• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Je tu někdo, kdo se trochu vyzná v elektrotechnice, součástkách atp.? Mám takovej zajímavej případ, aspoň pro mě teda, kterej mně vrtá hlavou: bábině naší skoro přestal fungovat ovladač k TV LG - prostě to musela šíleně silně mačkat, aby to něco udělalo. Dokonce to prej léčila tak, že to dycky dala na radiátor, a pak to trochu jelo, ale jenom na chvíli. Mno, si myslím, že tomu asi moc nepomohla, ale budiž. Náhodou jsem na netu při hledání novýho ovladače narazil na video na yoyutube, ve kterým bylo popsaný, že se to dá rozdělat, ten gumovej plát s tlačítkama i desku s kontaktama očistit isopropylalkoholem, a zase poskládat a mělo by to fungovat. Tak jsem to zkusil, že za nic nedám a když to nepojede, tak holt objednám novej ovladač, ale voila!, ono to fakt jede jak nový. Babička má šílenou radost, že ušetří tři stovky, ale mně od té doby vrtá hlavou CO byla ta vlhkost všude v ovladači, najmě teda právě zespoda na té gumě s tlačítkama a taky na té desce s kontaktama - ne úplně voda, spíš jakoby něco trochu hustšího a mastnějšího. Trochu mně to konzistencí připomnělo takovej ten viks, co vyteče z baterií, a možná se tomu právě pomohlo i tím vyhříváním na radiátoru, ale baterie byly v pořádku, prostor pro baterie v ovladači čistej a suchej - a to by nejspíš nebyl, kdyby tam někdy nějaký baterie vytekly. Co to teda mohlo být? Díky.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    Ahoj,
    sháním malý zesilovač k počítači. Požadavky: 1x RCA in, 1x USB DAC, a třeba i BT (minimálně s kodekem aptx) Našel jsem jeden ideální, ale je dost drahý (TEAC AI-301DA-X). Nevíte, jestli jsou na trhu (i klidně na Aliexpresu) nějaké podobné? Našel jsem buď levné, ale velké, nebo malé, ale podobně drahé (např. Denon PMA-X0). A k Aliexpresu nemám moc důvěru po dvou zpackaných nákupech, kdy jsem zboží vracel na svoje náklady :-( Díky.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    VOZKA: to taky zní jako docela fajn plán :) díky
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    HAWLIS: pokud bys zvládl trochu diy, tj. koupit hotovej modul bez krabičky a na něj si do šroubovacích terminálů přidělat konektory a případně vyrobit nějakou krabičku, tak na nižší výkony (třeba pro použití na stůl, ale záleží na citlivosti reprobeden, s citlivějšíma to udělá slušnej randál) vychází nejlíp TDA7297, který koupíš z Ali za 60 Kč nebo z GME ihned za 180 Kč, napájeno 12V 2A zdrojem do zásuvky za stovku. Na o kousek vyšší výkony jsou nejlevnější rozumný TPA3116D2 moduly, který můžeš napájet laptopovým zdrojem (vyšší voltáž = vyšší výkon, max 24V).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HAWLIS: hrat to bude, imho je zbytecny 2.1 (subwoofer), muzes i popremyslet, nechces-li rovnou i bluetooth a pokud chces lepsi kvalitu, tak hledej TDA7498, uz je to ale drazsi. Usetrit taky muzes, pokud mas doma zdroj - treba starej od laptopu.
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    MARASAN: tak je fakt, že mě aliexpress nenapadl. třeba tohle? bude stačit?
    https://www.aliexpress.com/...&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=74092507-1e0a-40b4-97f2-785b16d4a843
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HAWLIS: repro Yamana? Tak to asi zesik Deimon, P.M.P.O. 500W

no ale vazne -zesik z bazaru nebo hotovou digitalni mrtku v krabicce z AliExpressu za +/- $20
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    Ahoj :) Prosím pěkně o pomoc .) mám doma repra z cca 25 let staré hifi soustavy Yamana NS CC5
    tady jsem našel obrázek https://www.picclickimg.com/...2116247525_/Yamaha-NS-CC5-Bookshelf-Stereo-Speaker-Set-Pair-Works.jpg (zezadu je jen název modelu)
    Čím to rozehrát? Nechce se mi pořizovat nový drahý zesilovač, tak budu rád za tipy na nějaká levnější a funkční řešení. Nebo ideálně, pokud se vám někomu válí doma něco, co by mi fungovalo, rád vás toho zbavím :) předem díky :)
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Sháním nějaký levný regálovky do místnosti 20m2. Umístění na polici viz obrázek cca ve výšce 160cm. Jsem si vědom toho, že umístění není ideál, ale asi s ním moc nehnu (max posunout trochu od rohu). Má cenu řešit repro se zadním bassreflexem jako například Dali Spektor 2 (výrobce doporučuje vzdálenost od zdi v rozmezí 1 - 80 cm) nebo se zadnímu basreflexu úplně vyhnout?
    Na hifionline je například Wharfedale Diamond 11.1 za 6k (bassreflex spodní):
    Wharfedale Diamond 11.1 bílé - Reprosoustavy - HiFi Bazar - www.hifionline.cz
    https://www.hifionline.cz/hifibazar/prodam/reprosoustavy/wharfedale/93183-diamond-11-1-bile/

Díky za tipy a doporučení.

TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, nemate nekdo starej nefunkcni tascam portastudio 424? mam tam zlamane kolecko pro odskakovani hlavy v kazetaku. konkretne https://nemecko.ubal.to/tascam/lab-front-orez.jpg - nevite pripadne, kde ho splasit? (uvazuji i o variante nekde ho vytisknout ci odlit, ale pokud by se nekomu valelo nevyuzite, proc se s tim srat...) Dik.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPIKE411: centr chybi vyrazne nebo mam problem s jeho hlasitosti,kterou prehravaji efekty a muzika. resim to na RPi a Kodi furt. Nekdy je teda spatna i 2.0 stopa :-/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MADCAT: Normálně se provede downmix, tj. smíchání kanálů, pokud není přímo nastavená preference PCM 2.0 stopy (pokud je dostupná - např. na DVD je povinná; BD si nepamatuju).
    Nejvíc/nejdřív bys pocítil chybějící centr, protože tam je velká část dialogů.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Jak se tu nedávno řešily ty 2.0 receivery, který vlastně mají všechno, jako plnohodnotný AV receivery pro domácí kino, akorát jsou pouze stereo - napadá mě dotaz: co vlastně takovej stereo receiver udělá s vícekanálovým zvukem z nějakýho filmu, kterej do něho přivedu? Přehraje jenom ty dva přední a zbytek zahodí, nebo to umí nějak "rozpustit" do těch dvou, aby o to posluchač v mezích možností nepřišel? Například efektovej kanál, jehož absence by asi byla celkem slyšitelná..? Já teď doma provozuju 7.1 receiver, ale mám ho taky jenom ve stereu, protože mi to tak nějak stačí a pro surround repro bych stejně horko těžko vymýšlel nějaký fungující umístění. A ten můj AVR mi podle počtu připojených beden, který si sám detekuje, nabídne pouze určitý možný poslechový režimy, a vypozorováno mám, že i když je to jenom 2.0, tak je rozdíl jestli pustím plnohodnotnou dts/dolby digital stopu, nebo nějakou analogovou už předem downmixnutou do sterea. Jinýma slovama budí to ve mně dojem, že i při poslechu ve stereu je lepší použít vícekanálovou zvukovou stopu, než obyč. stereo.

Poslouchám rád i hudbu, a s ohledem na to, že stávající AVR je po stránce poruchovosti celkem rizikový Onkyo (zatím drží, ale je velká šance, že se časem vysere ta "pověstná" HDMI deska), přemýšlím, čím ho případně nahradit, a jestli nutně znovu volit vícekanálovej stroj, když poslouchám jenom stereo. A na hudbu by třeba to nedávno zde uváděný Onkyo TX-8270 bylo určitě lepší, než asi jakejkoliv jinej vícekanálovej AVR v podobné cenové relaci.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    TAP: ja mam q acoustics bt3 , daji se obcas sehnat rozbalene na ebay za okolo 100gbp. Hrajou fajn na jejich rozmery
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    TAP: Tak zavři oči a dej těch 11 místo 8:-) Později můžeš dokoupit sub...
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    TAP: jo, pardon. Tak 359 EUR. Lehce pod devět tisíc.
    TAP
    TAP --- ---
    ASYMETRIC: to jsou asi ty 41M, ty pasivní.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    TAP: Klipsch za 11? V Německu stojí pár 200 EUR.
    TAP
    TAP --- ---
    sakra aby se v tom čert vyznal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam