DEIKSAC: Já se na to zeptám když tak ještě vedle na fóru, ale podle mě se na to díváš špatně. Na jednu stranu se fr změní tím, že se z relativně jednoduchýho systému, jakým je homogenní - v případě ikeje nám to komplikuje dutá - police, chovající se do jisté míry jako ozvučnice, stane senvič složenej z této plus hromady nehomogenní zátěže knih, která navíc nemá vlastní rezonanci, stejně jako guma třeba, a na druhou stranu se mnohonásobně zvýší její hmotnost. To obojí povede ke snížení fr. Aby toho ale nebylo dost, je každá vodorovná police na x místech přerušená stojnou, která ji dělí na mnoho krátkých, čímž se z ní stává několik krátkých polic s vyšší rezonancí než jedna dlouhá, ale i těm při zatížaní zase fr klesne. Celá ta věc je akademičtější než by bylo zdrávo, ale v případě nějaké matematické simplifikace si skutečně myslím, že kdyby se změřila fr knihovny nenaložené a naložené kupř. tím, že bys do prázdné knihovny umístil generátor klouzavýho sinu a pak ve volným prostoru měřil jeho zesílení na nějakým konkrétním peaku (samo by ten peak nesměl být vlastní generátoru), případně by to šlo měřit třeba laserem na úrovni mechanickýho kmitání police (tři lasery pro tři osy), tak po naložení téže police knihami a provedení stejnýho pokusu jsem si velmi jistej, že fr bude nižší a amplituda nižší až nonexistentní (jinými slovy je zatlumená). Ale přidáním hmotnosti se ještě nikdy fr nezvedla. Vždyť kmitáš větší hmotností při použití stejné síly - výsledkem jsou pomalejší a slabší kmity :) Něco jinýho je sklenička, kterou plníš vodou, tam se fr zvyšuje, ale to je tím, že se zmenšuje plocha a hmotnost kmitající membrány (zalitá část skleničky je tlumena), stejně jako u struny laděním nahoru navíjíš část hmotnosti toho drátu pryč z kmitajícího systému.