• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    REFLEX: Na mě je osobně Sonos hodně smart - bál bych se, že těch 20 000 Kč za pár let bude jen cihla kvůli softwaru.
    Z mých zkušeností jsem se nikdy nedokázal zbavit pocitu "boxovitosti" zvuku u soundbarů. Vždycky mi mnohem líp a plnějí znějí klidně regálovky (zesák a bedny nebo třeba aktivní Klipsche mají i HDMI Arc).
    Jakou máš TV? Třeba Samsung má u nových televizí tu funkci Symphony (nebo podobně) kdy hraje zároveň soundbar a TV, což musí být na filmy boží.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    REFLEX: Recenze čti kvůli fičurám (a doporučuju i zkusit googlit něco jako " problem" nebo tak), ale na zvuk bacha, pokud to nehraje fakt blbě, tak mají většinou nulovou vypovídací hodnotu a fakt nic nenahradí možnost si to někde poslechnout.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    UMIAKI: vemu ten za 20, ale ted nevim jestli nejit do https://www.alza.cz/bose-smart-soundbar-900-cerna-d7001263.htm?o=1

musim nacist nejake recenze a porovnani Sonos vs ten Bose
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    REFLEX: To tak odpovídá že jo. Je to velký rozdíl ve zvuku i v ceně.
    Navíc arc umí i Atmos.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Chci si koupit soundbar a byl jsem se podivat na Sonos Beam gen2 vs Sonos Arc, coz maji v Alze uplne debilne vystavene uprostred bordelu.

Arc ma teda o dost lepsi vykresleni zvuku, ale stoji 20k oproti 10k za Beam

Mate nekdo vice zkusenosti? Nebo mate Arc doma?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LOPIK: Ono to má vlastně úplně stejnou specifikaci - S/PDIF jede i na optice..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    THE_MIRACLE: Ten umí jen stereo (když se bavíme o PCM signálu, DTS a podobný to přenese).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Když už se v tom hrabeme, digital coax 5.1 umí?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MARASAN: To taky neplatí - toslink dá 10 metrů maximálně, Digi koax můžeš táhnout v podstate jak daleko chceš. Co je u optiky pořád ta výhoda, je to, že ty zařízení můžeš mít galvanicky oddělený - tzn žádný zemní smyčky a podobný věci, ale stejně je to digital, kde to moc nehraje roli..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JOPS: IMO ma optika porad svoje misto - pri prenosu nekam daleko je urcite lepsi nez metalika.
    JOPS
    JOPS --- ---
    THE_MIRACLE: mam to stejne :D taky jsem bral optiku jako TOP, ale pred par lety mi bylo receno, ze to je "napicu" :D
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LOPIK: já jak dělám do počítačů, tak beru optiku jako top 😁. Zajímavé je, že u testovacího videa Atmos mi to padalo. Musel jsem v TV vypnout režim vícekanálové bypass jen na vícekanálové.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    THE_MIRACLE: Super - ta optika je protokol z roku 83, mimo nějakej extra high-end je to dávno přežitý. Moc nechápu že to do těch zařízení doteď cpou...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LOPIK: tak díky. Fakt pomohlo to přepnout na HDMI arc. Jsem myslel, že to přes tu optiku pojede. YouTube nešlapej, ale VLC, kodi i Netflix vypadá že jo.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LOPIK: Ok, ale je tedy normální že centr a subwoofer to oddělit umí? Takže přes optiku se na to vykašlu, zkusím to přes to HDMI. Předpokládám, že když jsem si do televize stáhl VLC player, tak když v něm pustím nějaké testovací video, tak tam by to odzkoušet šlo?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    THE_MIRACLE: Sešlo se ti víc dva problémů najednou -
    1) optika neumí PCM 5.1
    2) android obecně neumí 5.1 PCM (mimo vzácných vyjímek)
    3) YouTube surround imo taky neumí (jestli se něco nezměnilo) a jestli jo, tak ti to nezvládne receiver protože to určitě nebude AC3 nebo dts zvuk.

Pokus se to propojit skrz HDMI, jestli to nejde/nechceš, tak musíš někde v nastavení vynutit aby to nedekódovalo signál, ale posílalo to z televize v kontejneru (třeba v Lodi je to nastaveni Dolby capable receiver + zapnout passthrough). Na YouTube rovnou zapomeň, to nerozchodíš nikdy
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ZVIRATKO: mám android tv. Cca 3 roky stará. Připojení přes optiku. Divný je, že ty 4 kanály (LP, RP, centr a woofer) to rozdělí v pohodě. Zdá se mi, že to nehraje ani Kodi nebo netflix. Respektive nevím, jak to tam zkusit.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    THE_MIRACLE: a kde poustis ten Youtube? 5.1 tam uplne moc nefunguje, musi to umet ta appka a musi to byt pripojene pres HDMI, nebo musis mit dost novou televizi s vestavenou appkou atd.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Mám ještě jeden dotaz. Sehnal jsem za pár stovek kino HTS3541/12. Když v něm pustím DVD (blueray film žádný nemám) s testem 5.1 zvuku, tak to přehraje postupně všechny kanály. Stejně tak integrovaný test v přehrávači. Pokud ale pustím třeba nějaký 5.1 test na YouTube, tak To přehraje krásně přední kanály, centr a subwoofer, ale zadní reproduktory hrají zepředu. Nenapadá někoho něco? Že by špatný dekodér?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MEDWYN: Bluetooth nefunguje s multiroom setupy. Sonos a AirPlay2 ano. Takže pokud ty budeš pouštět primárně že Spotify, tak Bluetooth nepotřebuješ. Hosté s iPhone můžou pouštět přes AirPlay. Pokud nutně potřebuješ nechat hosty s Androidem pouštět songy, tak je varianta mít jeden přenosný Sonos, který může být jak multiroom se zbytkem, tak nezávisle jako BT reprák.

Ten IKEA reprák máme doma. Trošku mě zvukově sere (při srovnání s hlavním HiFi), ale s nastaveným DSP to jako kuchyňskej device není za tu cenu nejhorší. Prý je to srovnatelné se Sonos One, který je 2x dražší
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Ahoj vespolek!
    Potreboval bych trochu poradit, jakym smerem se porozhlednout...

Chtel bych nejak spise zakladne ozvucit obyvak s jidelnou a kuchyni, dohromady rekneme 40m2.

Funkcni pozadavky
    - Spotify connect
    - Bluetooth pripojeni
    - Moznost napojit na televizi, idealne kabelem (tohle je spis nizka priorita)
    - Moznost napojit to na home assistant a pres TTS do toho obcas poslat nejakou hlasku.

Nefunkcni pozdavky:
    - Spis male a kompaktni
    - Nejaka spis obycejna komercni sragora, ne super hifi HW

Use cases:
    - Asi tak 4 hodiny tydne poslech pri vareni/uklidu atd
    - Asi tak 1x za mesic nejaky film, ale beztak to nikdy neni zadny akcnak a mame to pusteny potichu kvuli spicimu potomstvu.

Co nepotrebuju:
    - 5.1 "domaci kino" atd, preferuju stereo
    - Radio tuner (feeduju z mobilu a nesnasim reklamy)
    - Fajnšmekrovské záležitosti typu samostatně stojící dřevené bedny a receiver s optickým připojením do televize atd. Neocením.

Co je ke zvazeni
    - Prostor je do L, kdy televize je na jednom konci a kuchyne na druhem, nicmene ozvuceni bych rad pouzival v obou prostorach. Navzajem na sebe pres jidelnu nevidi. Kabel mezi to kulturne nenatahnu (francouzska okna atd), takze pokud by slo mit treba 2 repraky u televize a pak nejaky bezdratove pripojeny maly doplnkovy set za rohem... Kvalitni wifi zajistena.

Rozpocet:
    - Netusim co dava smysl, stanovim pozdeji

Mam se divat po soundbarech? Nejakou konkretni znacku?

Docela se mi libily ty fejkovy sonosy z IKEA: https://www.ikea.com/cz/cs/p/symfonisk-policovy-reproduktor-s-wi-fi-cerna-sada-2-ks-gen-2-s59504169/ ktery by urcite beze zbytku splnily ocekavani co do zvuku, velikosti, designu atd. Jen mi vadi nemoznost primeho pripojeni pres bluetooth.

Jen pro predstavu, dnes pouzivame toto https://reprosoustavy-reproduktory.heureka.cz/sony-srs-xb20/#specifikace/ a je to vybornej mobilni repracek, jen je pro ten prostor trochu prilis skromny. A na pusteni si The Crown v televizi nam staci ta integrovana chrastitka.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: Projeví se to akorát na vzhledu a pocitu z něj, takže pokud se ti ty z Aliexpresu líbí, kravina to není :). Tak blbě udělané že by to zvuk zhoršilo nejspíš nebudou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam