• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    AKA_THE_A: Uvažuju o tom, časem to přinejmenším vyzkouším. Teď to není třeba, takže v blízké době plánuju koupit nějaké Arduino nebo obdobu a rozšiřovat znalosti na něm, ale to už je tady OT. :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    VOZKA: když už bastlíš bedny tak snad i DIY zesík, ne? ;-)
    Moderní all-in-one integráče pro třídu D jsou docela schůdný i pro totálně neznalý a stavebnice (nebo rovnou hotový moduly) nejsou nějak výrazně dražší, i ta bedna se relativně levně použít z něčeho jinýho, třeba starý servery pro 19'' rack maj pěknou a bytelnou kastli která nebude moc těžká na předělání, přitom je lidi vyhazujou :D
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    AKA_THE_A: Mám je u otce protože do studentskýho bytu se mi stejně nevejdou (někteří jezdí na víkendy za přítelkyní, já za bednama), takže jeho receiverem Denon DRA-385RD. Co si k nim pořídím vlastního se uvidí časem až zas budu mít nějakej disposable income a bude to aktuální. A hraju přes externí zvukovku z kompu, takže zbytek neřeším.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DEIKSAC: Ono to s tím kondenzátorem afaik bylo tak, že byl problém s dostupností, a z nějakého důvodu jim tam ten dražší jako náhrada seděl nejvíc. Je pro ně zásadní aby bylo všechno dostupný furt a mohli to prodávat takhle jako stavebnici pohromadě z jednoho místa. A mně jako zcela nezkušenému zákazníkovi to vyhovuje taky, takže za mě dobrý. Jestli to šlo ve stejný kvalitě udělat ještě levnějc už neřešim protože to se svejma znalostma nedokážu odhalit, ale za informace díky :)
    Podobně i s kabelama - v návodu doporučujou 1,5mm pro výškáč a 2,5mm pro basák, říkal jsem si že to je určitě naddimenzovaný, ale metr kabelu nic moc nestojí, tak jsem se rozhodl to prostě udělat takhle.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    chápu, každopádně to má repromanie/reproobchod dobře byznysově podchycený :-) jinak za mě řešit typ kondenzátorů u měničů za pár stovek je fakt úsměvný, stejně jako něco takovýho připojovat něčim silnějším jak 2,5 mm2 (což je samo o sobě předimenzovaný)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DEIKSAC: Výhybky jsem si kupoval hotový, teď už bych si na ně troufl, tehdy jsem si netroufl. Ta ceny 750 je za verzi s lacinějšími kondenzátory, která už se neprodává, při rozkliknutí se ti ukáže možnost koupit dražší - set součástek stojí 956 (plus cena za plošňák), jedna hotová výhybka je za 1700. K tomu 900 za dva sety příslušenství - těsnění (pod středobas a terminály), nožičky, rouno na vycpání, terminály - finální cena je 7900 + kilo poštovný. Ten zbývající litr je 500 za bedny a zbytek za vodiče a páječku.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    VOZKA: a čim to krmíš?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    VOZKA: vidim 3200 repráky, 1500 výhybky, 400 dokumentace, tak mi tam zbejvaj ctyri litry
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DEIKSAC: Samotný dřevotřískový ozvučnice + lakování stály 500 Kč za obě, nejsem si jistej na co s těma čtyřma litrama reaguješ - mám tam něco napsaného nejasně? :) Zbytek ceny jsou měniče, dokumentace (400), hotové výhybky a vodiče, možná jsem tam započítal i nejlacinější páječku.

    Jinak jsem holt grafoman, a k tomu se mě ptalo víc známých na různé věci ohledně toho, tak jsem to sepsal takhle dohromady, no.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    každopádně bych jako věc hodnou stavby uvažoval SEOS zvukovody (http://www.diysoundgroup.com/plastic-seos-12.html), k tomu nějaký menší B&C, třeba DE 12, pokud by nebyly prachy na DE25 a nějakej decentnější 10 či 12", co umí hrát vyrovnaně aspoň do 1k5 či 2kHz, aby se to dalo rozumně dělit
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    VOZKA: tybláho takovýho textu :-) směrem nahoru při podobnym konceptu lze rozhodně dosáhnout lepších výsledků, ale nutno brát v potaz, že jeden seriozní 1" stojí víc, než sada repro na tuhle srandu. Plus teda jestli dal 4 litry za ty dřevotřískový bedny, tak jsi grand
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Před nějakou dobou jsem tu psal, že si časem chci zkusit stavbu DIY beden a že especiálně pokukuju po projektu Totem 100. Teď jsem bedny dokončil, chvíli poslouchal a napsal o tom celém článek na svůj občasník.
    Článek je celkem dlouhý - řeším tam stavbu, jak jsem se k tomu dostal i zvuk, takže jestli to je pro vás tl;dr, tak můj závěr je:
    -odladěné DIY se v low-endu (cena za nové bedny třeba do 20k) jednoznačně vyplatí
    -tenhle konkrétní projekt zvládne s nějakou pomocí postavit i člověk oborem nezasažený
    -celková cena jen něco přes 9k, přehraje to jak moje aktivní monitory za 13k, tak zcela s přehledem hifi sloupovky Mission 733 které byly hodnoceny jako bezkonkurenční kauf za 12k asi před patnácti lety (tj. dneska by nejspíš stály podstatně víc)
    -není to samozřejmě žádné absolutní řešení, pořád jsme v low-endu a o tom jak si DIY stojí ve vyšších kategoriích nevím, stejně tak nevím co se do desítky dá sehnat na bazaru, ale je bezesporu, že v téhle cenovce dávají smysl alespoň jako jedna z alternativ



    Jinak jsou to bedny zajímavé i návrhem, takže doporučuju přečíst nebo si o nich něco najít.

    Stavba DIY reprobeden Totem 100 | Blok
    http://www.naplavka.eu/stavba-diy-reprobeden-totem-100/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    čili pár kilowatt pmpo :-)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AKA_THE_A:
    tedy 2x70 pri 100% ucinnosti :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HAWKS: zdroj velikostí odpovídá tak do 4A, což by při 36V dávalo 144W :D
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    AKA_THE_A:
    videl bych to podobne :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HAWKS: 24-36V...
    Jinak těch 320W total celkem určitě neni RMS ;-)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MELOUN:
    no zezadu jsem precetl ze to ma napajeni 24V, a jestlize to dava 2x160W, tak je to 320W/24V a to jeste pri 100% ucinnosti
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    HAWKS: úplně teda nevím jak si k tomu číslu došel(?), ale já to popravdě takhle detailně nesledoval, spíš se ptal na reálné zkušenosti..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    MELOUN:
    coze..do 4Ohmu to dava 2x160W..to jakoze z toho zdroje to bere pres 13 A ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam