Jak se tu nedávno řešily ty 2.0 receivery, který vlastně mají všechno, jako plnohodnotný AV receivery pro domácí kino, akorát jsou pouze stereo - napadá mě dotaz: co vlastně takovej stereo receiver udělá s vícekanálovým zvukem z nějakýho filmu, kterej do něho přivedu? Přehraje jenom ty dva přední a zbytek zahodí, nebo to umí nějak "rozpustit" do těch dvou, aby o to posluchač v mezích možností nepřišel? Například efektovej kanál, jehož absence by asi byla celkem slyšitelná..? Já teď doma provozuju 7.1 receiver, ale mám ho taky jenom ve stereu, protože mi to tak nějak stačí a pro surround repro bych stejně horko těžko vymýšlel nějaký fungující umístění. A ten můj AVR mi podle počtu připojených beden, který si sám detekuje, nabídne pouze určitý možný poslechový režimy, a vypozorováno mám, že i když je to jenom 2.0, tak je rozdíl jestli pustím plnohodnotnou dts/dolby digital stopu, nebo nějakou analogovou už předem downmixnutou do sterea. Jinýma slovama budí to ve mně dojem, že i při poslechu ve stereu je lepší použít vícekanálovou zvukovou stopu, než obyč. stereo.
Poslouchám rád i hudbu, a s ohledem na to, že stávající AVR je po stránce poruchovosti celkem rizikový Onkyo (zatím drží, ale je velká šance, že se časem vysere ta "pověstná" HDMI deska), přemýšlím, čím ho případně nahradit, a jestli nutně znovu volit vícekanálovej stroj, když poslouchám jenom stereo. A na hudbu by třeba to nedávno zde uváděný
Onkyo TX-8270 bylo určitě lepší, než asi jakejkoliv jinej vícekanálovej AVR v podobné cenové relaci.