sem myslel, ze jsem to sem napsal, ale asi ne, tak to vezmu vic ve zkratce, ten prispevek byl moc dlouhy...
YMLADRIS: supr, takze vlastne metakognitivni procesy aka schopnost abstrakce a generalizace lze povazovat za takove predpoklady k tomu, aby vubec mohli vzniknout vynalezy, ja bych jeste po precteni stryxova prispevku pridal schopnost externalizace a vubec schopnost vyrabet nastroje.
STRYX: jsem tedka v zajeti cassirera, tak jsem mozna moc ovlivneny, ale rec mi neprijde jako vynalez jako spis prirodni vytvor (samozrejme, narazime na narocne tema umely X prirodni, kultura X priroda atp., ale k tomu bych nechtel zabrousit), respektive vytvor, ktery clovek az tak moc neovlivnil potazmo nevymyslel. ostatni vynalezy, ktery zminujes, tak mi prijdou hodne zasadni, hodne zasadni pro vyvoj a rozvoj civilizace... treba to kolo a tim padem pojeti vecneho opakovani, to je super!!!! nicmene co clovek a jeho touhy? (to jen tak naokraj, diky za prispevek, tak nejak jsem si to predstavoval)..
ja bych teda taky pridal jeden imho zasadni vynalez: knihu. do te doby budto zastaraly desticky, co byly uplne k nicemu a potom svitky, ktery jsou informacne hrozne omezeny a kdyz se delaji na pokracovani, tak se snadno ztraci, zprehazi atd. Kniha (a naschval jsem vybral takovy vynalez, co je v retezci mezi daleko zasadnejsimi vynalezy - treba papir - kniha - knihtisk) proste umoznila zhusteni obrovskeho mnozstvi dat na maly prostor. Imho breakthrough. A kdyz jeste pridam jeden, a to je myslenka od PADa, fakt supr myslenka, tak citovani (respektive vedecke citovani) v odbornych pracich je zasadni prulom, nebot tim vlastne vzniknul prafotr hypertextu! Clovek to sice nema vsechno jednim kliknutim a musi pouzivat a brouzdat knihovnou (pesky, zejo :) misto aby brouzdal internetem, ale to napojeni jednotlivych textu tam je.