• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    NEVIEM: Mě zaujal ten jack z TV - co máš za telku, že to má ještě analogový jack?
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    NEVIEM: rekl bych, ze pokud nastavis vystupni hlasitost na obou monitorech na 50% a vstupni hlasitost budes ovladat na televizi, tak budes malokdy potrebovat vic. 75% byva u kvalitnich zarizeni bez zkresleni a obav, priserna spis bude kvalita DAC vystupu z TV.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    ahoj, budem kupovat tannoy gold 7. avsak nemam skusenost so zvlast monitormi, vzdy som mal sparovane, jeden aktiv a druhy pasiv. budem ich mat zapojene cez jack do TV, odkial budem pozerat filmy, pocuvat hudbu. neviem, ale ako s nastavenim hlasitosti, kedze kazdy monitor ma nastavenie hlasitosti samostatne. mam teda nastavit rovnaku hodnotu na oboch rovnako... ale ako, na max? nebudu tam nejake sumy, ruchy, defekty, ked to bude na max a hlasitost budem urcovat na TV? dakujem
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FUZZSTORTION: Pokud je ta base station se sluchátkem spojená přes Bluetooth, tak nutně musí být DAC až v tom sluchátku. To znamená, že pokud dáš DAC před tu stanici, tak naopak přidáš jednu A->D konverzi navíc. Jinými slovy, tvůj čistý analogový vstup ta věc stejně převede zpátky do digitálu, aby to mohla poslat přes BT nebo i WidexLink dál. Výsledná kvalita zvuku pak záleží na kodeku, který používají oni. Ten je dost možná proprietární a je taky otázka jestli optimalizuje na kvalitu nebo na latenci.
    Obecně ale Bluetooth nemá dostatečný bandwidth na lossless audio (s výjimkou v podobě aptX Lossless který má velmi malou podporou)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    JOPS: Tak mezi iPhone a Moment od Widexu teď propagují ten "Sound Assist", má nějaké vychytávky navíc. Je to novinka - https://www.widex.com/cs-cz/hearing-aids/accessories/sound-assist/
    K TV, Hi-Fi, PC a NTB zas tlačí "TV Play" - ten je víceméně jednodušší/stolní. Vyšel společně s Moment řadou - https://www.widex.com/cs-cz/hearing-aids/accessories/tv-play/
    Jak máš ty, mohu mixovat různé poměry zvuku zvenčí (okolí) a hudbou, která mi zrovna hraje, případně zcela vypnout okolní ruchy a poslouchat čistě hudbu ve stylu "in-ear" - což mimochodem je docela pecka, ale není to nic nového (např. Apple AirPods). Když mi někdo volá, hudba se vypne, začne vyzvánění a mám hovor, aniž bych musel telefon dávat přímo k uchu (tzv. "na chleba" nebo položit na stůl tak, aby mě volající slyšel na druhém konci). Bez těchto zařízení lze z iPhone samozřejmě streamovat, ale kupříkladu ze Spotify -> iPhone není kvalita přenosu kvalitní (zlepší se po vypnutí Wi-Fi) a v offline režimu to také není zcela čisté (drobné mikrovýpadky). Fakt je, že mám iPhone 7+ a možná stáří telefonu (2017) není s moderním naslouchátkem (2020/21) zcela ideální pro přímý streaming.

Nejde o to, jak moc koncové zařízení, tj. naslouchátko, "sprasí" výsledný zvuk, který z reproduktoru (v uchu) daného naslouchátka vychází přímo do ucha. To je část, kterou napřímo už neovlivním, jen mohu za pomocí aplikace App Moment v telefonu korigovat (tzn. presety = de facto nějaká ekvalizace nebo čistě "flat") - https://www.widex.com/cs-cz/hearing-aids/apps/moment-app/
    Řeším tu část cesty mezi zdrojem (Spotify/Macbook/iPhone) a vstupem do TV Play nebo Sound Assist. DACem docílím lepšího zpracování - na co mi nedokázali ve Widexu odpovědět, co se děje s daty v těch zařízeních TV Play a/nebo Sound Assist - jestli jde čistě o přenos jedniček a nul směrem dál do naslouchátka, nebo kupříkladu v TV play už to "zprasí".
    Pro přímé porovnávání nemám samozřejmě teď jak při soustředěném poslechu zjistit.
    Jinak tedy já jsem přiznivcem soustředěného poslechu v klidu obýváku, nebo v posteli. Poslech na ulici nebo v rušné kanceláři sice praktikuju, ale není to prioritní, protože to nemám rád (raději ve střehu, ať nejsem přejet autem...)
    JOPS
    JOPS --- ---
    FUZZSTORTION: jsem byvaly uzivatel WIDEXu.

za me to bylo jeste tak, ze jsi potreboval mezikus mezi SLUCHATKEM a napriklad mobilem.

u tebe je to tahle sranda ne?

Widex COM-DEX - Od zařízení Bluetooth až po sluchadla
    https://www.widex.com/cs-cz/hearing-aids/accessories/com-dex/

Ja ted mam SIEMENS sluchadla a mam podobnou krabicku, jako je ten COM-DEX, ktery pousti zvuk z telefonu primo do sluchatek. A za sebe muzu rict, ta kvalita mi fakt prijde bozi a kdyz si k tomu jeste vypnu mikrofon (aby me nerusil zvuk z venku), tak na prvni krizovatce by me byl schopen prejet houkajici nakladak jako nic a ani bych se neohlidl :D V telefonu mam pouze Spotify a nechci malovat certa na zed, ale pro hlucheho je podle me uplne zbytecne jet FLAC ripy a spol, protoze ta sluchatka ti to stejne zprasi do sve podoby. Takze idealne telefon/tablet a nemusis vic resit :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    JOPS: Ve Widexu nad tím krčili rameny, takže proto se ptám zde. :-)

Co aktualně je:
    Spotify (Premium/max. kvalita) + někdy nějaký vinyl rip ve Flacu (24/96) -> Macbook/iPhone -> stolní TV Play/ přenosný Sound Assist (obojí pouze vysílá/přijímá bluetooth) -> naslouchátko Widex Moment 440 (příjímá bluetooth) jako koncové zařízení v uchu.
    Směřuji k tomu, že do té cesty chci vložit DAC, tzn. abych obešel zvuk. kartu v MB (eventuálně v iPhone).

Otázkou je: jestli to je zbytečné nebo má cenu investovat do nějakého dostupného stolního (nebo přenosného) USB DACu, který umístím mezi Macbook (USB) a TV Play (Audio in/optika).

Co je podstatné zmínit - nelze Widex TV Play nebo Widex Sound Assist nahradit čímkoliv jiným (např. běžně dostupný DAC s bluetooth), protože cokoliv mimo Widex produkty s Widex naslouchátkem není kompatibilní, a dle tvrzení ve Widexu to aktuálně takto nebude (čas/další roky se uvidí).
    Pro lepší pochopení - to naslouchátko (Widex Moment 440) je s tvarovkou, tzn. jako in-ear a v iPhone díky Widex App Moment si tam mohu nastavit poměrně přesné presety pro poslech, ať už hudby nebo mluveného slova.
    JOPS
    JOPS --- ---
    FUZZSTORTION: bavime se o neslysicim?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Zdravím, má tu někdo zkušenost s optimálním řešením audio poslechu s uživatelem moderního naslouchátka s bluetooth (2,4GHz)?
    Kdyžtak prosím do zpráv, prozatím diskuse o tom obecně. Díky.
    TAP
    TAP --- ---
    Dělá se (a dá se v Čechách sehnat) nějakej kompaktní ekvalizér, jehož jediný použití by bylo suplovat chybějící ekvalizér v týhle minivěži? Tzn signál už je do pasivních beden zesílenej, jde mi jen o nějakou jednoduchou 3 band krabku s low-mid-hi ovládáním, ne rack nebo hi-fi s 20 táhlama. Našel jsem jedině Schiit Loki za cenu celý minivěže. Díky za tipy

VOZKA
    VOZKA --- ---
    NEVIEM: Sorry že neodpovídám na otázku (taky by mě to zajímalo), ale byl bych trochu opatrnej kvůli tomu, že Tannoy je už nějakou dobu vlastněnej Behringerem. Behringer sice dobře hrající bedny udělat kupodivu umí, ale četl jsem negativní věci na výstupní kvalitu a neochotu při řešení problémů.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    TANNOY GOLD - ako prosim vas hraju? dizajn sa mi strasne paci. bezne pocuvanie hudby v obyvacke, filmy. dik
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FARFELOO: vyzkouším. Heh s tím Nikem Tendo si mě celkem dostal, když jsem se na to podíval, tak jsem se celkem divil, že by cpali holku, co dělá digital hc a noise mainstreamovýmu publiku, ale pouze podobný jména (Nic Endo) :D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    HONCKA: Tak zase můžu poreferovat z Apple Music. Jsou tam dvě záložky. jedna je “listen now”, která je algoritmicky personalizovaná a musím říct, že to docela projíždím a dává to relevantní tipy na novou i známou hudbu. Často to udělá kategorii na základě něčeho, co jsem nedávno poslouchal ve smyslu “more like” , “fans of xxx also like” , “recently played” a třeba “new releases (artists, který máš v library)”. Ten záběr je docela širokej, ale kabáty ani pop ti to tam nedá rozhodně, pokud to neposloucháš. Customizovat to nejde, ani nevím jak by to šlo, protože se to mění klidně několikrát denně a nebývá to úplně off. Netuším ale jak dlouho trvá, než je to relevantní. Já iTunes používám už skoro 20 roků, takže tam mám dat požehnaně…

Druhá záložka já Browse, kam nechodím a zapálil bych ji. Tam ti to dá Kabáty, Cardi B i Nik Tenda. Mor.
    EZOP
    EZOP --- ---
    HONCKA: Ja jedu už nějaký pátek TIDAL Hi-Fi. Primárně kvůli Seratu. Mám multilicenci.
    Na laptopu mám klient a mobilu taky. Doporučení jsou dobrý, playlisty taky.
    Dashboard - aktuální playlist (většinou pop a hudba kterou neposlouchám) dále je “my daily discovery” tam to už bývá custom “New arrivals” taky custom + plus potom asi 10 playlistu generovaných podle toho co mám rád. Vcelku jsem spokojenej. Dokonce mi dali za rok předplatného měsíc zadax.
    Kdybych to nepoužíval na Serato jedu asi YouTube Music tam ale nevím jak je to s kvalitou.
    Apple Music mi nevyhovuje search engine a byl jsem v tom sw zmatenej.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FARFELOO: aby mi to na úvodní stránce nabízelo ideálně věci co chci, nebo aby aspoň šlo označit věci, co mě nezajímají. Spotify jsem odhlasil, že mi to v jednom kuse cpalo Kabáty a podobný sračky ač s kytar poslouchám akorát grindcore
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    S_TU_DN_A: Bacha, ten článek nemá špatnej závěr, ale jinak je plnej nesmyslů a psal ho někdo, kdo technický stránce zvuku absolutně nerozumí. Dva hlavní problémy:
    1. V digitálním zvuku nejsou schody a vyšší vzorkovací frekvence tak neznamená "méně schodů".
    Nefunguje to takhle teoreticky ani prakticky v digital-analog convertorech. Dostaneš vždycky hladký spojitý signál. Ty "schody" (které z matematického hlediska ani nejsou schody) jsou jen takový meziformát, který nejde nikam ven a ze kterého lze původní signál až do určité frekvence beze ztráty rekonstruovat (což právě dělá DAC).

"Jemnější schody", tedy vyšší vzorkovací frekvence, způsobí jen to, že můžeš zaznamenat a rekonstruovat vyšší frekvence. To lze vidět na tomhle obrázku - Spotify má nejspíš vzorkovací frekvenci 44,1 kHz, takže nad 20 kHz už začíná mít útlum, zatímco Tidal Hifi ne. Pokud nejsi dítě, tak podobně jako autor už tyhle frekvence téměř jistě neslyšíš, takže to nehraje roli.

2. Srovnávat ztrátovou a bezztrátovou kompresi pomocí srovnání frekvenčního spektra nedává žádný smysl protože i velmi slyšitelné rozdíly tam můžou být vidět velmi málo až vůbec.
    Autor sice objevil že zkomprimované MQA které používá Tidal Normal je úplná sračka (což mě překvapilo, to je docela zajímavé), ale normální kompresní formáty typu MP3 nebo OGG ti i na vyšších kompresích můžou frekvenční spektrum ovlivňovat minimálně a přesto znít mizerně. Je to prostě typ srovnání, který ti neukáže rozdíly jaké hledáš a jaké slyšíš.

Jinak ale závěr (Spotify high quality je překvapivě v pohodě, MQA se vyhněte, rozhodujte se i podle dostupnosti hudby a funkcí navíc) dává smysl.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    HONCKA: Co to znamená “konfigurovatelný dashboard”?
    Místo poslechu si pamatuje relativně dobře Apple Music, ale zase neumí přesunout stav na jiný device.
    S_TU_DN_A
    S_TU_DN_A --- ---
    zajimavé srovnání
    Srovnání kvality služeb Spotify a Tidal
    https://www.audalgin.cz/a/srovnani-kvality-sluzeb-spotify-a-tidal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam