• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    UMIAKI: To otočení na zadní zeď není úplný nesmysl, až si budeš místnost zařizovat tak to vyzkoušej, a to jak se směřování přímo na zeď, tak nějak natočené, aby ten jeden odraz ode zdi směřoval zvuk z osy repráků přímo na tebe. Dost možná to bude na zadní kanály fungovat :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    UMIAKI: Ne, výpadek u dodavatelů.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BREGALAD: No jo, to já vím, že když koupím sestavu subwooferu a 5 repráků za bratru 35 000, tak bude lepší než za 10 000 :-)

S těmi zadními máš samozřejmě pravdu, ale místnost to prostě nedovoluje - takže buď je otočím na zadní zeď, aby se zvuk odrazil anebo to prostě bude jen pravolevý surround. Taky je možnost použít sestavu 3.1.2 a ty 2 boční kabely bych prostě nevyužil.

A ty fronty jsou tedy drsné. Je to obvyklé nebo si teď každý druhý během pandemie pořizuje domácí kina?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jako jo, za posluchačem, ale pořád po stranách. Taky už jsem je viděl úplně v zádech. :D

5.1 Virtual Speaker Setup - Dolby
    https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1-virtual-speakers-setup-guide/

Dolby Atmos Setup Guides - Dolby
    https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/
    Dolby Atmos Speaker Setup - Dolby
    https://www.dolby.com/about/support/guide/dolby-atmos-speaker-setup/
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    Možná se teď dají spíše použít nové Yamahy RX-V6A, zvukově jsou Marantzu celkem blízko (dle mého ucha).
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    UMIAKI: Nu :-)
    Pardon na Nyx nelezu tak často jak bych vlastně i chtěl..
    K obrázku bych podotkl, že zadní repráky by měly být za posluchačem. Jsou do nich kódovány zvuky co se mají ozvat za posluchačem..

Jinak co se techniky týče:
    Rád dělám kina z receiveru značky Marantz (bohužel aktuálně je fronta na běžné typy NR1510, NR 1711, SR5015 tak cca 50 lidí a občas přijde 0-5 ks. U stříbrných je fronta kratší a přístrojů chodí 0-2ks (občas :-) ).
    Rád s nimi kombinuji ploché Klipsche řady Designer On The Wall:
    Search Index | Klipsch
    https://www.klipsch.com/search?prod_KLIPSCH_PRODUCTS%5Bquery%5D=RP-640D
    Subwoofer poslední dobou nejraději nějaké SVS-ko.
    https://www.svsound.com/ (Jsou lepší než Klipschí suby zejména nastavením, pevností basů, tím, že jim nerezonuje skříň)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    BREGALAD: Tak co, napadlo tě něco k UMIAKI? :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    BRKODLAK: Jako za mě se na to vyser a kup si z číny třeba 2 ks tda3116 zesilovačovýho modulu po 6 USD (je to víceméně hotovej zes, jen bez krabičky), jako zdroj použij starej zdroj z laptopu a tenhle kočkopes neřeš.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    VOZKA: u výstupu zesilovace je napsaný 4-16ohmu na takovým štítku. 6ohmu se pise na oficialnich strankach. ja bych právě chtěl docílit min, serie se nabizi ale na pri dvanácti ohmech to bude bida.
    cil je snad aby zesilovac jel v nejmenší impedanci jakou umi a tím padem tlacil do beden co nejvic wattu. kdybych zapojil bedny parlelne, na kazdej kanál to bylo nějak kolem tří ohmu, to asi nebude uplne bezpecne, ne? potřeboval bych proste nekoho s velkou představivosti, kdo by navrhl kombinaci seriovyho a paralelniho zapojeni beden tak, aby výsledná impedance byla 2x6ohm a zesilovac využil potenciál.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    BRKODLAK: "pisou tam 4ohm-16ohm. na stránce produktu píšou 6ohmu" - co znamená tohle? Že na krabici je napsaného něco jiného než na nějakém manuálu z netu?
    Pro zesilovače je většinou problém, když je impedance menší než na kolik je stavěný, protože pak musí dodávat větší proud a víc se hřeje. Vyšší impedance by podle mě problém být neměla, ale nejsem na to expert.

Každopádně tohle kouzlení s impedancí nedává smysl protože kouzlíš s nominální impedancí, která nic moc neznamená a výrobci si ji často trochu ohýbají. Skutečná impedance je graf s reálnou a imaginární složkou a musel bys sčítat ty grafy a i sledovat na jakém místě ti třeba vzniká pokles impedance na příliš nízkou hodnotu - na basech kde je hodně energie to je mnohem větší problém než na nějakých vyšších středech. A je spousta beden, které jsou ofiko 8 ohmové, ale přitom jim impedance na basech klesá skoro ke 4 ohmům.

Já odhaduju, že pokud ty bedny zapojíš v sérii, tj. do každého kanálu dáš za sebe jednu osmiohmovou a jednu čtyřohmovou bednu, bude to pro zesilovač zcela bezpečné. Ale zvukově to nejspíš nebude nic moc - pokud ty bedny mají odlišnou citlivost, budou hrát každá jinak nahlas, plus reprák se taky chová jako pasivní filtr a na té druhé bedně v sérii může třeba trochu zatlumovat výšky.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    KURVADRAT: hele to neni pravda, verim, ze sam prijdes na situace kdy budou hrát ctyri lip nez dva.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    hele kluci kdyz zagooglite, tak mozna budete celkem koukat jak se da kouzlit s impedanci, ale k zodpovezeni toho, co potřebuju vedet by v tom musel byt někdo téměř genius.
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    BUNDA: otázka nezněla jestli to má smysl ale (v podstatě) jestli to jde a takto to určitě těch 6 ohm splní :) ale jinak máš pravdu...
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    BUNDA: Ctyri repraky zapojene do dvou vystupu nebudou hrat prijatelne nikdy.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    31STITCHES: takhle zapojovat repro nemusí dávat smysl, díky rozdílné citlivosti to nemusí hrát přijatelně.
    MATT
    MATT --- ---
    nevite, nemaj Onkyo receivery nejaky "tajny kody" na dalkovy ovladani? konkretne bych potreboval poresit zapinani a vypinani A/B reproduktoru. V soucasnosti je to prepinaci (toggle), ale ja bych chtel prikaz na "zapnout A", "vypnout A" + to samy pro B.

dik ;)
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    BRKODLAK: pokud to umí můstek na 6ohmu, tak tohle by mělo fungovat, ale bude to mono:

31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    BRKODLAK: no v téhle kombinaci to asi není možné, pokud to chceš mít ve stereu...
    pokud chceš mono, je možné provozovat zesilovač v můstku ? pokud můstek ano, jaká je min impedance v tom případě ?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FYI, tak jsem si koupil Sony HT-G700. Nicméně jen jsem vybalil soundbar a jelikož nepasuje mezi nožky Samsung TV a byl nestabilní (otáčel se kolem středové osy jako vrtule), tak kvůli pohybu pidi dětí jsem ho musel vrátit. Nějak tak ze slušnosti vůči prodejci a budoucímu majiteli jsem to ani nezapojil. Materiálově mi to ale přišlo jako docela krám.

Kvůli prostoru jsem nakonec koupil opravdu low-end Sharp HT-SBW110 a za 3k jsem spokojen. Jen to neumí vůbec brát z TV Dolby signál a musí se přepnout na PCM, jinak to vůbec nehraje. Utube přes mobil není na max hlasitost úplně řev, ale taky to jde. Ale na TV z Netflixu dobrý, na zkoušku jsem pustil Vojína Ryana a kulky pěkně svištěly. Určitě lepší, než předešlý blueray LG. Zpracováním se to minimálně rovná o dost dražšímu Sony, LG, Samsung.

Ještě jsem uvažoval nad LG SN7Y, což by se mi tam taky o fous vešlo, ale nakonec jsem zvolil 3x levnější variantu. Paní si totiž s LG ozvučením vytrpěla svoje. Jak říkám, mám to primárně na TV.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    ahoj, je tu nejaky mag pres impedance? mam zesilovac. dva kanaly, pisou tam 4ohm-16ohm. na stránce produktu píšou 6ohmu, to asi kazdej kanal šest že? no a ja mam ctyri bedny, 2x4ohm, 2x8ohm, a chtel bych se dozvědět jak je správně mezi sebou pozapojovat aby byl vysledek do kazdyho kanalu lehce pres sest. hodne jsem patral na internetu, dost jsem se divil co vsechno se da s impedanci vymyslet ale tenhle konkretni pripad jsem bohuzel nenašel a odvodit si to je na me moc. predem díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam