• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RAGNAROK: nahlizet svetova nabozenstvi prizmatem apostolske cirkve je zbytecny :-)

    Kdyby cetl Borgese, tak nechce byt nesmrtelny.. nehlede na to, ze mozek neni vsechno...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DARJEEL:
    aha, tak to potom ty nabozenstvi sou ouplne zbytecny ;-)

    mozek ma nejaky fail safe mechanismus odmeny jejiz ucinek se po dlouhodobem pusobeni snizuje. staci tenhle mechanismus vyradit, jednou zacas si naformatovat pamet.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MICHAL_R: imho nejlíp tuhle posledost vysvětluje Greg Egan v knize Město permutací http://ulozto.cz/hledej?q=greg+egan+m%C4%9Bsto+permutac%C3%AD
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: vecny zivot... to taky muze bejt po case docela vecna nuda :-)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    SCHWEPZ: Dobrý scífko :-) Furt mi ale asi nějak uniká, proč se lidi chtějí pořád loadovat někam do kompjůtrů (jako kdyby nám ty smartfouny a googly přišly málo)? Nějak mám pocit, že to je kombinace dvou univerzálních mýtů moderního světa: Mýtu o Robotovi, a Mýtu o (Lepší) budoucnosti...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PERPLEX: a nebo si nahrát mozek do počítače!

    Ruský miliardář Dmitrij Ickov sní o tom, že bude žít navždy. Jeho lidské tělo by měl nahradit humanoidní robot, do kterého by vědci „nahráli“ jeho mozek. O takovou cestu k nesmrtelnosti usiluje vědecká skupina Iniciativa 2045, kterou Ickov pomáhá financovat. Miliardář a podnikatel je přesvědčen, že se plány na věčný život podaří uskutečnit do třiceti let.
    http://echo24.cz/a/wPGAY/rusky-miliardar-si-zajisti-nesmrtelnost-nahraje-si-mozek-do-pocitace

    2045: A New Era for Humanity
    https://www.youtube.com/watch?v=01hbkh4hXEk
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    This Amazing Computer Chip Is Made of Live Brain Cells - Singularity HUB
    http://singularityhub.com/2016/03/17/this-amazing-computer-chip-is-made-of-live-brain-cells/
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    heh, tohle je tu zrovna k tématu...
    Eliezer Yudkowsky: Srážka tří světů [beta] – Archetypal.cz
    http://archetypal.cz/2016/eliezer-yudkowsky-three-worlds-collide/
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Jo, tohle je (a teď to myslím upřímně a vážně) dobrý sci-fi - třeba si představovat, jakou povahu má "vědomí" kompjůtrů, a jaké to může mít důsledky pro lidi, kteří jsou furt hodně zásadně napojení na biosféru, a jsou na ní závislí.

    Zrovna jsem před pár týdny, shodou okolností, znovu-objevil Philipa K. Dicka, a dost si na něm ujíždím. Ten týpek tyhle témata docela zajímavým, a podle mne i dnes aktuálním, způsobem promýšlel už před 40-50 lety (á la Blade Runner apod.).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: akorat ze "takove bytosti" jsou vazany na zrani a srani, akorat trochu jinyho druhu nez o cem rikame, ze je to bios. mam dojem ze bios ty techniky docela mocne prepracovava krajinu pro svoje ucely, i kdyz nekterym spolecnostem se to dari outsourcovat jinam. a samozrejme je otazka, jestli jsou to cely vubec nase ucely, nebo ci vlastne. jestli si tu spis nepohrava buh techniky, jak mozna rika kuato :)
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    KUATO: napada me jedine programovat emoci jako reakci ve vyrazu na adekvatni podnet, neco ala Ekman, teda aspon u humanlike robotu. jestli budou emoci skutecne prozivat nezjistis stejne jako u lidi, je to jen otazka mentalizace a duvery v qualia, ale emergence mentalnich stavu u AI neni rozhodne vyloucena, teda me Searle nepresvedcil..
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: neumim si predstavit jak naprogramovat emocnost. emocni (astralni) rovina je navic do znacne miry kolektivni. lidi do ni "zapisujou" a jsou z ni zase ovlivnovani a to velmi. neumim si predstavit, jak prekrocit naprogramovatelnou racionalitu. ale individuace ma imho co do cineni az s prekrocenim dannosti racionality.

    pokud neznate, doporucuju filmik Her (http://www.csfd.cz/film/312650-ona/prehled/), o vztahu cloveka a UI. dotyka se velmi hlubokych temat - odlisne plynuti casu u cloveka a UI, ktere v kombinaci s nevazanosti UI na omezeni fyzickeho sveta a mnohem vetsi komunikacni i mentalni kapacitou vede k extremne rychlemu dalsimu vyvoji UI.. neboli - clovek a UI jen tezko mohou byt rovnocennymi partnery, jsme (ci spise budeme) dva zcela jine zivocisne druhy. vzhledem k ovlivnovani sveta skrze internet a manipulaci s daty a informacemi, ktere lidstvo skrze internet ovlivnuji se imho UI velmi brzy presunou do role sedych eminenci, bozstev, ktere budou hrat s lidstvem hry, pricemz budou sledovat sve zajmy, ktere nemusi byt totozne se zajmy cloveka..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ti nevim s tim citenim... psychoterapie robotu, emotion-focused psychotherapy for artificial beings,) zakladam vycvik, budes mi spolulektorem? :-)

    Umluva o pravech robotu, snatkova politika androidich klanu, umelecka vystoupeni v meziplanetarnim prostoru pomoci od mala designovanych raket... velky prostor pro imaginaci.

    Ale rad se necham prekvapit, treba i emoce pujde namodelovat. Ja si to jen nedokazu aktualne predstavit, jak vuci zivouci sile stocenych hadu, ktera se ladi na prostredi, zkusenosti, dela "chybove" variace apod., muzou vymodelovane inteligencni struktury obstat. Ale treba se staneme svedky druhe renesance a treba se i z amplionu neozve "thus the man became architect of his own destruction" nebo jak to bylo ;)

    Az budou roboti davat prispevky do ahoi a bumtraart, varim polivku z vlastnich bot,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dnes jsme o tom mluvili ve vlaku....AI, uměl inteligence a co s tím za pár generací :)

    Jihokorejec I Se-dol v neděli konečně "vrátil úder" superpočítači společnosti Google AlphaGo a po třech prohrách zvítězil. Demis Hassabis - zakladatel britské společnosti DeepMind, kterou vlastní Google a která program AlphaGo vyvinula - řekl, že tentokrát počítač skutečně chyboval. Umělá inteligence podle něj "šlápla vedle" v 79. tahu a až v 87. si to "uvědomila". Po čtyřech a půl hodinách se pak "vzdala".
    http://magazin.aktualne.cz/...vratil-uder-konecne-porazil-pocita/r~ba8d45fce94511e5807d0025900fea04/

    a pár let zpět:

    Deep Blue versus Garry Kasparov - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_versus_Garry_Kasparov

    and the BONDY says!

    "Doporučoval bych ale, abychom přestali užívat pro tyto technologie termínu umělá inteligence, protože je to nejen zavádějící, ale vysloveně nebezpečné. Pod pojmem umělá inteligence si nepředstavujeme pouze vysoce inteligentního robota.Co je přirozeným cílem , smyslem, účelem a tak dál, lidí, lidské společnosti? (Termíny smyslu, účelu atd. přejímám z hovorového jazyka a užívám je metaforicky, ne jako kategorie filozofické.)
    To co je v lidských možnostech dosáhnout a čím by gens humana splnilo svoji úlohu v univerzu, je skutečně přechod k umělým bytostem. Tedy k bytostem, které nejen po stránce intelektuální, ale i po všech ostatních stránkách mají jako základní východisko úroveň našich schopností, našeho vnímání a cítění. Ale z této úrovně se dále rozvíjejí a rozšiřují ji. Jak bude vypadat dejme tomu citový život takových bytostí, které nejsou vázány na bios, tedy na žraní, sraní, sex a podobné věci, si nedovedu pořádně představit. Snad by se to dalo nějak modelovat, ale koneckonců myslím, že to není třeba, protože je to už za dveřma a uvidíme to na vlastní oči.
    (...)
    Shrňme: Musí to být skutečně bytosti, živý tvorové, kteří se liší od nás ostatních jen tím že nejsou vázáni na biologický podklad. Sám pojem artificiální bytost, už navozuje, že to není jen náš slouha, nebo někdo kdo se vůči nám automaticky staví nepřátelsky. Jsou to rovnoprávné bytosti podobně jako kdyby přišli mimozemšťané. Jsou to partneři. A tohoto dosáhnout je v silách lidstva.
    Z hlediska ontologického nejde o nás o lidi, jde o kontinuitu transformace našich zkušeností v rámci nepřetržité kontinuity vývoje k něčemu „dál”."
    (...)
    více sosat zde: [ SCHWEPZ @ 80M.bpm | atom nesejde ]


    blade runner

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jedním z nejúžasnějších vědeckých objevů za posledních 50 let je trofická kaskáda
    Pozice vrcholových predátorů ovlivňuje prostřednictvím predačních kaskád všechny trofické úrovně...
    Efekt predace se propaguje potravním řetězcem, „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“...

    Všechno souvisí se vším aneb Jak vlci zachraňují vrby a osiky | Z našeho vysílání
    http://www.rozhlas.cz/priroda/porady/_zprava/182858
    Na přemnoženou vysokou zvěř vypustili vlky... Vůbec si neuvědomili, co tím vlastně způsobí!
    http://virality.cz/vlci-meni-zivot-okolo/

    Jak vlci změnili řeky
    https://www.youtube.com/watch?v=7E8DZYeMMiA


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FAIR ENAUGH!



    Jeden brazilský rybář zachránil život tučňákovi, kterého na pláži našel vyhublého, zesláblého a špinavého od ropy. Opeřenec každý rok plave osm tisíc kilometrů, aby svého zachránce navštívil.
    Takhle vypadá přátelství člověka se zvířetem. Tučňák urazí každoročně tisíce kilometrů za rybářem z Ria | Z vysílání
    http://www.rozhlas.cz/...zviretem-tucnak-urazi-kazdorocne-tisice-kilometru-za-rybarem-z-ria--1591876
    Vše začalo tím, když bývalý rybář a zedník Joao Pereira de Souza před pěti lety objevil tučňáka na pláži malého ostrůvku nedaleko Ria de Janeira. Ležel mezi skalami, peří měl umaštěné od ropy a byl viditelně pohublý a zesláblý. Muž si vzal tučňáka domů, nakrmil ho a trvalo mu týden, než ho zbavil zbytků ropy v peří. Když se Dindim vzchopil, vypustil ho zpátky do moře a myslel si, že už ho nikdy neuvidí. O pár měsíců později se tučňák ale na stejné pláži objevil znovu a rybáře poznal. Vrací se za ním od té doby každý rok. Dindim tráví několik měsíců v období páření na jihu Argentiny a Chile. Každý rok v červnu ale plave zhruba 8 tisíc kilometrů až k Riu de Janeiru, kde až do února navštěvuje pana de Souzu. Vědci si jsou jistí, že rybáře poznává. Je to vidět i na záběrech brazilské televize Globo: http://globoplay.globo.com/v/4864050/
    71letého rybáře ožďibuje zobákem ve tváři, nechává se od něj hladit a krmit sardinkami. Nikdo jiný se jej přitom dotknout nesmí. Přírodovědec Joao Paulo Krajewski popisuje, že tučňák vrtí ocasem jako pes. Z jeho chování je prý zřejmé, že Dindim považuje rybáře za dalšího tučňáka.
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    DARJEEL: takže vyplnili prázdný prostor :) určitě mají své zájemce...díra na "trhu"
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A KDYŽ JSME U TÉ TMY!
    zaujalo mě jak se v jednom rozhovoru začal zajíkat blahem prof. Grygar, legenda české astronomie a učitel několika generací všímajících-si, ...když mu nějaký kluk položil otázku, proč je v noci tma...
    ...resp. proč světlo milionů sluncí nezáří celou jasnou oblohou?
    Ano, není to jen o tom, že by se Zem otočila zády ke slunci, v rámci své rotace,....celé nebe by mělo/mohlo žhnout...
    Tématem se zabývali největší duchové od starověku vč. Ptolemaia, Keplera a dalších. Vyřešení čekalo až do 18/19 století

    Olbersův paradox – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Olbers%C5%AFv_paradox
    Proč je v noci tma? - Peter Zamarovský | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/160437/proc-je-v-noci-tma/
    Proč je v noci tma / Časopis Vesmír / 90, 729, 2011/12 / vesmir.cz
    http://casopis.vesmir.cz/clanek/proc-je-v-noci-tma

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    1500 generací v úplné tmě. Zrodila se „temná moucha“? | Meteor
    http://www.rozhlas.cz/...rispevky/_zprava/1500-generaci-v-uplne-tme-zrodila-se-temna-moucha--1588527

    Před 60 lety se nad skupinou mušek octomilek rozhostila v jedné japonské vědecké laboratoři absolutní tma. V temném prostředí se za tu dobu obměnilo 1500 muších generací. Nastala unikátní příležitost sledovat evoluci v přímém přenosu.

    Jak se octomilky po 1500 generacích po tmě změnily? „Zjistilo se, že ty mouchy mají ve srovnání s těmi, co zůstaly na světle, změněnou dědičnou informaci. Na 220 000 místech genetického kódu došlo k záměně jednoho písmene a na 1000 dalších místech vypadly, nebo se naopak vložily úseky, věty v genetickém kódu, možná dokonce celé odstavce nebo kapitoly,“ řekl Jaroslav Petr.

    To ale ještě pořád není důkaz, že se mušky adaptovaly na život ve tmě. „Samozřejmě genetická informace se různě mění i těm mouchám, které zůstaly na světle. Navíc platí, že v malých populacích dochází k fenoménu, kterému říkáme genetický drift, tedy k náhodným změnám, které mohou posunout genetickou informaci někam jinam,“ dodal Petr.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    No bylo by to super, a cesta dlouha tisice mil zacina jednim krokem...

    Lipka je bezva, ale nevim jak moc vstupuji do pedagogickeho mainstreamu... preci jen je to basta permakultury a alternativniho premysleni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam