• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VOZKA: Toho s napájecími kabely jsem si nevšiml. To je samozřejmě kokotina (stejně jako všechny pračky napájení a podobné). Ten tvůj tweak taky aplikuju, ale špatnou místnost nezachrání - můžeš srovnat frekvenční průběh (v jednom jediném velmi úzce lokalizovaném místě poslechu - hlavu do svěráku aby se nehla), ale zbytek místnosti naopak rozhodíš. To je takový tweak, netweak. Na kabelech záleží, ale jen na jejich útlumu (u signálových) a na vnitřním odporu - tloušťce u reproduktorových. Jeden hifipurista z Ostravy kdysi říkal, lepší tří žilový kabel od míchačky, jak tenký kabel za půl mega.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Jsem si to na pozadí poslechl.

1. Pokud nemáš místnost dostatečně podřízenou reprákům (vzdálenost ode zdi, od sebe, symetrie...), nedosáhneš příliš kvalitního hifi zvuku.
    Podle mě 100% pravda.
    2. "Imaging" funguje jen když máš kvalitní DAC, phono nebo tape preamp.
    Podle mě píčovina a ničím nepodložený. Hejtuje PS Audio, který vyrábí dost snake oilu a zkreslujících komponent, ale vedle toho taky Benchmark, kterej dělá (měřitelně) jedny z nejvíc neutrálních komponent na trhu (a za odpovídající cenu). Ne že by DAC na podání prostoru neměl vliv, ale říkat to takhle kategoricky považuju za nesmysl na hranici cíleného matení zákazníka.
    3. Zesilovač, kterej má na zvuk měřitelně řádově vyšší zvuk než DAC, nemá vůbec vliv na imaging, imaging je v DACu. Bez nějakýho faktickýho podložení bezcenná informace, z mojí zkušenosti to pravda není a z teoretickýho pohledu to taky moc smysl nedává.
    4. Na kabelech záleží.
    "Kdyby na nich nezáleželo, neexistovalo by tolik úspěšnejch firem vyrábějících kabely." LOL. Tohle by šlo snadno podložit abx testy, pokud by to byla pravda. Dokonce tvrdí, že napájecí kabely dramaticky mění zvuk. Bizár a nesmysl.
    5. Neznámé značky nabízejí nejlepší poměr cena/výkon.
    Tohle někdy pravda je a někdy ne. Mezi malými výrobci se občas dají pořídit naprosto parádní věci a někdy naprosto nesmyslné předražené píčoviny, část stupidních repráků za milion na Audio Video Show je od malých výrobců co si chtějí namastit kapsu na lidech co pořizují drahé bedny kvůli statusu. A třeba JBL vyrábí výborný low-end který přehraje 90% čehokoliv v podobné ceně.
    6. Firmy které mají pravidelně slevy jsou zoufalé, nejlepší věci nejsou nikdy ve slevě. Meh, to se ani hifi nijak netýká, neposlouchal jsem.
    7. Radši nakoupit dražší vybavení než levné vybavení a pak se snažit ho nějak ladit ("tweaks").
    Podle mě v zásadě pravda, ale když si koupíte měřící mikrofon do USB za 1500, naučíte se ho používat a uděláte si room correction či u levných beden i korekci jejich frekvenční charakteristiky, můžete tím zvuk vylepšit velmi dramaticky. Asi jediný tweak co má smysl a potenciálně ušetří peníze.
    8. Kvalitní elektronky dochází a časem nebudou. Nevím, neřeším.
    9. Kup si ode mě výběr a postavení hifi sestavy aspoň za 5k USD, jinak to bude znít za píču, stavět hifi sestavy se nenaučíš za rok nebo dva a bude ti to jinak zní za píču. "I can make the most kickass systems!" zní jak vychloubání Donalda Trumpa.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    UMIAKI: Ze si mas kupovat drahy veci, idealni nejlip od tohodle manika.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak si to přetáčej, každé téma tam má nadpis a to které tě zaujme, to si pak můžeš nechat jim vysvětlit. Ale podle mě ví o čem mluví a v podstatě s ním souhlasím. (i když je jasné, že taky propaguje svůj kšeft - kdybych měl uši v lepším stavu, než díky věku už mám, tak bych mu ti dal vydělat, protože mít dobře vybrané zboží oproštěné od snobských cen a nesmyslných technických řešení neexistujících problémů je vždy fajn, když já sám nemám čas si rozsáhlý průzkum trhu dokonce i garážových výrobců [kteří dělají mnohdy lepší audio, než obrovské high end firmy] dělat)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    HOWKING: 5 REASONS I'M NOT INTERESTED IN THIS VIDEO
    1) mizerné osvětlení videa
    2) žádné timestamps
    3) kapitálky v názvu
    4) clickbait název videa
    5) příliš dlouhé video
    5) tuctový námět videa

Nechceš nám to nějak shrnout?:-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    9 UGLY TRUTHS ABOUT HIGH END AUDIO
    https://www.youtube.com/watch?v=4xWQWm4r9Fo
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: tenký drátky uvnitř a levné komponenty výhybek jsou bohužel záležitost i dražších beden ...
    Ozvučnice, pokud na poklep zní resp. nezní, tak je OK.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MARASAN: Hele moc nevím... jakože americká firma, ovšem vyrábějící v Číně, a moc se tím nikde nechlubí. Jestli v tom Brooklynu mají aspoň kancelář, tak je to hodně :). Tohle (Queen) by měl být jeden z prvních modelů u nás prodávaných, možná tenkrát jejich nejlepší, a už to mám doma aspoň deset let, spíš tak třináct. Pak jsem jejich výrobky začal registrovat spíš mezi vyloženě low endovýma bednama (čímž neříkám, že tohle je high end). A dokonce jsem kdesi kdysi viděl recenzi na ten můj model že jakože dobrý, ale už ji nemůžu nikde najít, a taky bůhví jak byla nestranná...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: Za tyhle peníze můžeš být rád že to vůbec působí jako tlustý a pevný MDF, to je nadstandard :). Málo tlumení u basreflexové bedny nemusí nutně znamenat problém (je to potřeba míň než u uzavřenek) a to že je tam maximálně jednoduchá a levná výhybka odpovídá lowendu v téhle ceně.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADCAT: cinan? to neni z Brooklynu? nigga mozna horsi, no ;-)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Heureka! Tak byla to výhybka, resp. studeňák na civce. Tak jsem tam v souladu se svým pájecím antitalentem kydnul půl kila cínu, vyrobil pořádnýho boubeláka, a zase to hraje. Zase se nevyspím :-).

Mimochodem když jsem se dostal dovnitř a viděl jak to číňan odflákl, tak jsem hořce zaplakal. Žádný zatlumení, pouze za bassreflexem pohozenej kus jakýhosi filcu, bedna sice z tlustých a pevných mdf desek nebo co to je, ale pouze slepený pomocí takových hranolků a špalíků. Nebo to tak aspoň vypadá, doufám, že tam i něco dalšího, co to drží pohromadě, je. Drátky k měničům takový....no...myslel bych si, že budou tlustší :-) a výhybka dva kondiky, civka a šmitec, tak to asi nebude dvaapůl pásmo, jak tvrdí prospekt, ty basáky jsou normálně vedle sebe na jedné svorce... No nic, na jiný bedny teď nemám škváru... Hlavně ale mě těší, že se mi podařilo to spravit.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MAJA: Jakože propojky mezi horním a spodním terminálem? Zkoušel jsem přepojovat kabely horní - spodní a beze změny, takže v tom to asi nebude. Večer se mrknu dovnitř, jestli tam něco neobjevím, teď bohužel musím s děckama na nákupy :-I
    MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: většinou jako první shoří výškáč :-) podezíral bych ty propojky (typicky jsou oddělené středy + výšky a basy) popř. nějaký A/B přepínání na zesíku
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MADCAT: tak jestli byly ty repro v sérii, tak stačilo přerušení na jednom místě. Ať už u svorky nebo čas od času se uklepe napojení cívky z membrány na svorkovnici samotného repra.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    HOWKING: Odpor naměřen nekonečno. Jdu mrknout dovnitř jestli tam nebude nějakej na první pohled viditelnej problém...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MAJA: mají, toho času propojený, páč bi-wiring ani bi-amping nevyužívám:

MAJA
    MAJA --- ---
    MADCAT: co to je za repro ? nemají vzadu dvoje svorky pro možnost bi-wiringu/bi-ampingu ?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Možná se něco fakt uviklalo - lajdácké pájení. Do beden vlezeš přes repráky. Někdy mají repráky (u levných beden) nepájené kontakty, ale jen nasunovací svorky - to může vypadnout. Pak stačí jen nasunout. (i když lepší ustřihnout a připájet poctivě)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    HOWKING: Změřit zkusím, díky za tip. Chyba v zesáku nevím - zkusil jsem bedny prohodit P <-> L a hrál jenom vejškáč furt na té stejné. Takže to si myslím, že tam problém nebude...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Jestli máš nějaký voltmetr, tak změř ty bedny na svorkách. Měl bys naměřit nějaký normální odpor (cca 50 Ohmů nebo víc, nebo míň. 4 Ohmy to nebudou, to je impedance a bedny tenhle odpor kladou jen při jistých frekvencích. Pokud repráky odešly, tak naměříš odpor nekonečný. Po připojení sice díky té cívce a kondíku a chvíli bude konečný, ale postupně vyletí do výšin. Pokud nějaký odpor naměříš, může být i chyba v zesáku.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    HOWKING: Neříkám že se nemůže stát, ale zesik mám celkem novej Denon, mám ho asi půl roku a zatím všechno funguje jak má, ničeho podezřelýho jsem si nevšiml - ofset nebo tak.. .i když jak říkáš, toho se asi všimnout nedá... a zvuky z toho poslouchám taky snad aspoň trochu normální :) filmy, techno, elektronika, rock, metal, přednášky z brněnské hvězdárny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam