• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    Breakthrough

rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: dobre :)
    nevim o tom :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: zazen není meditace protože není o čem meditovat :-) děda je sympaťák! ...byl to jogin?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: meditujes jo? :) supr
    na ikonce je deda
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: jo. a na té fotce jsi to ty nebo někdo jiný?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: praktikujes?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: jen dalsi program

toto taky

i toto
    NYA
    NYA --- ---
    ZIKE: k tomu mě napadá moje oblíbené podobenství od thajského mistra Ádžan Čá o tom, že kokosové skořápky jsou výborné obaly pro dužinu a kokosové mléko, ale pokud nás chce někdo obviňovat z toho, že chceme skořápky jíst, je to jeho problém..

je výborné vzdávat se všeho a být prost všech tužeb, ale např. touha meditovat/kontemplovat může být přínosnou pomůckou - až nebude potřeba, odložíme ji, stejně jako prázdné skořápky..

..ale nechci říct, že nemáš pravdu, nechat všechno být a jenom to pozorovat je taky výborný způsob.. imho je potřeba asi všechno, zatím jsem se stejně nevyhnula ničemu, co jsem vynechala..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZIKE: a co tohle:
    Zde to je - přímo nyní.
    Začni o tom přemýšlet
    a propásneš to

Pokud chcete pomocí mysli zakusit a pochopit
    skutečnost, pak vězte, že nepochopíte ani svou
    mysl, ani skutečnost.
    Pokud chcete zakusit a pochopit skutečnost
    bez použití mysli, pak vězte, že pochopíte
    jak svou mysl, tak skutečnost.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    SCHWEPZ: myslel jsem to jednoduse tak, ze kdyz moc reflektujes..nebo hledas smysl, tak se upinas na neco, co neni (na ty mentalni konstrukce) - delas neco protoze "nic" nebo da se to rict trochu i tak, ze lpis na tom, co by melo byt a tak trochu zapominas na to, co je...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: pod to bych se podepsal. velmi moudré.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZIKE: jasný, máš částečně pravdu. je to podobné jako touha mnohým "vzdát se ega", což může být jen další ego-trik, hra ega. netvrdím že se chci nějak vymezovat (za každou cenu - to implikuje nějakou obsesi :) proti sociálním vzorcům jimiž jsme od dětství indoktrinování, nebo se rozhořčovat tím, že některé sociální vzory a módy jednání, jenž jsme převzali v rámci sociálního učení, observace, jsou omezující, či neprogresivní. šlo mi o to, vyjádřít důležitost snahy kontemplovat naše zvyky a návyky, jež nás mnohdy (možná máš jinou zkušenost) připravují o energii a seberovnováhu.

tomuto nerozumím ".tim, ze pres miru reflektujes, tak akorat negujes svoji skutecnost" - co myslíš tím že "neguješ skutečnost" - jak se to dá dělat? :) to jsi pak "neskutečný"? také jsem nepsal, že je vhodné cokoliv dělat "přes míru", naopka, snažís vždy držet "míry věcí", v tom cítím vliv taoistických praxí které konám. také očekávání - ano, ty jsou problematický, jak říkal již buddha v prvních kázáních, nesou často trpké plody. snažím se žít v přítomnosti a nebudovat žádné "vzdušené zámky" očekávání a mentálních konstrukcí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZIKE: imo touha po naplneni/sjednoceni/necem/furt_necem primo plyne ze zakladni chybne nazirane duality subjekt/objekt (teda tvrdi to ten sakjamuni), takze to, ze si ji prestanes vsimat, prestanes ji reflektovat mysli, ji urcite neukonci

beru to tak, ze touha "aby veci/zivot/neco melo smysl" je program jako jakejkoliv jinej, tj. vyuzijme ho jako nastroj/vozitko ale chapejme ze z principu je to program tj. neco robotizuje

znat sve vlastni programy je fajn
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    BROZKEFF: ja bych zase rekl, ze smysl je jenom nesmysl, ktery si pripoustime... ;)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    SCHWEPZ: prave tím, ze se chces vymezovat vuci slepemu opakovani socialnich vzorcuje, je jejom jejich vetsi potvrzovani - at chces nebo ne v nich myslis..a imlicitne je predpokladas (o to vic, cim vic se proti nim vymezujes), a toto tvoje rozhorceni nad tim je taky zito z toho vis co...a (obohaceno par gesty) je vlastne jenom tvuj souhlas s tim...

a reflektovat smysl mi pride naopak spatne...mozne vec, ze ktere prameni nejvice potizi...tim, ze pres miru reflektujes, tak akorat negujes svoji skutecnost...Bud moc ocekavas nebo dostavas malo naplneni..ale vetsinou stejne budes v deficitu a zacnes zaostavat za ocekavanim...a uz se to veze..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: kamoska mi citovala z nejake knihy, ze je vic druhu spermii: nektere jsou designovane na zavod, ale nektere !! na to, aby likvidovaly cizi konkurencni spermie. nevim zda je to kec.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: Realisation is not the acquisition of anything new nor is it a new faculty. It is only removal of all camouflage.( Ramana Maharshi)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: jo, to jistě je. a lidé potřebují takové pociyt jinak přichází frustrace, nebo existencionální vakuum. každopádně - myslel jsem refelexi kontextu našich činností - co pro nás znamená, že je konáme - pro koho je děláme. chci li být v činnosti lepších než všichni ostatní, jinak ji nebudu dělat, proč zaujímám takové stanovisko? pro touhu po obdivu jíž sytím své ego, svou sebe-představu, nebo pro touhu po osobním uspokojení - jakési satisfakcí očekávání od sebe - jíž sytím svou sebe-představu? ale budujeme takové touhy na pevných základech? kdo je ten "JÁ" kdo chce být vždy nejlepší? a proč to chce?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ: pocit smyslu je taky jenom pocit
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: kompetice X kooperace - souteživost X spolupráce. ještě že ty spermie nediskutují o tom, která z nich je ta nejlepší a jdou rovnou k činům - závod doslova "o život". každopádně - mohli bysme argumentovat i atavističtěji pro důraz na "touhu být lešpí než druhý" nebo "proč, i když nemohu být nejlepší ze všech, chci to dělatů - ale několik selekčních a mutačních kroků lidské evoluce (evoluce vědomí) nás posunulo od klasického animálního boje o hierarchii, páření, potravu /ač je vše stále naší hlubokou a nedílnou součástí/ - proto mi přijde podstatné reflektovat právě SMYSL činností - proč to dělám, co mi to přináší - poněvadž slepé opakování sociálních vzorců (rodiče - ty jsi nejlepší, socializace - primární, sekundární - vrstevníci,ap.) a strnulostí našeho "úlu" nám někdy může zakrývat přístup k dalším dimenzím smyslu našich činností. nemluvě o činnosti bez připoutanosti a ulpívání na výsledku (wu-wej) - ono to koná :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: jeste ze je cim dal vic tech umelych oplodneni, pac spermie na soutez kaslou. to by mohlo dlouhodobe uplne zmenit styl lidske rasy ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jeste k te touze po tom byt nejlepsi. Kdyz sto tisic spermatickych auticek zene po draze pochvy, je to zavod na zivot a na smrt, nejlepsi vyhrava. Asi to mame hodne hluboko... =)))

a prosil Te nas mily letavce, ktereho vsichni nezmerne milujeme i kdyz ma v hlave parazita, aby ses po sobe nemazal, neb po tobe ja maznu bananem..
    dekuji Ti priteli... ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam