• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOPOLICE: Jsou dva typy (i když se trochu překrývají) úprav: na basy a "na zbytek". Vhodně umístěný tlustý koberec může fungovat docela dobře na ten zbytek, potlačí ti první odraz od země a díky tomu budeš mít o něco přirozenější, méně zabarvený zvuk. Většinou je výhodnější řešit první odrazy ode zdí protože odrazy ze stran mají větší vliv na rozbíjení stereo obrazu než odrazy od podlahy či od stropu.

Ale přijde mi, že je jistá hranice špatný akustiky, od který ani nemá smysl to řešit - mrňavá místnost plná nábytku umístěného hned u reprobeden zvuk zkazí vždycky a pohlcovače nebo koberce nemusí vůbec slyšitelně pomoct.

Basy se akustickými úpravami řeší fakt špatně, je většinou potřeba hodně materiálu - obří "basové pasti" v rozích, naladěné rezonátory (velká krabice s dírou) atp. Takže nejlepší řešení je hýbat repráky, subem (nemusí být nutně u repráků) a poslechovým místem, a ideálně pak udělat room correction - změřit frekvenční odezvu v místě poslechu a rezonující frekvence ekvalizérem seříznout. Snažit se vyplnit rezonancemi vzniklé díry není praktické, ale dunění jde odekvalizovat aniž by tím člověk vytvořil jakékoliv negativní vlivy na zvuk - ale funguje to jen pro jedno poslechové místo, v jiných částech místnosti pak může hudba znít hůř.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    NOPOLICE: Tak stejnej problém budeš mít asi s čimkoliv, co bude vypouštět stejný frekvence. Já mám svoje vyladěný místečko a jinde to holt tak dobrý neni. Jen jsem to zmínil jako něco, co mi tu kvalitu poslechu ovlivňuje.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    KOOTCHA: jj, vím co myslíš. se to dá řešit úpravou místnosti, pohlcovače, difuzéry, bastrapy... přesně ty věci, který nechci dělat :)
    nicméně někdy bych možná našel na co se zaměřit jako první, abys ty odrazy omezil. třeba takový koberec, který se doporučuje prý téměř nefunguje...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    NOPOLICE: Nejsme hifista. Vždycky jsem se zajímal jen o PAčka, takže jsou tu jistě povolanější a myslim, že Vozka mi tu celkem erudovaně odpovídal. Ale odpovim ti teda svými slovy a ber to trochu s rezervou. V nižších frekvencích ubývá směrovosti zvuku a vlnová dýlka se prodlužuje. Třeba 100hz je 3,45m. Ještě záleží na tý horně (tak to budeš znát z PAčka), ale když ten reprák postavíš do místnosti velikosti třeba 5,175m (3,45/2+3,45), tak se ti od protější zdi odrazí ten sinus a v přesně v opačný amplitudě pojede zpátky, což způsobí negaci tý předchozí vlny (poloviční(?) hlasitost), kdežto místnost o dvojnásobku dýlky tý vlny ti tu hlasitost znásobí. Ve finále jsou místa, kde to duní hodně a místa, kde to hraje výrazně míň. To záleží samozřejmě na více faktorech, ale pro nějakej nástřel to imho stačí.

Proto občas stěny repráků s různejma ozvučnicema skoro nehrajou, když se špatně sfázujou a ty sinusy se nepotkaj.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    KOOTCHA: Nejde mi to, že by to neuhrály. já mám prostor 6x4 cca a vysoký stropy, spousty odrazných ploch. Takže spíš jestli by akusticky zapadly. Stojaný vlny ze subwooferu jsou problémový jak, že se to různě odráží a rezonuje?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    NOPOLICE: No nevim jestli je to u mě relevantní údaj. Ta místnost je velká cca 4*8, ale jsou orientovaný na šířku a místnost je částečně předělená knihovnou. Radši pošlu fotku pro představu (trošku je tam bordel, no:)) Každopádně když odjede celej cirkus a můžu to trošku testovat, tak nad 60% hlasitosti v kombinaci s denon ceol n10 se prostě nedostanu. Neměl bych strach, že to neudejchá větší prostor. Spíš ty stojatý vlny ze subwooferu jsou problém.

NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    KOOTCHA: dík za tip, vypadaj dobře, i když by mě to přišlo na o dost víc než ten sb. v jak velký místnosti je používáš?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    NOPOLICE: Nejsem žádnej znalec, co by měl naposlouchaný jiný hifi komponenty pro srovnání, ale jsem nad míru spokojenej s polk ES15
    Signature Elite ES15 | Eurostar - dovozce špičkové audio techniky
    https://www.eurostar-ostrava.cz/signature-elite-es15
    v kombinaci s Polk HTS 10
    HTS 10 | Eurostar - dovozce špičkové audio techniky
    https://www.eurostar-ostrava.cz/2418-hts-10

Třeba ti to k něčemu pomůže.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Prosím o radu. Chci trochu upgradovat domácí audio, který je aktuálně spíš neexistující. Zároveň akustika místnosti není ideální (ozvěna) a nějak významně (akustické panely atp) se mi to řešit nechce.
    Ve slevě jsem vzal soundbar + sub Samsung HW-Q800D, testovat budu v tomto týdnu. Už jsem jiný soundbar na zkoušku měl (Klipsch Cinema 600) a i na hudbu byl super. Subwoofer byl teda obrovskej, musel jsem to dost tlumit a i tak jsem měl trochu strach, že se probourá k sousedům. Hrál ale velmi dobře.
    Co mi ale vrtá hlavou na soundbarech je nedostatek různých portů, takže půjde jen streamovat. Mám ještě starý sony receiver. Zvažuju jestli nebude lepší pořídit nějaký levnější regálovky + stojany + streamer (wiim mini). Odrazuje mě ale různý konfigurování a předpokládám, že řešení s regálovkama bude o dost dražší.
    Máte nějaké tipy?
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    DELLAMORTE: Bohužel.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    ASYMETRIC: Kdybys byl z Brna, tak ti to klidne odprezentuju.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    SPIKE411: Před spaním se snažím mobilu/tabletu co nejvíc vyhnout. Takže proto ideálně dálkové ovládání.
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    DELLAMORTE: Díky za tip. Dojdu se na něj radši podívat, jestli opravdu splňuje to, co bych chtěl. Ale dle popisů na netu to tak vypadá.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    ASYMETRIC: Pouzity Eversolo DMP-6, da se ovladat pres display, aplikace na Droid/ios je luxusni, dalkove ovladani teda nema myslim, ze se da prikoupit. Prochazeni adresaru se da i bez vytvareni knihovny skladeb, pres file manager, ale nedaji se v tom vytvaret playlisty a hraje od vybrane skladby cely adresar. Nebo pak klasicky kdyz si udelas knihovnu skladeb, tak v ni. Dobry je, ze se do nej da strcit hdd a pak neresit NAS apod. Ja si ho koupil puvodne, ze umi NFS, ale diky tomu disku to nakonec ani nepotrebuju. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ASYMETRIC: Nějaký Sonos nebo IKEA Symfonisk (založené na Sonosu) a k tomu starší mobil/tablet se zamčeným profilem, kde budou mít přístup jen k té ovládací aplikaci…?
    ASYMETRIC
    ASYMETRIC --- ---
    Ahoj, nenarazil jste někdo na streamer (klidně kombinovaný se zesilovačem), který by se dal ovládat nejen přes mobil, ale i přes dálkové ovládání nebo display a stál tak do 15.000? Sháním pro děti zařízení, které je schopné přehrávat hudbu z místní sítě, má internetové rádio, umí Spotify/Tidal a Chromecast. Nejblíž tomu co jsem našel, je Wiim Ultra, který má dotykový displej i dálkové ovládání, ale bohužel se nic z toho nedá použít na procházení adresářů na místní síti nebo na vybírání rádia. Všechno se musí řešit přes mobil a ten dětem dávat nechci. Díky.
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    Ahoj, jsem majitelem Adam Audio SUB10s, a i když jsem googlil jako zběsilý, tak jsem nenašel i kdyby HW možnost, aby se sám nepřepínal do stand-by režimu ... je tu někdo, kdo by to vyřešil ? I kdyby se jednalo o nějaké pájení na modulu zesilovače (letos mi končí záruka) ?
    S_TU_DN_A
    S_TU_DN_A --- ---
    MATT: no je tam, ale nevím jak objednat :)

MATT
    MATT --- ---
    S_TU_DN_A:
    WP029-037 2-Port Audio Wiring Clip Aging Test Clip - AIBEIKEN
    https://www.abilkeen.com/wp-push-terminal/wp029-037-2-port-audio-wiring-clip-aging-test-clip

nebo trochu prebastlit toto?
    https://www.aliexpress.com/item/1005002369610541.html

Tango nosná maska 2x reproduktorová svorka (pro vodič 0,75-1mm2) - Sonepar ČR | Elektroinstalační materiál
    https://www.sonepar.cz/tango-nosna-maska-2x-reproduktorova-svorkapro-vodic-075-1mm2
    S_TU_DN_A
    S_TU_DN_A --- ---
    je tam ulomená svorka, ta červená
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    S_TU_DN_A: a co s tím tedy je? Vypadá to jen rozebrané..
    S_TU_DN_A
    S_TU_DN_A --- ---
    bednu chci na zed a tak bych tam rád zachoval ten džák a utěsnil to jak to bylo. ale

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam