• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Počkej, ty ses nějak zacykloval nebo co? Snad jsem ti napsal, že port dozadu u beden přiraženejch ke zdi je problém a je to běžná věc u majitelů malejch škopků, kteří je narvou do knihovny hluboké 30 cm, takže bedna implicitně musí bejt až u stěny, jinak by vypadla čumákem z knihovny. Jsem myslel, že tohle je hotový, není?

    Tys nepochopil výhrady k portu dozadu a furt vykládáš o vlnovejch délkách, ale celou dobu je řeč o tom, že fučíš portem do štěrbiny místo volnýho prostoru. Na tvoje flašky vína chčije bílej tesák.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: hele, tri dny ti trvalo nahodit odpoved o tom, jak jsou bedny narvany na stenu bezna situace, ale o realnym vlivu umisteni portu ani slovo. Jestli akustice rozumis, pak by pro tebe nemel bejt problem podat neprustrelny vysvetleni.
    Akusticky mala/velka - lahev vina postavena pred vejskac je ve srovnani s vlnovou dylku velka a tudiz jeho chovani dost ovlivnuje. Pradelnik zakrejvajici subwoofer je naopak vec zanedbatelna. knihovna, sama o sobe pruzvucna a hluboka pra desitek cm, je uplne zanedbatelna.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: No máš na to jako na mnoho věcí svůj vlastní názor. "Akusticky malá knihovna" je spojení, který si budu dlouho pamatovat.
    CROME
    CROME --- ---
    nojo starej Machal troli kde muze Hifi auditko je mu uz maly...brace youself
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: uplne tesne na zed je stejne nikdo nenapere, napr. kvuíi kabelum, takze nejaka zmena ladeni br nebo promena bedny na uzavrenou nehrozi. Z akustickyho hlediska je ten rozdil proste nezajimavej, ale vasne to vzbuzuje koukam vetsi nez hokej
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    ..a to sem chtel jen vedet, jestli ty bedny zapojim do veze kablikama nebo cimzeto :) .. jo, je tu veselo :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Bedna ve stěně není extrémní, ale velmi běžnej případ, a proto se zde už od začátku mluví o tom, že BR vzadu je věc na zvážení, ostatně se o tom mluví i v té recenzi na Heco Victa, která to celý spustila. BR vzadu se ostatně úplně u všech beden zmiňuje jako potenciální nevýhoda - protože potenciální nevýhoda to je. Že ty předpokládáš, že si borec, kterej kupuje bedny za 4000 korun, k nim dá i stojany a postaví je na volno do prostoru, je tvůj problém, vskutečnosti nejspíš skončí hned okolo televize na takovým tom malým placatým stolku - narvaný ke zdi. Jako drtivá většina levnejch malejch beden. Tvůj kámoš s odměřeným peakem z domácího studia je pěknej, ale irelevantní.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MATT: asi o metr smerem ke zdi
    MACHALIK: sorry, ale extremni pripady vubec nehodlam resit
    MATT
    MATT --- ---
    DEIKSAC: a o kolik se v tomhle případě posunuly bedny a posluchač?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: 30 cm v umístění BR, pakliže jedno umístění je 1 cm od zadní zdi a druhý je 31 cm od zadní zdi hraje naprosto zásadní roli bez ohledu na vlnový dýlky (ty s tím nemají co do činění, jedná se o ucpávání vs. neucpávání BR).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    tu malost sem uz popsal - 30 cm rozdil v umisteni basreflexu proste nehraje vzhledem k vlnovejm dylkam, kde pracuje, roli
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEIKSAC: Tak že místnost má kmitny a uzly snad každej ví. Jak s tím souvisí délka vlny - kromě toho, že zkrátka na nějakejch frekvencích budeš mít ony kmitny a uzly? Furt bych se rád dočkal toho, že pohovoříš, co znamená, že je "knihovna a casto i mistnost [vůči vlně] akusticky mala". Tu malost bych poprosil. A jinak teda jsme se právě oficielně dozvěděli, že na umístění BR záleží kvůli tomu, kam člověk bednu umístí, čili věta "basrteflex vzadu nebo vpředu je úplně egal" je neplatná, protože polovina lidí vrazí bednu do knihovny nebo do police a přirazí zádama ke stěně. Délka vlny s velikostí knihovny, ve které bedna stojí, souvisí jako holínky s hodinkama.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MACHALIK: zandej pindoura zpatky do gati a bud svoje "pravdy" podpor faktama anebo mlc
    DEIKSAC: jinak jeste praktickej dusledek tybvychozi situace bylo, ze autorova produkce mela desne stazeny basy, duvod je myslim zrejmej
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MATT: problem maly mistnosti je hlavne ten, ze mas obvykle pomerne malo, ale zato vyrazne vybuzenejch uzlu, v kombinaci s umistenim to pak dela hodne. tohle je treba jedno domaci studio. Modra je zacatek, zelena po posunu beden a posl mista. problemovej peak je na 58 Hz, coz odpovida dylce mistnosti (mj basreflexy bejvaj ladeny nekde tady nebo niz), zatimco rozdil predni a zadni steny bedny je radove treba 30 cm, cili uplne mimo pasmo, kde br hraje. ty prakticky aspekty popsal wronski.

    MATT
    MATT --- ---
    WRONSKI: jasně, dík. mě hlavně zajímalo, jak je to s tou malou místností. ale zkusim si to najít sám, apoň už jsem se dozvěděl, co je to P a S vlna. Kolegové tim prozařujou vzorky, tak už aspoň vim, wocogo ;)

    MACHALIK: myslel jsem to tak, že vzduch je relativně pružnej (oproti vodě) a proto bych se nebál tlaků ve skruži.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MATT: IMHO pokud se umístí vyústění rezonátoru těsně ke zdi, tak je jednoduše kladena překážka proudění vzduchu a basreflexu klesá účinnost (což v některých případech nemusí být nutně na škodu).
    Pokud basreflex směřuje dopředu, může být víc slyšet turbulentní proudění (pokud má malou plochu průřezu a hrany), ale to bývá problém spíš u subwooferů.
    Rovněž, pří umístění vpředu, pokud je blbě udělané tlumení, mohou se vyšší frekvence vevnitř odrážet a "prolézat" rezonátorem ven, pochopitelně otočené a zpožděné, což může lehce zvlnit cháru.
    Domnívám se, že řešit v téhle kategorii umístění basreflexu je zbytečné.
    MATT
    MATT --- ---
    pohovořte, mě by to fakt zajímalo. si to představim na ňáký vlně třeba z lana, ale vzhledem k tomu, že zvuková vlna je akorat průběh tlaků podél nějaký osy (nebo jejich derivace?) v jednom okamžiku. jediný co me napadá je, že se odrazí a vzniknou tan ňáký vyšší frekvence z kredence.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: No tak pohovoř, co má co vlna společnýho s čím. Když nejseš ten, kdo postrádá, tak honem. A co teprve 30 Hz, víš, jaká je tam lambda? To se nevleze skoro nikam! Co to znamená?
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: ja nejsem ten kdo postrada elementarni znalost akustiky:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: Pusť se do toho.
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: fyzika pro zakladni skolu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam