• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Mittrone, to by mohl být social breakthrough

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/nov/09/mark-boyle-money
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tady jsou různí lámači sociální reality:
    [ CHAJIM @ Marx a marxismus ]
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    YMLADRIS: bolest .. jasne, to muze .. zas na druhou stranu, bolest obvykle ustava, telo/mysl ma mechanizmy. samoze, peklo na zemi to muze byt, pekel je spousta .. zrovna tohle, je pomerne vyrazne relativni vec. zalezi s cim to srovnavas, peklem je casto subjektivni prozivani situtace. ne situace jako takova. typicky je napr porovnavani zivota tzv chudych a jeste chudsich s zapadnim tzv modernim. pritom vubec neni jasny co je vetsi peklo, nebo raj (sedet v piksle a prostituovat svoji mysl? prodavat svuj zivot? 8h prace denne? a co za to?).

racionalni mittron neni .. tot otazkou. tezko ric definitivne. ale kazdopadne, z toho mala co vim, to byva napak, po case si to v sobe usporadaj, tak jako se malo komu, z tech co honeji svoje stesti nekde venku, byt jen snilo. tezko rict .. ale rozhodne bych myslel ze to bude spis tak .. nez jak ty.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MITTRON: no proste, predstav si ze jsi zasekly v nejakem utrpeni napr. fyzickem (zazivas hrozne bolesti ale zas ne takove abys upadl do bezvedomi). Jses na pristrojich a nemas to jak sdelit. Bolest je subjektivni vec, nemame zadne nastroje jak ji zvenku zmerit. A nemas-li jak ji komunikovat, muze to byt fakt peklo na zemi, ne?

Lidi do vegetativniho stavu upadaji po ruznych narocnych urazech mozku atd. = velka zmena stavu jejich tela a mysli = podobny HC jak psychedelicky trip = muze se v jejich vnitrni vizi dit cokoliv. Napr. muze uplne chybet "racionalni MITTRON kterej vi co se s nim deje a ze staci jen zastavit" a je tam jen utrpeni. Taky neni jasne co minis tim staci jen zastavit.
    MITTRON
    MITTRON --- ---
    YMLADRIS: trpis vzdycky uvnitr. souvislost s odpojenim moc nechapu. bad trip souvisi casto s tim, jak mas veci v sobe poskladany, jak se sebou uvnitr umis cvicit .. nebo spis neumis a bad trip je pak jizda na zdivocelym koni ktery ti otlouka hlavu o vetve paice skrz les. a pritom, staci zastavit? to je trochu kontraindikace, s nekym kdo nic jinyho nez vnitrni kralovstvi na hrani nema. mozna nehne prstem u nohy, o to vic, rek bych ma zmapovany .. to co ostatni, zejmena ty totalne vyplazly venku, obcas povazuji za nic. a kdyz je potom nejaky, trip, hodi doprostred toho vnitrku (a vsech pripadnych sracek tam) maj z toho trauma a rikaj tomu vonderland/nightmare.
    DARJEEL: no, zrovna tohle, bych rek ze opet, ukazuje na nerealnou aspektaci pomoci bliznimu, nerespektovatni reality a jejich omezeni, neznalost a odmitani prirody a prirodnich zakonu. pachut krestanstvi? kdy se zivy, misto oslavy zivota, staraj povine (v tom je celej problem a zadrhel) o takovy ruzny pripady. ono proc ne, ale nikdy by to nemela byt povinost. prijatelna je jen, svobodna volba jednotlivce, chces tak travit svuj zivot? kde vemes penize na udrzbu totalniho invalidy? tvoje starost, tvoje volba, tvuj zivot. kdo se o sebe nedokaze postarat, udrzet na zivu, nezije. jak prirozene. jak realne. pokud se nekdo, svobodne individuelne nerozhodne, postarat se. napriklad matka o deti, deti o matku. privrzenec, verici nejaky sekty. fajn .. jeho volba. ale cokoliv jinyho, vic je podle me deformujici. a deformace je pricina. takze z jinyho uhlu pohledu, jsou krestani s jejich pomoci, jako pes honici se za svym ocasem. mensi problem, je kdyz takovy pristup, prosaknul (a to prosaknul) do cely spolecnosti, ktera se stara a uz ani nevi proc .. a zivy se na tom, xy prizivniku. stoji to obrovsky a jeste vetsi penize. penize - prace - zivot - energie - vysava to kvanta energii ze zdravych. proc lidi potrebuji pracovat 8h denne? nepotrebuji. potrebuje to anorganicky predator/metamemeticky anorganiciky predator/krestanska ideologie prosakla do zapadniho celospolecenskyho povedomi .. bere zivot, zdravi a dava ho kam? v zajmu koho, ceho? krestansky rakovine rozubjely poucky/anorganickyho predatora vedomi .. chyt svuj ocas a po smrti, vstanes za tisic let z mrtvych. jednou prijde kralovstvi nebeske. kdyz budes delat co ti rikame, i ty vstanes z mrtvych. tohle hustily do lidi dva tisice let. neni divu ze nektery veci vypadaj jak vypadaj. postaveny nahlavu. nerealny, odtrzeny od prirozenosti, prirody, selskeho rozumu, zdravim berou a udrzujou zivotem (penezma/praci/energii) nemocne pri zivote. tomu rikam deformace. pricina. ale proc se starat o pricny. kdyz se budes misto za pricinou honit za svym ocasem, tak za tisic let vstanes z mrtvych. ze?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Eckhart_Tolle_-_A_New_Earth.pdf
    http://www.mediafire.com/?n2zcq96lyy4
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: právě, hlavně by je to mohlo vytáhnout z těch izolačních sraček a dát nějakou smysluplnou činnost.. Dneska po cestě do práce jsem o tom přemýšlel a ty lidí musí být v prdeli jednak z té izolace, potom z toho, že možná ani neví co se děje, ačkoliv jsou při vědomí, potom frustrace z toho, že z toho nemůžou ven, neví kdy to skončí apod. Podle mě, je tohle mnohem větší týrání, než ty lidi nechat umřít...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: ajo sakra ted mi to doslo. taky toho nemaji zrovna moc na praci, takze by mohli praktikovat celkem soustredene ;-)

projekt vipassana do spitalu by mohl byt zajimavej
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: "Normální" zpravidla mají jiné množství příležitostí se k informacím, učitelům etc. dostat "sami".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: s tou naukou jsem to prave moc nepobrala, resp. v cem je nejak zasadnejsi ji zprostredkovavat temto lidem oproti "normalnim"?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: právě, jak píše Brozkeff, teď jim jen zprostředkovat nějakou nauku..
    Jinak mně to udržování lidí při životě (na přístrojích, důchodci co užívají 12 druhů prášku denně apod.) příjde hrozně nekrofolní, fatk patologický... a jako fanda psychoanalýzy pochybuju, že to je jenom lobby farmaceutických koncernů... normální fetiš a lpění.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: ad vegetativni perzistentni stav - na mne ta zprava taky hodne zapusobila.

ja to beru spis naopak, vzpomnela jsem si ze treba po nejakem badtripu jsem si rikala tyvole jestli v blazincich jsou lidi kteri v tak velkem a totalne bezmocnem utrpeni ziji treba furt, je nasi povinnosti provest eutanazii.. a ted se mi ta myslenka obnovila v tom smyslu ze ten clovek na pristrojich muze tam vevnitr hrozne trpet (kdyz je teda vedomy), ale nema to jak sdelit; no peklo.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Trošku jsem to záhlaví očesal, myslím, že už není třeba a je celkem jasné, o co tu jde...

Jinak teda když zpětně koukám na to, jak se diskuse vyvinula, tak je krásně vidět nyxovsky organický postup, jeden míní a spousta diskutujících mění...

Takže berte opravdu volně a sázejte linky na věci, které vás prolomily, nebo které zaručeně prolomí případné čtenáře ;]
    se těším!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: tohle je fakt úlet, nemáte náhodou někdo potřebné hlubší odborné znalosti v kombinaci s minimálními didaktickými schopnostmi a touhou mi to trochu (víc do hloubky) osvětlit? Případného zájemce zvu na večeři a darjeeling ;)
    díky počta

SCHWEPZ: hódně dobrý kámo! Napadá mě k tomu spousta věcí...
    Zajímalo by mě, jestli se vědci ptali těch lidí, jestli chtějí, aby je odpojili, kdo jiný by to měl, dle selského rozumu, rozhodnout.. ;)
    Další věc teda kvituju design výzkumu, který zkušeně podchytil odpovídání "ano" a "ne"...
    A ad těch sedmnáct procent, říkám si, nakolik je těch zbylých 83 procent schopno a OCHOTNO komunikovat.... si to nedokážu moc představit, ty lidi jsou vlastně naživu, ale odříznutí od smyslového světa, je to prokletí nebo požehnání? Mám takové tušení, že určitého procento si za ten čas vybudovalo sociální fobii nebo jak to říct...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Jak může voják přežít vlastní smrt?
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=4861
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: ...tohle ti dá právě možnost odpověď na otázku "odpojit" ANO :) dodnes to rozhodovaly příbuzní..například ten známej malíř comixů Kája Saudek, co prochlastal celý život, už leží třetím rokem v komatu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Newyorčanka ve věku 102 let.

(...) zmínit o včerejším filmu televize BBC ve známém vědeckopopulárním seriálu Horizon "Don't grow old (Nestárněte). Film shrnul na prostoru 58 minut nejnovější vědecký výzkum z oblasti lidského stárnutí. Jedním z nejzajímavějších zjištění byl experiment provedený na Harvardské univerzitě, kdy byla na týden skupina pětasedmdesátníků převedena do prostředí, kdy jim bylo o dvacet let méně, a s nemocnými a starými muži se začalo zacházet, jako by jim bylo pětapadesát. Museli se starat sami o sebe. Pozoruhodné bylo, že se jim zvýšila jejich zručnost, poznávací schopnosti, stouplo jim IG, zlepšil se jim zrak i sluch. Někteří z nich odhodli hole. Žili prostě, jako by byli o dvacet let mladší. Experiment vyvolal celou řadu dalšího zkoumání, z něhož vyplynulo, že mentální postoje mají obrovský vliv na naše zdraví i na to, jak staří či mladí jsme.

Stručně řečeno: Člověk je tak starý či mladý, jak se cítí. Kdo se vzdal života v pětatřiceti, lepší už to s ním nebude... Závisí to na mentálních postojích.
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: Toto odemčení "vnitřního hlasu" lékaře nesmírně překvapilo - to mě překvapilo. Doufám, že se jednalo ko konkrétní lékaře a ne všeobecně, nechtěl bych, aby o mém životě takový člověk rozhodoval.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SCHWEPZ: supr, teď jen těm lidem zprostředkovat kontakt s nějakou smysluplnou naukou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam