Byla jsem oslovena v poště o výsledky Sony SRS-XB23 a Lamax Storm1. Myslela jsem, že to nejdřív napíšu jenom tak rychle do pošty, ale vyšel mi z toho opět elaborát, tak dávám k dobru.
Sony SRS-XB23 modrá - Bluetooth reproduktor | Alza.cz
https://www.alza.cz/sony-srs-xb23-modra-d5875999.htm
Zvuk Sony mi trochu připomínal JBL. Nicméně Sony ubralo trochu basů, takže basy ve středních a vyšších hlasitostech nepřebíjely zbytek hudby. V nižších hlasitostech bohužel ale stále ano. Sice se dají basy vypnout, jak aplikací, tak tlačítkem na repráčku, ale potom je to takové opět tranzistorové. Na mluvené slovo fajn, ale na hudbu před spaním nic moc. V aplikaci je taky volba módu "Stereo/Mono". Repráček je ze začátku nastaven na "Mono", ale jakmile jej jednou přepnut do "Stereo", tak už první volba nemá ani smysl. Zvuk se hezky otevře do prostoru a je najednou celkově hezčí a prokreslenější. Takže jediné proč mě napadá vůbec volba pro Mono je, když by se připojil další reproduktor do dvojice a potom už by opravdu jeden hrál levý kanál a druhý pravý kanál. Bohužel tohle se bez aplikace přepnou nedá. A přišlo mi, že při připojení k jinému zařízení si to repráček občas pamatuje a občas ne. Na střední a hlasitější poslech je tedy Sony fajn. Basů je tak na hraně. Jsou sice znatelné, ale ještě furt nejsou obtěžující a nepřehlušují zbytek.
LAMAX Storm1 Turquoise - Bluetooth reproduktor | Alza.cz
https://www.alza.cz/lamax-storm1-d5672379.htm
Lamax Storm1 mě zaujal. Vlastně to byl nejlevnější kandidát (kupovala jsem ho za 1500,-) co jsem měla doma. A musím říct, že po tom všem si nevedl špatně. Ale musí se mu trochu pomoct nastavením. Nemá aplikaci, ale má tlačítko kterým se přepínají tři módy.
1. - Tranzistorák bez basů - opět super na mluvené slovo, ale nic víc.
2. - Basový režim. Přidá k módu 1 basy. Potom hraje tak průměrně. Je nějaká hudba slyšet, ale na jásání to rozhodně není. Basisty na druhou stranu asi nenadchne, některé jiné repráky toto zvládnou lépe.
3. - Asi nejlepší na poslech čehokoliv hudebního - opět něco jako Stereo mód + basa. Zvuk se otevře do prostoru, celkově mi přišel poslech hudby v tomhle nejhezčí a asi bych nepotřebovala na hudbu cokoliv jiného. Basový mód zde sice opět nastoupí, ale nějak nepřekrývá tolik hudbu.
Použitelné jsou teda pro mě jenom vlastně dvě nastavení ze tří. První pro mluvené slovo potichu a třetí pro hudbu. Druhý vlastně nedává smysl, pokud není člověk vyloženě milovníkem dunivosti, ale potom ho Lamax zklame a zvolí si stejně něco jiného.
Co může potěšit je, že Lamax má jack a taky slot na SD kartu. Sice hlavní použití ve formě bluetooth je jasné, ale může se to někdy hodit. Mám pocit, že to žádný jiný z testovaných kusů neměl.
Nejhezčí zvuk zatím ze zkoušených pro mě mělo Sony. Bohužel mu ale podkopává nohy opět to, že neumí tišší poslech, protože basy se tolik s nízkým volume neumírní a s vypnutým "ExtraBass" nebo jak tomu Sony říká, už to zase není na hudbu tak hezké. Na tuhle funkci by to chtělo ještě nějakou volbu mezi vypnuto a zapnuto, kde by bassy hrály tak napůl. A pokud by Sony dalo i tlačítko na přepínání "stereo/mono" módu rovnou na repráček, tak bych asi měla jasného univerzálního vítěze. Aktuálně se Sony nabízí kolem 2000,- a pokud není pro posluchače tišší poslech důležitý, je to za tu cenu rozhodně dobrá koupě a byl by to jasný vítěz. I když pro férovost musím říct, že startovní cena po vydání byla kolem 3000,-. Mimo to aktuálně koukám na Alzu a je nějaký "SonyWeek", kdy je tento reprák za 1600,- s jejich promo kódem.
Lamax hraje celkově hůř než Sony. Ale přišlo mí, že hraje lépe než zkoušený Anker, Niceboy i JBL. Díky tomu, že zvládne i tišší poslech - jeho "ExtraBass" jakoby víc reaguje na volume než u ostatních - je pro mě asi nejuniverzálnější. A ovládá se jenom na reproduktoru = žádná apliakace.
Na Alze je Lamax opět bez akce za 1890,-, ale dá se sehnat jinde za 1490,- (Datart, TSBohemia). Na Alze k němu ale dostanete jako bonus ještě LAMAX bezdrátová sluchátka. Nicméně zvuk reproduktoru ani jedna z věcí nevylepší.
Měla jsem velké dilema který z nich. Po poslechu Sony hrál Lamax prostě druhé housle. Ale při poslechu v jednu ráno, kdy nechci sousedy rušit, jasně přebral štafetu Lamax. Hrozně mě ještě zajíma LG Xboom (aktuálně asi PN5), tak jsem si říkala, že půjdu i tyto kandidáty vrátit oba a počkám až LG případně zlevní. Nicméně přítelkyni se Sony líbil natolik, že si ho ukořistila. Šla jsem s těžkým srdcem nakonec vrátit jenom Lamax....a vím, že to k němu nebylo fér.