• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: 30 cm v umístění BR, pakliže jedno umístění je 1 cm od zadní zdi a druhý je 31 cm od zadní zdi hraje naprosto zásadní roli bez ohledu na vlnový dýlky (ty s tím nemají co do činění, jedná se o ucpávání vs. neucpávání BR).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tu malost sem uz popsal - 30 cm rozdil v umisteni basreflexu proste nehraje vzhledem k vlnovejm dylkam, kde pracuje, roli
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Tak že místnost má kmitny a uzly snad každej ví. Jak s tím souvisí délka vlny - kromě toho, že zkrátka na nějakejch frekvencích budeš mít ony kmitny a uzly? Furt bych se rád dočkal toho, že pohovoříš, co znamená, že je "knihovna a casto i mistnost [vůči vlně] akusticky mala". Tu malost bych poprosil. A jinak teda jsme se právě oficielně dozvěděli, že na umístění BR záleží kvůli tomu, kam člověk bednu umístí, čili věta "basrteflex vzadu nebo vpředu je úplně egal" je neplatná, protože polovina lidí vrazí bednu do knihovny nebo do police a přirazí zádama ke stěně. Délka vlny s velikostí knihovny, ve které bedna stojí, souvisí jako holínky s hodinkama.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: zandej pindoura zpatky do gati a bud svoje "pravdy" podpor faktama anebo mlc
    DEIKSAC: jinak jeste praktickej dusledek tybvychozi situace bylo, ze autorova produkce mela desne stazeny basy, duvod je myslim zrejmej
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MATT: problem maly mistnosti je hlavne ten, ze mas obvykle pomerne malo, ale zato vyrazne vybuzenejch uzlu, v kombinaci s umistenim to pak dela hodne. tohle je treba jedno domaci studio. Modra je zacatek, zelena po posunu beden a posl mista. problemovej peak je na 58 Hz, coz odpovida dylce mistnosti (mj basreflexy bejvaj ladeny nekde tady nebo niz), zatimco rozdil predni a zadni steny bedny je radove treba 30 cm, cili uplne mimo pasmo, kde br hraje. ty prakticky aspekty popsal wronski.

    MATT
    MATT --- ---
    WRONSKI: jasně, dík. mě hlavně zajímalo, jak je to s tou malou místností. ale zkusim si to najít sám, apoň už jsem se dozvěděl, co je to P a S vlna. Kolegové tim prozařujou vzorky, tak už aspoň vim, wocogo ;)

    MACHALIK: myslel jsem to tak, že vzduch je relativně pružnej (oproti vodě) a proto bych se nebál tlaků ve skruži.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MATT: IMHO pokud se umístí vyústění rezonátoru těsně ke zdi, tak je jednoduše kladena překážka proudění vzduchu a basreflexu klesá účinnost (což v některých případech nemusí být nutně na škodu).
    Pokud basreflex směřuje dopředu, může být víc slyšet turbulentní proudění (pokud má malou plochu průřezu a hrany), ale to bývá problém spíš u subwooferů.
    Rovněž, pří umístění vpředu, pokud je blbě udělané tlumení, mohou se vyšší frekvence vevnitř odrážet a "prolézat" rezonátorem ven, pochopitelně otočené a zpožděné, což může lehce zvlnit cháru.
    Domnívám se, že řešit v téhle kategorii umístění basreflexu je zbytečné.
    MATT
    MATT --- ---
    pohovořte, mě by to fakt zajímalo. si to představim na ňáký vlně třeba z lana, ale vzhledem k tomu, že zvuková vlna je akorat průběh tlaků podél nějaký osy (nebo jejich derivace?) v jednom okamžiku. jediný co me napadá je, že se odrazí a vzniknou tan ňáký vyšší frekvence z kredence.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: No tak pohovoř, co má co vlna společnýho s čím. Když nejseš ten, kdo postrádá, tak honem. A co teprve 30 Hz, víš, jaká je tam lambda? To se nevleze skoro nikam! Co to znamená?
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: ja nejsem ten kdo postrada elementarni znalost akustiky:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: Pusť se do toho.
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: fyzika pro zakladni skolu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: No ne, nic si dovozovat nebudu, pohovoř o tom, co znamená, že vlnová délka. Rozepiš se na téma, jak se "vlna do pokoje nevleze". Už dlouho jsem to nečetl.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: vlnova dylka bejby, jsi li tak moudry, jak se tvatis, dovodis zbytek sam
    MACHALIK: ten fostex nejni az takovej zazrak, aby trhal zelezobetonovy skruze, to mu az prilis fandis, navic jeho xmax je jen 2,3mm, takze co se mnozstvi rozhejbanyho vzduchu tyce je na tom stejne jako slusnejsi 18"
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Mohl by sis i vlézt dovnitř.
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: kdybys to měl vyplněný vodou, tak bych o tom možná začal i uvažovat
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Prosimtě co znamená věta "coz je vlna kolem tri metru, vuci ktery je knihovna a casto i mistnost akusticky mala", to bych se strašně rád dozvěděl. Pohovoř, neboj se zajít do teorie, máš to zmáknutý jak sviňa.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: V tomto designu ne, ale kdybys dal do betonové skruže něco jako Fostex FW800HS, tak při větších výchylkách bych se o to bál (ačkoli je těžký si představit velký výchylky při tomhle průměru). Skruže obecně jsou stavěný na tlak zvenčí dovnitř (nahrnutá zemina) než přetlak vevnitř a okolo volnej prostor.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MATT: jenze to je umisteni, jinak na to hledi ten, co ma bedn na stojanech. plus br mas typicky ladenej nekam pod 50 hz, coz je vlna kolem tri metru, vuci ktery je knihovna a casto i mistnost akusticky mala
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MATT: diky, taxnad uz vyreseno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam