemědělství spadat do tzv. spolurozhodování, tedy že do vytváření zemědělské legislativy bude zapojen Evropský parlament...
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    RIMRR: Odpovídající čemu? Pravomoce jsou nastaveny poměrně volně a hodně se čekalo, jak je zvolená osoba vezme do ruky. Předpokládám, že Van Rompuy coby osvědčený mediátor bude úspěšný v hledání konsenzů mězi členskými státy - k tomu má pravomoci dostatečné. Naopak se asi nebude příliš silně profilovat navenek, takže mu stávající pravomoci budou postačovat...
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    Ani mi nejde o anketu jako takovou, spíše je to věc k diskusi. Má podle vašeho názoru prezident EU odpovídající pravomoce? (můžete hlasovat).
    LOKI_CZ
    LOKI_CZ --- ---
    ATOMOUSEK: Vnitrni rozpory pri zavadeni jednotne legislativy, zasahy do narodnich prav a zajmu ve strategickych odvetvich jako energetika a zemedelstvi EU oslabila dorazi ji masivni obcanske nepokoje ktere prerostou az v obcanskou valku mezi ilegalnimi imigranty a jejich potomky a puvodnimi domorodci.

    V te dobe ale uz ti kteri maji moc, penize a inteligenci budou mimo EU. V okamziku kdy by to vypadalo, ze se vzbourenemu obyvatelstvu (z mnoha duvodu nepredpokladam ze prevahu budou mit domorodci) dostanou do rukou atomove zbrane ve Francii a Velke Britanii prijdou na radu preventivni udery ze strany USA, Ruska a Cina nejspise take nezustane pozadu. Jaky bude dalsi vyvoj v "regionu" tezko rici.

    Myslite ze to vidim az prilis cerne? Nerekl bych, staci se podivat na nekolik poslednich "excesu" a hned uvidite budoucnost stejne cerne jako ja..
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ATOMOUSEK: EU se vnitřně rozloží i bez války (jako SSSR - první krok už udělala, má prezidenta :-D)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    LOKI_CZ: Je to tu mrtve, coz? :o)
    Cekal jsem, ze se nekdo zasvecenejsi ozve a odpovi ti... Ale je to podepsano, zretelne uz nema cenu to rozebirat.
    Socialisticky raj je takova nalepka, nevim, jestli ma smysl ji pouzivat. Vsak uvidime, jak to dopadne. Pripustme, ze bitva je ted uz nekde jinde. Jak moc se LS projevi, pripadne jak rychle, uvidime.


    RIMRR: Navrhuji anketu: Za jak dlouho dojde v Evrope k valce a k jake? (nejake casove horizonty a rozdeleni na valku expanzivni, obrannou, obcanskou nebo mezi jednotlivymi staty, jako vzdy)
    LOKI_CZ
    LOKI_CZ --- ---
    ATOMOUSEK: A co s nima jineho? Meli by je supem vracet. Jenze jakmile byt jen jedinneho prijmes, tak mas smulu. Pojedou dalsi..

    Dobre to maj vyreseni americani s Vizovou loterii.

    Kez by tohle lisabon vyresil a EU konecne prestala bejt tak multikulti, humanisticka, socialni a zacla bejt trochu tvrdsi ale proste to nejede...

    Spise mi to pripada ze se pres lisabonskou smlouvu posouvame i diky te uspechanosti k dalsimu "socialistickemu raji". A samozrejmne budoucim stale vice narustajicim problemum.. Nechci se dockat vypaleni Univerzity Karlovy nejakejma radoby demonstranty.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    LOKI_CZ: Uspechane to je, o tom neni pochyb. Co se uprchliku tyce, rekl bych, ze nejde o uprchliky jako takove, ale o koncentraky pro ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam